Pameran RAJA KITA



Hampir terlupe saya nak berkongsi tentang kunjungan saya ke Pameran Diraja mase balik Senawang aritu. Ayah saya yang beria nak pergi. Soooo, kami ikut ajeee. Korang bolehlah nak gi tengok sebab pameran ni sampai 15 Jun ni. Elok benor lah time cuti sekolah ni kan. Ye takkk? Hee. Kenal² lah dengan raja kita. Bawak satu family ke Istana Negara Lama. Jom layan gambor. :)



Kedua² ni adalah koleksi kamera baginda. Nostalgia betul kan. Besor kamera dulu². :)


Keris. :)


Ni pulak mohor besar diraja. Agak² boleh angkat ke tak ni. Huhu. :)


Haaa, yang ni adalah watikah perlantikan baginda. Bukan dari kertas bese tau. Kulit kambing ni. (:


Yang ni pulak Hukum Kanun Melaka. Amacam? Boleh bace dakkk? Hee. ;)


Alamakkkk, lupe lah name die. Pakai di pinggang. (:


Singgah sana tuanku. Cantik kan. Sebenarnya banyak lagi tau. Pergi lah tengok pameran ni. Bestttt. Tapi kalau amek gambar, kene bayor lah. Saya ade terjumpa seseorang kat sini. Sape die? Nanti ye. Next entry. Hehehehe.



100 comments:

Yana Libra said...

wah..rajinnye g pameran camni..baguslah cikgu ni..cikgu contoh ni..hehe~ :)

cinnamon.com said...

cantik rambut bini dia..hitam lg ye..

Masha Meisters said...

watikah pun dah pakai kulit kambing...huhu

are_lin@yu said...

daulat tuanku ;-)..dear ayu grup baru GSF..dh lma follow sini ;-)..jemputlah keblog ;-)

Hasrina said...

Boleh tanya. awak cikgu apa eh?

Chic Na said...

menarik gak. gedabak nya kemera dolu2. penat tu nak bawak. daulat tuanku. :)

Wanieys said...

alamak jauh tu klu nk g...hihihi...nasib 9n0l4 sharing pic kat sini boley juga tgk..thanks hehe

@ deqla manjew said...

wow! memang cantik singgahsana diraja!

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Assalamualaikum Fariza,

Singgah melawat & baca entri kat sini...Wah bagus entri tapi yang bestnya kamera yang digunakan oleh raja-raja terdahulu memang hebat & canggih (masa dahulu le...)

Oklah, kami dahpun jadi follower Fariza, jangan lupa n singgah blog kami lepas ni ye TENTANG DUNIA SICOMEL...TQ

www.mylovely-cats.blogspot.com

eintan nurfuzie said...

suka la kamera klasik tu...kklu jual mesti mahal kan?

Yumida said...

sronoknye dpt cuci mata kt pameran tu di samping mengenali sejarah2 brg lama...

Atiey-Demok said...

saya tag awak...
http://atiey-demok.blogspot.com/2012/06/segmen-saya-blogger-baharu-fasa-4.html

Yan Saflina said...

nak pergi.tapi bajet xde...hohoho

NAL said...

wah, best la pergi tempat2 mcm ni. byk ilmu kita dpt.

maszull said...

assalamualaikum fariza...wah bestnya dpt tengok pameran tu...mesti banyak lagi gambar2 yg menarikkan...:)

Misya Mialen said...

untungnya dpt pg.:-) sy nak jg pg nnt.insyallah.:-)

syakirah izwanie said...

Wahhh. Macam menarik je. InsyaAllah. Try pujuk parents la. Hihi :)

mzhany said...

sronok kan pergi pameran cenggini...hany tak berkesempatan lagi nak pergi..

Ayuni said...

sye skelah gi tmpt camni...ala....

kinara kinatara said...

kepada akak yang cun aka cikgu yang baik kina tag akak..hehe

http://kinarakinatara-beebeey.blogspot.com/2012/06/contest-apakah-teka-duit-tabung.html

kinara kinatara said...

wah bestnye dapat g pameran ny...law kina dapat kamera lame 2..memang bestlah..kina suke jugak barang lama2ny..wat kenangan....akak jumpe sape 2?

Rapunzeel Cikilolo said...

yg pakai kat pinggang. tali pinggang? haha

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah... menarik (^___^)

Husnalyas said...

jumpe sape tu? Jeng jeng jenggg~

etuza said...

agak lama kelaur gambar2, tertarik nak tengok tapi late sangat nak keluar ...apapun bersabar line tak ok

alin said...

baguslah, tak dapat peluang pergi, tengok gambar kat sini pun jadilah :)

Cik Nur said...

Nur kembali... :)

jumpe siapakah...? hihihih

sukelah tgk kamera lama tu..mmg betul2 antik kan..!

Dieyna said...

Bagus melawat tempat2 mcm ni.. sekurang-kurangnya kita menghargai sistem beraja negara kita.. sekarang ni , orang mudah lupa....

Tihara said...

haah baguih g pameran gini nt leh story kt anak2 murid :)

kaishin said...

Daulat Tuanku..erm tak dapat nak pegi kot..bizi huhu

~~oOpEt~~ said...

waa.. rajinnya g tengok :) mesti suka budaya kn :)

izan mama mia said...

dh lama tak g pameran...bagus g pameran nie byk ilmu dapat

Che Rosliza Che mat said...

seronoknya dapat pergi tempat cam gitu hihihi

::CIK LYNN:: said...

seronoknya p tmpat2 cmni...:)

LYAfrina said...

sesekali best gop g tmpat gini kan...

salam kenal dr saya calon baru GSF

eita said...

best nyer dapat gi pameran diraja...

CikMai said...

Daulat tuanku...

weee~

dyabunga said...

pergi tak ajak dya pun..hihi

~Sweet Honesty~ said...

dah lama tak pegi pameran mcm ne..nk g sana jauh pulak nk nyeberang laut cina selatan kan.. hadap sajork la kt cni.. hihi

Arina Shamsul said...

eeee..kalau dekat2 je,sudah saya datang tengok dear..saya suka pameran2 camni..hehe..

tak sabar pulak nak tahu siapa yang dia jumpa tu..hehehe

Aine Ainun said...

sesekali dapat jenguk mcmni mst seronokkkan...

erm, jumpa sape la ye...=)))

Masz Sidek said...

mesti seronok... kalau dpt pergi pameran ni... :)

Cinta Misteri said...

Daulat Tuanku~

Huhuhu..jauh nk g. Teringin jg tengok secara live. Btw, tkhs kah cikgu, CiM tumpang tengok gambo ngan ank2

9n0L4 said...

@Yana Libra
hehe. cekgu contoh la sangat. bagus tau gi pameran raja ni. macam² ade. ;)

9n0L4 said...

@cinnamon.com
alamakkkkkk. ternampak pulak rambut. huhu. tak perasan. nak kene romove ni. ;)

9n0L4 said...

@Masha Meisters
mestilahhh. agknye kulit kambing ni sentiasa nampak baru kot. ;)

9n0L4 said...

@are_lin@yu
okehhhh. bakal jalan² ke blog ayu. welcome to the club ya. ;)

9n0L4 said...

@Hasrina
huhu. tanye bolehhh. saye ni cekgu bese je. bertanggungjawab manjaga akhlak murid. ;)

9n0L4 said...

@Chic Na
hehe. tulahhh. sbb tu org dulu² kecik je kan. pyh nak gemuk. ;)

9n0L4 said...

@Wanieys
hehe. tengok lah. jamu mate ye. nnt insha Allah nak tambah lagi gmbr. ;)

9n0L4 said...

@@ deqla manjew
mmg cantik. rase macam nak duduk je aritu. hehe. tapi tak bolehhh. tengok je lah. ;)

9n0L4 said...

@Zul n Azizi Boarding Pets
waalaikumussalam. terima kasih sebab sudi follow blog ni dan komen entry. enjoy lah bace entry yg lain ye. ;)

9n0L4 said...

@eintan nurfuzie
bukan setakat mahal dear, rsnye tak ternilai kot. dah jadi khazanah negara ni. ;)

9n0L4 said...

@Yumida
huihhhh mmg seronok. macam macam info ade. sedikit sebanyak dapatlah kenal raja kita. ;)

Miss BaNu said...

wahhh bestnyer...seronok pi muzium ni tmbh2 bgi sesape yg minat sejarah mcm saye nih..

9n0L4 said...

@Atiey-Demok
aiyokkkk kene tag lagi. hehe. mekasih dear. entry join akan menyusul. ;)

9n0L4 said...

@Yan Saflina
hohoho. kesian dieee. dan lagi ni kalau nak kumpul bajet. last masuk 15b jun. ;)

9n0L4 said...

@NAL
betul tu. tempat pameran khazanah cmni mmg byk ilmu yg boleh di cedok tau. nak dgn tak nak aje. ;)

Miss BaNu said...

wah bestnyer..best sebenarnya gi pameran mcm tuh ataupun gi singgah kat muzium terutamanya bagi org2 yg minat sejarah mcm saya ni hehe..

9n0L4 said...

@maszull
waalaikumussalam mama. mmg best pameran ni. series. gi lah sane bwk yg tersayang. mesti berbaloi². ;)

9n0L4 said...

@Misya Mialen
mmg untung dear. seriesly. jgn lupe pergi tau. bawak kamera dan amek gmbr byk². biar puas hati. ;)

9n0L4 said...

@syakirah izwanie
pujuk jgn tak pujuk dear. pasti parents pun berminat jugak. insha Allah. ;)

9n0L4 said...

@mzhany
seronok sgt. masuk pun free ajeee. takde kne bayor pun. tu yg syok tu. ;)

9n0L4 said...

@kinara kinatara
hehe. ade lahhh. takleh bgtau skrg. sgt best gi sane. kalau suke, try la gi sane. mekasihhh ye tag akak. ;)

9n0L4 said...

@Rapunzeel Cikilolo
tak baik tau gelak. huhu. nnt tuanku murka. kene pancung baru tahu. ;)

9n0L4 said...

@✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽
mesti lah menarik is. rugi tau kalau tak pergi. ;)

9n0L4 said...

@Husnalyas
jeng jeng jenggg. tunggu sambungannya kelak. tak tahu la tu bile nak sambung. hehe.

9n0L4 said...

@etuza
kesiannye cekgu. lain kali cube tengok lagi ye cekgu. sangat cantik gmbarnya. ;)

9n0L4 said...

@alin
jgn surrender dulu dear, try lah gi. best wooo. byk info boleh dpt. ;)

9n0L4 said...

@Cik Nur
hihi. tunggu lah ye. nnt akak ckp. cantik kan kamera tu. kalau dh jadi khazanah, kire antik la tu. ;)

9n0L4 said...

@Dieyna
tu lahhh kan. orang skrg ni kureng minat nak cari info pasal raja. tak matang lagi kot. :)

9n0L4 said...

@Tihara
huhu. kalau cite kat budak² tu konpem terngange mulut dorang sume. :)

9n0L4 said...

@kaishin
huhu. kesiannye. takpelahhh, enjoy tengok sini menjamu mate ye. :)

9n0L4 said...

@~~oOpEt~~
mesti lah suke dear. belajar budaya kite, sistem beraja kita, nnt boleh tambah ilmu di dade. ;)

9n0L4 said...

@izan mama mia
kalau dah lame tak gi, mmh wajib gi ni. bawak mia skali, mesti die excited. :)

9n0L4 said...

@Che Rosliza Che mat
amboihhhh. gelak kemain die tu. hihi. mesti lah beronok² dpt gi tengok pameran ni. mmg terbaikkk. :)

9n0L4 said...

@::CIK LYNN::
mestilahhh. mahunye tak seronok amek gmbor sume kan. biarlah kne bayor pun utk gmbr. huhu.

9n0L4 said...

@LYAfrina
yeee. gi lah kalau ade mase dear, welcome to GSF! enjoy with us ya. ;)

9n0L4 said...

@eita
ho lassss, best ngat dpt gi sane. mcm² buleh tengok. rugi woooo dok gi. hehe. ;)

9n0L4 said...

@CikMai
jgn daulat ajeee dear. gi sane, blaja pasal raja kita. huhu.

9n0L4 said...

@dyabunga
haha. dya gi lah dgn parents. mesti lagi best. gi dgn akak nnt kene buli. ;)

9n0L4 said...

@~Sweet Honesty~
hihi. bagai disorong bantal lah ye. selamat mengadap lah. enjoy tengok sume gambor. ;)

9n0L4 said...

@Arina Shamsul
hehe. sabor ye. nnt akan diberitahu dong. org jauh jamu mate kat sini aje ye. :)

9n0L4 said...

@Aine Ainun
sudah semestinyaaaa seronot. hihi. kalau nak tahu jumpe sape, stay tuned ya. ;)

9n0L4 said...

@Masz Sidek
ape lagiiiii, gi lah dear. berbaloi² tau i sane. byk info dapat pasal raja kita. :)

9n0L4 said...

@Cinta Misteri
dah jauh nak buat camne kan. mungkin ade rezeki lain, buat pameran satu malaysia best jugak kan. ;)

9n0L4 said...

@Miss BaNu
pameran ni sgt ohsem tau. dahla masuk free. ape lagi dear, tekan minyak la, gi sane. hehe.

Cik Penguin_Solehah said...

wah,syoknya.. kita dpt belajar tentang adat istiadat istana secara tak formalnya kan? hehe #tq,mana ada, sy anak murid biasa je lah =)

fieda said...

sepupu kak fieda baru ni gi jugak..jeles kak fieda tgk dia bergambar dlm istana lama tu..

aReLaN said...

ntah bila la baru berkesempatan nak gi.hmmmm

aReLaN said...

ntah bila la baru berkesempatan nak gi.hmmmm

9n0L4 said...

@Cik Penguin_Solehah
mmg syok dan seronokkk sgt. rugi tau kalau tak gi. try lah gi sane. bwk parents. ;)

9n0L4 said...

@fieda
gi lah ke sana kak, bwk anak². konpem lagi syok dari main kat pantai tau. pastu takyah jeles dah. ;)

9n0L4 said...

@aReLaN
ade 10 hari lagi. insha Allah dan kot. buat ala ala pre wedding okey jugak. hehe. ;)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

best2..blh tgk brg raja:)

Cik Bunny said...

terjumpa seseorang? blogger ke?

IntaNBerliaN said...

ooo watikah tu dr kulit kmbing.. skali pndang ingt ketas biasa.. hihi

9n0L4 said...

@~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~
haah kan. teruja betul tengok barang raja ni. byk kaler kuning emas gitu. :)

9n0L4 said...

@Cik Bunny
nnt akak buat entry nye tau. hehe. nak kasi surprise gitu. ;)

9n0L4 said...

@IntaNBerliaN
hihi. serupe lah kite, si dia yg bagi tahu. ingat papercard ke kan. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama