LELAKI pun ade masalah keputihan !



Adakah kubis menyebabkan keputihan kepada kaum wanita sahaja?
Haaa jangan tak tahu ye, keputihan juga menyerang kaum lelaki. Kanak-kanak lelaki yang suka benor makan kubis, apabila bersunat akan mengalami masalah BUTA pada kemaluannya. Hah?? Ape tu?

BUTA KEMALUAN ialah satu kes di mana selaput kulit yang bakal di potong sewaktu bersunat melekat kepada bahagian kepala kemaluan lelaki. Bahan yang menjadi pelekat ini lah yang dipanggil keputihan.  Kalau pada wanita, keputihan keluar pada dinding vagina, keputihan pada lelaki keluar di sekitar pangkal kepala kemaluan. Inilah antara hikmah Allah menggalakkan lelaki bersunat agar lebih mudah bagi mereka untuk membersihkan kemaluan dari keputihan. ;)


Kini orang bukan Islam juga gemar bersunat dengan alasan yang sama. Ye takkk? Hee. Sepertimana entri sebelum ni, keputihan pada lelaki juga mengakibatkan bau kurang menyenangkan. Selain itu, keputihan juga menyebabkan kulit menjadi kering dan mengakibatkan sukar menambah berat. 

Ini dapat dijelaskan dengan mudah kerana, keputihan adalah protein yang mana disingkirkan melalui kemaluan. Jadiiii, dengan kate lain, walaupun seseorang itu banyak makan sumber berprotein namun akibat mengambil kubis, protein ini dikeluarkan dari tubuh sebagai keputihan. Namun pendapat peribadi saya, setiap makanan mesti ade pro and con nya. Janganlah ambil berlebihan. ;)

Cara mencegah keputihan amat mudah, iaitu,
KURANGKAN/JANGAN MAKAN KUBIS ATAU KUAH YANG MENGANDUNGI KUBIS. Its up to you! You eat, you decide. Mungkin efeknya berkesan untuk anda, mungkin juge tidak. Cube dan rasailahhh sendiri perubahannya! (:


33 comments:

Wanieys said...

owh wani baru tau hihi

are_lin@yu said...

ingat perempuan aja..huhu

Deq's Qienz said...

yer ke?ermmmm..

~Sweet Honesty~ said...

owhh..para isteri sekalian..no kubis dlm rumah yea..(^___^)

Si Matatajam said...

Nampaknya M kena la elakkan masak sayur kubis kat my family

Tihara said...

jarang2 sangat nak makan kubis sbb ske makan kangkung lagi :)

Yana Libra said...

baru tau pasal lelaki ni..huhu~~

maszull said...

assalamualaikum fariza....kubis la sayur yg sedap tapi mulai skg kenalah elakkannya...:)

Deqla manjew said...

1s time dgr ni... mesti bgtau hubby! thanks cikgu utk pelajaran hari ni..ank murid dah paham.. :)

Chic Na said...

ooo begitu. sendiri mkn sendiri tanggung la kan. tq jaa. tak pernah tau pun. :)

Ayuni said...

kubis pulak....

Cik Nur said...

sumpah..baru tahu yang lelaki juga ada keputihan..!

IntaNBerliaN said...

ooo br tau lelaki pun ada...

ooo psl kubis ke.. br tau...

LYAfrina said...

oo..yek?? bru tau ni.. igtkan pompuan j ada msalah kptihan

fieda said...

mmg tak sangka rupanya lelaki pun alami juga ye keputihan..

jaakechik said...

alamak, kobis penyebab keputihan? pebret jaa tu..hehehe...
kalo x busy jemput join GA jaa ek...

Masha Meisters said...

oh...kena letak sign kubis no entry kat peti ais...huhu

N.Aima K said...

br tau psl llk ada keputihan ni..

tp psl kubis tu tengok individu kot..apa yg dia alah..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

lpas ni kurgkn kubis la...:)

Dieyna said...

oo selama ni akak tau timun yang menyebabkan berlakunya keputihan..

Yumida said...

ooo..baru tahu lelaki pn ade keputihan...
my hb ske ulam kubis ni...jarang dibuat sayur..actually jarang jgk nk beli kubis...tp sy ske mkn kubis..hehehe

Cik Jannah said...

baru tau pasal nie. thanks for the info dear :)

Nyue said...

Nyue igtkan perempaun je ad masalah nie..

shahdiana said...

kesiannya kubis...tak boleh nak makan kubis ye...yelah kena memilih antara kesihatan dengan makanan ye tak...

eintan nurfuzie said...

oooo...baru tahu...

Cik Penguin_Solehah said...

tq 4 de info.. Solehah memang tak makan kubis,haha #mana ada tips,biasa aja lah -..-'

miss R said...

iye? baru taw kott

anisalya said...

kubis ni tahu daripada dulu lagi tak berapa elok perempuan makan. tapi boleh je mkn dgn syarat, kurangkan je.

Akira Al-Fateh said...

New info ni. Terima kasih :)

wan nurul hezrina said...

kubis sayur yang sejuk.mmg banyak keputihan ek kalau makan?baru tahu infonie..

cweet pinky said...

hahaha ~ CP baru taw nih .. hehehe ~
dari segmen cik en ..

Michelle Hopell said...

baru tahu jugak..

syiela said...

ye ke.. baru tau ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama