Asapanas Bistro



Korang ade tengok JJCM dakkk 2 3 minggu lepas? Huhu. Dah lupe ehhh. Saye pun lupe JJCM episod berape tapi saye tengok mase bercuti kat rumah MIL aritu. Tu pun yang ulangan kot. Syok jeee saye tengok Iqram makan steambot, slurppp. Banyak kedai jugak la yang di share. Satu²nye yang masuk otak saye, Asapanas Bistro. ;)


Kerana steambot ni, saye dengan gigihnyaaa pergi ke Bandar Baru Selayang. Kali pertama cari kedai ni, takdela sesat sebab senang aje nak carikkk. Kedainye dekat belakang stesen minyak ESSO kat Stadium Selayang. Memang full la time tu. Balik dengan harapan yang punah ranah dan musnah. Kempunan nak makan ala² Korea. Hahaha.

Kali kedue saye gi terjah kedai ni, tepat² mase die bukak. Hihi. Pukul 5 dah terpacak depan kedai. Takde orang lagi yang datang makan tapi meja dah penuh reserved. Dapat jugak meraseee. Satu kepala RM19.90. Okeylaaa kot. Ke ade lagi kedai yang murah? ;)


WeChat VS Whatsapp


Korang dah tahu pasal aplikasi WeChat dakkk? Hee. Free jugak macam whatsapp. Tapi yang ni, korang boleh tambah emotion sendiri kalau yang sedia ade tu tak cukup. Ade voice message, group chat & video chat. Selain itu, korang juge boleh sharing² gambar dengan kawan² melalui fungsi "Moments". ;)

Sekarang ni, majoriti pengguna WeChat di Malaysia pakai telefon Android. Jadiii, korang bolehla cari ramai kenalan yang guna WeChat sama ada di phonebook sendiri atau melalui FB korang. Boleh jugak cari kawan² baru melalui fungsi “Look Around” untuk cari pengguna WeChat yang duk dekat² dengan korang. (:

Haaa korang juge boleh ikuti perkembangan dan gambar selebriti di WeChat. Ade Daphne Iking, Ean Nasrun, Amber Chia, Hannah Tan, Elfira Loy, Mia Sara Nasuha yang comel tu dan ramai lagi kot. Jozan tak pasti ade ke tak. Hehehe. WeChat ni boleh donlot untuk Android, iPhone, Windows Phone & Nokia (Symbian). Tak pun, boleh terus ke laman web WeChat. Soooooo, GSF mahu cube takkk? Hee.

Oh ye, saye dah donlot whatsapp. Akhirnyaaa boleh jugak install free utnuk iPhone. Takyah nak beli bagai. Hahaha. GSF yang dah berrrwhatsapp dengan saye ialah Deq's Qienz & Kak Dieyna. Pantas dorang berdue ni. Deq's Qienz la yang excited bebenor. Tak nyempat² die nak add saye ke group. Okey dear, dahhh announce ni. Boleh dah add. Hihihi. ♥


Million thanks to CIM dan MV



Setelah 2 minggu bercuti di rumah mertua, akhirnyaaa sampai juge saye di bumi Tranung tercinta ini. Hee. Nampaknye di sini dah bermule musim hujan. Liatlahhh saye nak mandi pagi. Eh, opsssss. Terlebih sudahhh. Hahaha.

Sampai je kat rumah semalam, takde yang lain saye gi terjah dulu melainkan tempat surat². Dan sekarang, boleh la saye join korang tayang cenderahati dari CIM dan MV. Hihi. Bertambah la koleksi pemberian teman bloggers. Moge Allah limpahkan rezeki kat korang berdue banyak². Mekasih tau. I likeeeee. ;)

Memang kene sangat inai dan brooch ni untuk saye sebab lagi due hari saye ade satu majlis. Sooo, bolehla saye melaram abisss nanti. Hehehe.


Selamat Hari Jadi Wanieys !



Kelu lidah nak wish birthday si Wanieys ni. Hahaha. Moge nikmat yang diberi Allah sentiasa cukup untuk Wanieys sekeluarga. Have a wonderful and blessed birthday ya. Its Friday! ♥

Pemilik blog It's Story Time ni mula berblog pada 17 Oktober tahun lalu. Ape yang boleh saya katekan, Wanieys ni sangatlah baik hati dan pemurah orang nya. Jom le terjah blog ibu Qalief ni. Resepi pun ade tau. ;)

Penat lelah tadi saya gi pos hutang cenderahati² kecik pada sume pemenang² teka teka. Berzaman dohhh janji nak pos. Tu pun sebab AEON Seremban 2 tu ade pos opis kat dalam mall. Huhuhu. Untuk Wanieys dan Qalief pun ade tapi saye lupeee nak pos hadiah birthday skali harung. Hohohoi. Next time ehhh. (:


ESOK AEON J CARD FIESTA !



Yeay yeayy yeayyy. Esok ade J Card kat Jusco Seremban 2. Start jam 9.30 pagi sampailahhh 11 malam. Sape² yang ade sekitar Seremban, jom le kite silau²kan mate ke sane. Gaji dah masuk kan. Hee. Wahhh, ade gaye macam staff AEON dakkk? ;)

Saya pun baru kali kedue join sale AEON ni. Kali pertama dulu tahun lepas kot. Mase tu terngangaaa mulut saye tengok suasana dalam Jusco jadi macam ala² pasar malam. Hahaha. Dengan kerenah promoter² yang bising duk offer barang die, dengan customer yang berebut² barang. Sape cepat die dapat la. (:

Dulu si dia pernah keje kat AEON. Section leader fish department. Tapi lagi sebulan nak kawen, die berenti sebab payah benorrr nak mintak tukar branch. Lagipun, AEON mane ade kat Tranunggg kan. Setakat Mesra Mall & Mydin Mall tu ade lahhh. Hehehe. ♥


Cuti sekolah pun sibuk ke?


(gambar sekadar propa. hehe)

12 hari blog ni tak ber update dan aktiviti blogwalking saye ke blog korang pun tergendale kan. Ye takkk? Hee. Saye mohon beribu² ampun buat sume rakan² bloggersss yang tak pernah putus berkunjung ke sini memberi trafik pada blog saye biarpun saye tak membalas kunjungan anda selama hampir 2 minggu ni. ;)

Sebenarnya saya sedang bercuti di rumah mertua sejak 8hb lalu. Cuti sekolah ke sini kali ni seriesly saya memang tak sempat nak ngadap blog. Jadual cuti sekolah tahun ni pack sangat. Plan saye nak buat event untuk bloggers sempena cuti ni pun tergendala. Huhuhu.

Haihhh. Frust jugak sebenarnye ni. Ingatkan cuti ni boleh la cari trafik lebih. Tapi nak buat macam mane kan, belah family saya banyak benorrr majlis kenduri hujung² tahun ni. Belah family si dia pun same. Tahun depan pun dah bersusun² date kenduri. Ade la satu due yang bertembung aktivitinya. Poning den. Hee. :)

Maapkan saya ye. Nanti perlahan² saye jelaskan hutang BW. In Shaa Allah. (:


MAHA 2012 bersama Ayu



Excited nak gi MAHA aritu sebenarnye ade udang sebalik mee. Eh? Haha. Meronta² mahu ketemu rakan blogger. Alang² rahsie dah bocor, saye tepeklahhh gambarnye ye. Stail gambar pun lebih kurang same je sebab dah kat situ je sempat bergamborrr, kan Ayu? :)

Cumenye gambar ni mungkin cumil sikit sengehnye dari gambar di --->> entry Ayu. Huhuhu. Pasal saye ni tak 'dimakan' gambar. Dengan kate lain, saye rase saye ni tak fotogenik. :p


Tak banyak sangat dapat borak dengan Ayu aritu. Sebabnye masing² kejor mase. Huhuhu. Tapi sempat je kitorang buat transaksi jual beli mask terhangat di pasaran ni. Hamekkkk kau. Due skali saye borong. Setakat ni, belum di cube lagi. Peram dulu. Hahaha. Nanti bile dah cube pakai, saye bagi testimonial nye. (:

Ape yang boleh saye katekan, Ayu ni memang ayuuu dan termasuk dalam kategori cantik la di mate saye. Tapi kan, pade firasat saye, Ayu ni sebenarnye pemalu kot. Mulut die kan pok pek pok pek bercakap itu ini, nak cover malu² die tu. Macam saye juge la. Hehehe.


Ayu, nanti kirim salam kat Riesa banyak² ehhh. Comel die buat mulut macam tu. Hehehe. Saye pulak sengeh lebor sikit berbanding gambar di --->> entry Ayu. Sila abaikan kaki berbuah oren tu ye. Saya buat macam tu sebab nak tutup kulit kaki. Sini ade readers lelaki kan. Takleh bagi dorang tengok. Hee.  :)


Wordless Wednesday #33: Salah eja laaa tokey !




Happy Birthday Kak Dieyna !



Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamuuu
Allah selamatkan Kak Dieyna Gojesss
Allah selamatkan kamuuuuu
(sile nyanyi ikut lagu bese² tu ye. hee.)

Selamat ulangtahun ye kak. Moge² hari ni beri 1001 kebahagiaan buat akak sekeluarga. Saye harap bisnes akak terus maju dan majuuu. Paling penting, dirahmati Allah sokmo². :)

Bagi sesiape yang belum kenal dengan birthday girl ni, sile lah terjah blog die di http://wardahilmu.blogspot.com/. Mule berblog 5 Mei 2010 dan di entry² yang awal, ade banyak info pasal ibu². Resepi² pun banyakkk sangat. (:

Lagi satu, jika anda berminat nak beli cheese lazat macam kfc, boleh direct ke 0199602646. Tokey besor ni tau. Konfem meleleh air liur nak lagi cheese tu lepas skali cube. Hehehe.


Pengalaman Pertama Kali di MAHA 2012



Terujaaaaaa sangat bila dapat green lite gi MAHA 2012 di Serdang. Hee. Sebenarnya tak plan pun nak gi sane sebabnye saye dah mindset, memang tak sempat nak gi. Tapi lepas bertugas di sekolah Khamis baru ni, saye bergegas balik ke Seremban (cehhh, gaye macam saye pulak yang drive. haha.) Esok paginye, terus kuar gi Serdang. Fuhhh, syok abis bile dapat buat something tak disangka. :)

MAHA dah abis semalam kan. Maaf la ye. Tak dan nak promote kat korang. Next time kalau ade lagi, pastikan korang gi lahhh 3 hari 3 malam. Tu pun tak tahu lah abis pusing ke tak. Hehe. Tapi bagi saye, memang banyak sangat bende menarik. Salah satu nye, nunggg gambor kat atas tuuu, rangka paus sepanjang 2.6 meter. (:


Ni lembu kacukan limousin. Besorrrrr sangat. Kalau tak silap saye, tinggi die lebih kurang 2 meter. Lagi tinggi dari saye. Tu pasai lah die duduk aje ni. Hee. Berpusing² la jugak saya dan si dia mencari bahagian ternakan ni. Berkat hari Jumaat, jumpe juge akhirnyaaa. ;)

Si dia suke tengok binatang. Melayan die la sampai tak sempat saye nak gi tengok labu besor kat bahagian sayur. Penat mematahkan semangat kami untuk terus pusing². Hee.


Paling menarik bile tengok arnab. Kiutttt sangat. Lame dah si dia simpan impian nak bela arnab sebenarnya. Tapi asek hold sebab sekarang duduk menyewa aje. Puas hati dapat lepak kat rabbit park. Arnab pun jinak je bile beri makan. (:

Oh ye. Sebelum saye jalan² menerjah kawasan MAHA, saye ade jumpe someone tau. Hee. Nanti next entry saye cite ehhhh.


Sanah Helwah Ayuni !



Stret to the point, saya nak wish selamat ulangtahun buat Ayuni, pemilik blog My So Called Life. Si Ayuni agak misteri sikit orang nye. Ye takkk kawan² GSF? Hee. Lame jugak saye tak gi jenguk blog die. Maaf ye Ayuni. Tapi setahu saya, pada awalnye die berblog untuk salah satu subjek degree nye. ;)

Haaaa, satu lagi. Kalau korang nak improve English, sile lahhh lepak ke blog Ayuni. Followers die hampir mencecah 1k tau sekarang ni. Gi lahhh terjah, mane tahu korang dapat jadi follower ke 1000. Buat Ayuni, happy birthday. Semoge kamu sentiasa dirahmati Allah. :)


Bloggership Giveaway by Fatini Irdina



Klik banner untuk join. :)

Saya di invite oleh Amy untuk join GA ni. Hadiah² yang ditawarkan buat saye gile sekejap. Hahaha. Lagipun yang ni takde nak kene tagging². Sooooo, jom kite join reramai. (:


Terima Kasih Ayu, Deq's Qienz, Kina & Ieta



Hehehe. (gelak dulu.) Jangan bagi ayat macam Chicna ye Ayu. (Ayat yang lebih kurang macam ni la kot - Ni hadiah zaman bile baru nak tepek sini?) Hahaha. Sebenarnye dah banyak kali bertangguh nak publish entry ni. Pape pun, terima kasih banyak ye Ayu. Nanti poskan mask satu ye. Teringin la nak cube. ;)


Yang keychain tapak kaki ni dari Deq's Qienz. Agaknye die akan datang tinggalkan tapak kaki die kat Tranung kot. Bile la tu dear? Huhuhu. Brooch pink comel ni pulak dari Kina. Sayangnyeee, bunge die dah tercabut pulak. Takpelah, nanti akak gamkan dengan gam gajoh ye. Hehehe. Thanks ye you both. (:


Lupe nak bagitahu pasal hadiah ni. Hehehe. Mase kekanda Ieta datang ke rumah merai kenduri adek saye aritu, die bagi hadiah ni kat saye. Sepasang brooch kaler purple lip lap lip lap. Kotak hadiah pun comel, polkadot lagi tuuuuu. Padan dengan kaler tema aritu, purple & turqoise. Mekasihhh banyok². ;)

Pada hari kenduri tu jugak, Lya pun nak datang tapi katenye tak dan atas sebab tuntutan keje. Saya sebenarnye berharap jugak Lya, Fain & Asya datang, tapi bimbang dikate mendesak dan risau buat dorang serba salah kalau tak hadir. Sebab aritu pukul 6.30 petang pun ade lagi kawan² saya yang datang. Bile fikirkan dorang berdue pun kurang sihat kebelakangan ni, saya berserah ajeee. Huhuhu. Maybe next time kan Lya? (:


PENCARIAN 20 BLOGGER BERTUAH BY YANA



Klik banner untuk join. :)

Saya ditag oleh Sharina. Thanks dear. Lame sangat dah tak join event blogger. Walaupun saya masih fobia dengan syarat event yang kene tagging blogger² lain, namun ku tempuhi juaaaaa untuk kali ni. Hehehe.

Tagging: Lutfi Azmi | Azy | Fifi

Jom join ramai² jom!! ♥


Ketemu jua Kekanda Ieta & Dieyna !



Taraaaaa. Ni la die spesel guest tu. Nampak dakkk? Siapekah itu?? Ya betul. Kak Dieyna, pemilik blog Di Sini Ruangku Berkongsi. Die berdiri paling kiri, di sebelah pengantin perempuan. Sangat tinggi orangnye. Yang berdiri paling kanan, di sebelah saya tu ialah teman Kak Dieyna. Sukeee sangat dapat jumpe. ;)

Terima kasih sebab sudi datang rumah ye kak. Saya tak dan nak layan akak. Huhu. Segan jugak sebenarnya mase bertentang mate tu. Maklumlah saya ni pemalu orangnye. Hahaha.


Puas hati saye sebab dapat bergambar dengan Kak Dieyna. Hee. Akak, due keping ni je la gambar kite. Nak pass kat akak macam mane ni? (:

Sorang lagi tetamu spesel ialah Kak Ieta pemilik blog Sekadar Coretan. Tapi takde gambornye sebab die jual mahal do'oh lalu (atau bahase bakunye, sangat²). Hahaha. Gambar saye derahhh (cepat/tak dan²) pulok die snap. Korang boleh tengok dan usha kat entry die --->> di sini. Nasib baik laa saya agak sibuk mase tu. Kalau tak, saye memang tak bagi balik selagi die tak bergambor dengan saye. :p


Bro's Wed Reception 17/11/12



Alhamdulillah. Akhirnya adek saya sudah pun selamat diijabkabul pada Jumaat yang lalu di rumah adek ipar, Taman Elina 1 Masjid Biru. Gambar² keraian dah pun saya upload di entry semalam. Perasaan saya bercampur², tak dapat nak luah dengan perkataan. Begini rupenye rase bile adek jadi milik orang lain. Huhuhu.

Adek saya memilih untuk bersederhana untuk majlis resepsinye. Kami sekeluarga menurut saje kemahuan die, buat majlis yang simple² aje. Mini pelamin pun buat sendiri. ;)


Majlis sepatutnya bermula pada pukul 12 tengah hari. Oleh kerana rombongan pengantin tibe agak lewat, ramai sanak saudara yang tak sempat berjumpe pengantin kerana meninggalkan majlis atas urusan yang lain.

Dorang dah berkampung di rumah kami sejak pukul 9 pagi lagi sebab sebenarnya di sebelah pagi, kami ade satu majlis yang lain. Majlis ape?? Biarlah rahsiaaaaa. Hehehe.


Tak banyak gambar yang boleh saya kongsi sebab saye pun tak dan nak menyelit. Hahaha. Sibuk sangat aritu melayan tetamu yang datang tak putus². Rasenye macam tak cukup tangan & kaki. Fuhhh, pukul 6 petang barulah saya dapat rase nasi minyak adek saya. (:

Pada firasat saya,  jumlah tetamu yang datang lebih kurang dalam 900 orang kot sebab goodies ade lagi lebih 100 selepas majlis berakhir. Azan Maghrib berkumandang sebaik saja kami selesai housekeeping. Ohhh ye, saya ade 2 orang tetamu spesel yang sudi datang merai. Next entry nanti saya cite. Okehhhh? :))


Wordless Wednesday #32: MENYELIT at Bro's Solemnization & Wedding Ceremony on 16/11/12










1st Anniversary



Genap sudah setahun saya berblog. Cepat sungguh mase berlalu kan. Selalunye saya buat entry genap bulan². Tapi dah terhenti sejak bulan ke 7. Rasenye macam tak banyak mane pun yang telah saya  buat dalam mase setahun ni. Lagipun azam saya untuk mencapai paling kurang 365 entry setahun tak tertunai. Sedihla jugak ni. Sobs.

Tapi sedih saya ni terubat bila teringatkan kenangan² terhebat terutama bile dapat hadiah/perutusan dari bloggers terussss ke rumah. Hehe. Sampaikan ade orang jeles laaa. Antara kenangan² lain yang membuat saya tersenyum setiap kali teringat ialah:


Terima kasih atas sokongan yang tak putus² dari kalian sume. Moge ukhuwah ini sampai bile². Ingat saya dalam doa kalian ye. :)


Selamat Ulangtahun Suzyanna Yap !



Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamuuu
Allah selamatkan Suzyanna Yap
Allah selamatkan kamuuuuu. ♥

Happy birthday buat pemilik blog ALL About Love yang dikenali sebagai Mrs Velentine atau secara ringkas nya MV di kalangan bloggers. Anak kelahiran Labuan ini mula berblog sejak  23 November 2010. Kire senior saye lah ni. Hee. :)

Pada firasat saya, name pena blog Mrs Velentine ini bersempena nama suami die. Ye dakkk MV? Huhu. Blog nya pulak dengan name ALL About Love, mungkin kerana die mahu mengabadikan entri berkisar tentang kasih sayangnya pada keluarga terutama buah² hati pengarang jantungnya. Sape lagi, kalau tak Mr Velentine dan 3 orang anaknya, Haikal, Ayu & Wana. (:

Saya mula berkenalan dengan MV dari segmen Ben Ashaari pada 13 Februari lalu. Saya terjah blog die dari list peserta segmen dan terusssss follow. Kalau korang nak tahu, saya ni follower MV yang ke 63. Dan sekarang followers MV sudah mencecah 486 orang. Tahniah MV. Saya kerap menerjah blog MV sebulan selepas itu sebab kitorang ni geng GSF yang diasaskan oleh Arina! Best woooo join grup ni. ;)

Happy Birthday MV. Moga sentiasa di bawah rahmat & perlindungan Allah. ♥

Spesel Invitation Delivery ♥



Stret to the point, saya dengan ini menjemput sume followers dan readers blog ni untuk hadir ke rumah saya (eh, bukan. rumah ma & pa saya) sempena Majlis Sambut Adek Ipar sepertimana butiran berikut:

Tarikh: 17 November 2012 bersamaan 3 Muharam 1434. 
Hari: Sabtu ni tau. Luse la kan. Hee.
Masa: 11 pagi hingga 5 petang.  

Terutama sekali buat bloggers yang berada di Tranung dan sekitarnya. Kalau datang tu, jangan lupe perkenal diri ye. Buat Kekanda Dieyna, Lya, Kekanda IetaShar90, Ayumi you all are warmly invited. Sape lagi yang saya tertinggal ehhhh?

Di kesempatan ini, saya ucapkan salam Maal Hijrah 1434 pada sume ye. Cepatnye mase berlalu kan. Moge tahun baru ini memberi 1001 kebahagiaan pada kite sume. :)


Petua Untuk 'Tahan Lama'



Sesuai untuk yang dah berkeluarga mahupun yang masih solo.......
Ewah ewah ewahhhhh. Korang suka betul kalau bab² nak tahan lama ni. Ye takkk? Hee.
Kat bawah ni, ada petua untuk 'tahan lama'. ;)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
KELAPA PARUT
Untuk lebih tahan lama selama 2 tahun,
Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja.
Gunakan sebelah pada 31 December 2003. Dan sebelah lagi pada 1 January 2004.
Wah...tahan sampai 2 tahun kan? Hihihi.

NASI/LAUK
Biar tahan lebih lama,
Jangan gunakan jari pasal jari korang ada bakteria.
Sebab tu lauk cepat basi. 
Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

BARANGAN KEMAS TERUTAMA EMAS
Kalau untuk lebih 'tahan lama',
Bayar le zakat untuk barang kemas tu atau pakai saja.
Barangan emas bila dah terlalu banyak, kena bayar zakat.
Kalau tak, tetiba hilang atau kena curi, padan muka korang. Haha.

PAKAIAN
Nak tahan lama,
Jangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat dan elak guna washing machine.
Jangan jemur bawah mentari terik dan elak guna bleach.
Jangan bawa mandi kat beach.
Gantung bila disimpan.
Cuci guna air jeram/hujan.
Jangan bagi pinjam kat kawan!!!
Kalau nak tahan lagi lama PINJAMLAH BAJU MEMBER...
BAJU SENDIRI SIMPAN. Hehehe.

KERETA
Nak tahan lama,
Lepas beli, simpan kat garaj. Tutup elok². 
Jangan bagi angin masuk. Jangan bagi abuk masuk. Jangan bagi wap air masuk.
Bayar loan bulan² sampai abis loan. Gerenti tahan lama. Hahaha.

KENYANG
Kalau nak tahan lama,
Sebelum makan - baca Bismillallah dan doa 
Akhir makan - doa dan ucap Alhamdullillah...

UMUR
Umur nak tahan lama?
Banyak kan senyum, jangan fikir semua masalah.
Jangan merokok!!! (bukan sebab rokok tu bahaya tapi bazirkan duit saja, 
kalau duit tak ada, banyakkan lagi masalah). 

ROKOK
Rokok nak tahan lama?
Jangan hisappplah......!!!! Letak atas meja dan pandang saja. 
P/S: jangan hisap benda² yang dilarang...sendiri mau ingat. :)

TIDUR
Nak tahan lama,
Takyah tidur malam
Rajin²lah tidur siang.

HUBUNGAN
Bertahan lama dalam persahabatan/hubungan,
Jujur, ikhlas dan pandai bersenda gurau. :p

Last word: SELAMAT BERTAHAN LAMA...
...................sentiasalahhh terbuka dan rasional ye. Jangan fikir yang bukan². Hehehehe.


Result UPSR ditangguhkan?



Semalam ade berita pasal result UPSR 2012 ditangguhkan pada minggu kedua cuti akhir persekolahan. Arini sekolah kecohhhh dengan berita ni. 21 atau 22/11 antara tarikh yang disebut². Dan akhirnyaaa sudah SAH di laman web Kementerian Pelajaran Malaysia, result UPSR tahun ni bakal diumumkan pada 19/11. :)

Calon² boleh dapatkan result di sekolah masing² pada pukul 10 pagi pada hari Isnin tersebut. Jadiiii, jangan terlalu gementar ye ibu² bapa² dan juge cekgu². Dari segi positifnya, kita ade banyak masa lagi untuk mendoakan kejayaan anak² dan adek² kita. ♥

Kenapa tidak 7 atau 8/11, seperti biasa kan diumum pada hari² akhir persekolahan? Sejujurnya, saya sendiri pun kurang pasti. Mungkin sebab tahun ni cuti persekolahan bermula awal seminggu. Mungkin juge sebab Lembaga Peperiksaan sedang membuat semakan semula kerana timbul juge isu soalan bocor di sesebuah negeri yang tak boleh dinyatakan di sini. Allah sajalah yang tahu kebenarannya.


Kerja Gila, Balik Hari !



Dah boleh agak kan bile tengok gambar? Hee. Semalam saya dan rombongan sekolah gi lawatan ke Cameron Highlands. Sejujurnya, saya sangat teruja join lawatan ni sebabnya saya belum pernah sampai ke sana. Kate orang, CH sekarang dah tak sejuk macam dulu. Tapi pengalaman saya semalam, bile singgah di sebuah surau sebelum naik ke atas, terasa sejuknyaaaaaa. Cakap pun kuar asap. Bajet macam kat Korea je. Hahaha. :)

Kami bertolak agak lewat, pukul 11.30 malam. Dengan muke tak mandi, kami gi melawat BOH, dan Bee Farm. Excited gile. Abihhh borong sayur 8 peket RM10. Huhu. Saya rembat sayur yang jarang jumpe. Penuhhhh fridge dengan sayur. (:

Paling sedih, atas sebab kekangan masa, kami terpaksa cancel lawatan ke Strawberry Farm. Huhu, Frust sayaaaa. Ni sume sebab satu bas terkandas di Sungai Koyan dan dorang agak lewat sampai ke CH. Pukul 5 petang dah bergerak balik dan sampai pukul 1.30 pagi tadi. Pape pun, pengalaman pertama saya ke CH ni sememangnya sangat best. Mane taknye, 7 bekas strawberry saya bawak balik. Next time nak gi lagiiii. Hehe. 


Menangguk Ikan Di Hari Rayo



Tu diaaaaaa ikan talapia ye kawan². Hehe. Nampak macam senang kan. Tapiiii kalau tak kene care menangguk tu, silap² seekor ikan pun tak dapat. Main dengan ikan ni sememangnya memerlukan kesabaran yang tinggi. Dari step tangkap, sampai lahhh ke step menggoreng dan step makan juge. Ye takkk? Hee.

Oh ye, lupe nak cakap. Tahun ni saya berayo korban di Jelebu. Hari pertama raye saya hanya lahhh di atas tilam dek kerana demam berpanjangan akibat diarrhea & period pain. So takdelah gambor raye nye. Ni lahhh first time saya demam selesema seminggu tak baik². Huhu. Padan la kan, 3 in 1 tuuu sekali datang. Moge² banyak juge lah dosa² saya terhapus. Aamiiinnnnn. ;)

Gi keluar menangguk ikan ni di hari raye korban ke 2. Banyak aktiviti aritu. Next entri lah ye kite cite. Seronokkkkk berayo kek kampung. ♥


Thanks to Izan Mama Mia & Sue



Phew. Masih lagi selesemaaa. Tapi kepale ni taklah seberat mase mule² dijangkiti virus. Terima kasih saya ucapkan kepada Izan Mama Mia sebab beri saya rempah ajaib. Aritu saya adalah antara yang berjaya meneka berape kali Mia tukar baju dalam sehari dengan tepat, so inilah habuan nya. Tak sangke dapat hadiah. ;)

Saya masih belum cube masak rempah ni lagi. Asek makan bungkus je minggu ni. Hehe. 


Beg syiling kecik comel ni dari Sue. Thanksss dear. Mintak maaf ye, lupe nak SMS awak. Selamat sampai minggu lepas kot. Yang ni pun saya dapat sebab hampir meneka dengan tepat harga makanan. Untung jugak main teka teki ni. Hee.

Bile sebut pasal teka teki ni, teringat pulak pemenang² teka teka saya yang masih belum dapat hadiah. Mesti korang tertungggu² kan. Ampunnnnn sangat². Terbengkalai sekejap segala aktiviti pos mengepos ni. Dalam mase due minggu ni, saya nak setel hutang² keje dengan sekolah. Saya mahu bercuti dengan tenangggg nanti. (:


Fattabiouni #5: Bersuci



Rasulullah adalah manusia yang paling cenderung kepada kesucian dan kebersihan. Kalau tak caye, selalu²lah bace sirah nabi. Walaupun Allah telah jadikan baginda seorang yang suci lagi menyucikan, tapi baginda tetap suka bersuci. ;)

Bersuci ni ade yang wajib dan juge sunat. Contoh wajib bersuci adalah ketika bersuci dari haid dan berjunub. Contoh sunat bersuci pulak adalah seperti mandi sunat Jumaat dan hari raya. Malahan, masuk ke Mekah untuk ihram dan haji pun sunat kita bersuci. (:

Mahu tahu bagaimana cara Rasulullah bersuci? Luangkan 6 minit anda, dan tontonlahhh video di bawah. Dah sudah tengok, jangan lupe beramal. ♥

video


Wordless Wednesday #31: Tengok ejaan sebegini, naik JULING lahhh mata cekgu !




Terima Kasih Chic Na & Wanieys



Lagi entry pasal hadiah befday. Huhu. Maaflah kalau menjengkelkan korang ye. Saya betul² terlupe nak tepek coklat yang dibuat dengan penuh kasih sayang oleh si dara manis, Chic Na. Coklat ni datangnya bersama tempahan coklat saya untuk si dia. Disertakan sekali brooch hijau dalam kotak Cik Ted yang comel ni. Nasib baik saya tak gigit brooch tu macam makan coklat. Haha. Lenkali nak lagi ye. Hee. Million thanks to you dear. ♥

Oh ye. Untuk pengetahuan Chic Na, si dia suke sangat coklat kurma. Abihhhhhh sume dimakannya. Saya hanye sempat makan seketoi ajeee. Hihi. Satu lagi dia suke coklat yang bertulis 'Jaa' tuuu. White chocolate campur oreo ehhhhhh? Si die curikkk coklat tu se ketoi. Pastu die mintak lagi. Haha. Sekarang ni, tinggal coklat gambor aiskrim & coklat yang bertulis 'Love' tu. Simpan nak makan raya haji nanti. Kihkih. ;)


Baru² ni Wanieys pulak bagi hadiah. Saya menanti² la jugak hadiah ni sebab kebanyakan sume geng² GSF sibuk duk update entry pasal hadiah dari Wanieys. Jeles wooooo. Hihi. Rupe²nya Wanieys pakai alamat rumah saya di Dungun. Haha. Kite ni duk menungguuuuu² melanguttttt la di Kemaman ni. ;)

Mekasihhh banyak ye Wanieys. Moge Qalief pulih dan sihat sepenuhnya seperti sediakala. Pape pun, suke sangat brooch dan beg pink tu. Haaa, satu lagi. Cukup²lahhh duk terjah entry lame blog ni ye Wanieys. Setakat 2 3 ketoi komen takpe la jugak. Ni sampai 10 ketoi, ponat den nak membalasnyeeeee. Hee.


Hadiah Birthday Yang Dah Basi 2 Bulan !



Birthday nye bulan Julai, tapi hadiah ni saya dapat bulan lepas, bulan September. Dan hari ni, bulan Oktober baru nak buat entri. Huhu. Super duper basi lah jawabnye kan. Ye takkk? Hee. Tapi biarlahhh. Saje nak update entri di kala diri ini dilanda kesibukan yang amat sangat. Tu pun sebab si Wanieys sibuk duk tanye mane la saye ni, dah 5 hari menyepi. Orang² lain mungkin duk tertanye² dalam hati ajeee kot. ♥

Yang biru dalam plastik tu, pen drive berbentuk jam tau. Sume cekgu pun dapat kot. Hehe. Pendrive sememangnya jadi satu keperluan untuk cekgu sekarang ni. Terima kasih la ye YB Dato' Sri. Tahun depan boleh bagi la iPad keee pulak kan. Haha. ;)

Niat di hati nak update entri baru bile dah abis blogwalking ke sume blog yang join segmen Lyssa baru² ni. Tapi seriesly minggu ni saya hanya sempat online 2 hingga 3 jam saje. Tu pun boleh tersembam depan lappy. Mungkin kepenatan di siang hari dan line agak semput. Huhu. Dan setakat hari ni, saya baru abis blogwalking ke 120 dari 203 peserta segmen. Ade baki 83 blog lagi. Waaaaa. Campur lagi 80 komen belum approve, jadi 163 hutang terjah.

Tu yang takut nak update entry baru tuuu, risau hutang bertambah. Adu du du du, du du du. Minggu ni sebenarnya saya sibuk dengan seminar, majlis persaraan GPK HEM, in house training, dan prepare soalan final exam. Boleh bayang dakkk sibuk nye saya?? (:


SEGMEN LYSSA FAIZUREEN | Kenapa Aku Berblog ?



Klik banner untuk join. ;)

Fuhhh. Setelah sekian lame tak join ape² segmen. Seingat saya, last join segmen bulan 8 aritu kot. Okeh, sudah cukup, cukup sudahhh. Cukup sampai di sini saje mukaddimah nye. Kanggg marah Lyssa. ;)

Kenapa saya berblog ? Kenapaa saya berblog ? Kenapaaa saya berblog ? Sebab die bestttttt. Hee. Bila sebut ayat camtu, mesti teringat satu iklan tu. Iklan Hari Merdeka 5 tahun lepas kot. Korang ingat tak iklan ni? Comel je budak tu kannn. ;)

Melalut lagi saya ni. Tapi bak kate Lyssa, taip santai-santai je. Apa yang terkeluar kat otak, muntahkan balik dalam entri. Okehhh, get ready tadah muntah ye Lyssa. Hihi. Kenapa saya berblog ehhh? Sebab saya kepingin nak jadi orang yang bermulut banyak. Boleh gitu? Hee. Saya ni sebenarnya seorang yang tak banyak cakap. Kat blog ni ajelah saya boleh pok pek pok pek, kalau in person jangan haraplah. Huhu. Most times, my thoughts come out better in writing than they do when I speak. (:

Macam mana saya boleh terjebak dalam dunia blogging ? Dorongan dari yang tersayang. Hehe. Adek² saya sumenye ade blog tau termasuk adek kecik saya yang berumur 11 tahun. Jadi, tujuan utama/asal saya berblog ni adalah untuk menerjah blog adek² saya. Nak bace ape yang dorang tulis, kot² la ade puji² kakak sulung dorang ni ke kannn. Boleh la belanja ayam goreng seketul due. Haha.

Apa yang menariknya tentang blog saya ni ? Sebenarnya, ape yang menarik tentang sesebuah blog ni sangat subjektif. Lain orang, lain citarasa nya kan, Ye dakkk? Hee. Bagi saya, mungkin dari perkongsian ilmu/info yang saya ada, menarik minat anda untuk menjadi readers saya. Kite same² la share ilmu/info yang kita tahu. ♥

Siapa yang menjadi sumber inspirasi saya dalam dunia blogging ? Lebih kurang macam idola la Lyssa ? Huhu. Sudah semestinya Lyssa laaa. (bodek tak henggat nih. hihu.)

video

p/s: Sedikit selingan iklan budak comel tu di atas ni ye. Enjoy! Takpe kan Lyssa? Jangan marah aaa. Hee. :p


Memang Allah sengaja...



* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat menjadi penilai yang baik.

* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, KHAS UNTUK DIRI KITA.

* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.

* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita jadi MANUSIA YANG HEBAT JIWANYA.

* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YANG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YANG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat² yang kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita semakin sampai ke penghujungnya. Hari esok pun kita sendiri tak pasti sama ada menjadi milik kita atau tidak. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhan-NYA, dan meninggalkan laranganNYA. ;)

PERCAYALAH, sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hamba-NYA yang menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepada-NYA. ♥


Saya Doktor Muda !



Tu diaaaaa wajah² ceria Johan Pertandingan Kuiz Doktor Muda. Hehe. Tahniah adek² sekalian. Cayalahhh. Walaupun last minute prepare, korang berjaya jugakkk. Sebagai guru pembimbing, saya amat berbangga dengan mereka. Inilah yang saya duk busy kan sangat minggu ni. Konvensyen ni dibuat pada Selasa lalu. ♥

Sebenarnya ni pertama kali kami sertai konvensyen dan pengalaman baru buat saya. Seronok betul tengok persembahan adek² dari sekolah² sekitar Kemaman untuk pelbagai pertandingan termasuk pertandingan bercerita, melukis poster, buku info kesihatan, dan pameran. Baaanyak sangat info pasal kesihatan yang dikongsi bersama. Saya rasa konvensyen ni sangat bagus jika dibuat secara terbuka untuk sume murid. (:


Haaaaa, close up sikit. Huhu. Kembang lubang hidung saya ni apabile team sekolah saya diumumkan sebagai johan pertandingan kuiz untuk konvensyen kali ni. Ingatkan kami tak dapat nombor dahhhhh. ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama