Keputihan disebabkan oleh KUBIS?



Sape² pun kenal sayur kubis kan. Ye takkk. Hee. Pelbagai jenis lauk yang boleh dibuat dari kubis. Sedangkan coleslow KFC pun menjadikan kubis sebagai komponen utama untuk hidangan sampingan. Burger dan kebab juge ade letak kubis. Femes benorrr kubis ni. Yelahhh, kubis murah harganya dan tahan lama. ;)

Tahukah anda apa sebenarnya kesan apabila kita makan kubis?
Dikatekan, SEKIRANYA SESEORANG MAKAN KUBIS, IA AKAN MENYEBABKAN KEPUTIHAN!

Apabila disebut sahaja keputihan, kebanyakan orang perempuan memang tahu apa bendanya. Penyakit keputihan ni adalah penyakit normal yang dihidapi oleh orang perempuan. Tapiiiii apabila kuantiti keputihan yang keluar terlalu banyak,  maka di situlah timbulnya masalah yang mana menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Malah boleh sebabkan jangkitan penyakit lain seperti gatal yang amat sangat.


Keputihan ini sebenarnya adalah protein yang dikeluarkan dari dinding kemaluan perempuan akibat dari memakan kubis ini. Protein keputihan ini amat digemari oleh kulat dan bakteria. Keputihan yang keluar melalui kemaluan yang begitu tersorok dan sangat lembap memudahkan kulat dan bakteria tumbuh di situ yang seterusnya menyebabkan kegatalan yang serius. Bertambah serius lahhh gatalnya bile makan udang, ketam, sotong atau kerang kot?

Masalah keputihan yang serius juga sebenarnya boleh mengundang satu lagi masalah yang lebih rumit iaitu MIGRAIN di bahagian tertentu kepala. Masalah keputihan peringkat serius ini juge mengakibatkan kemaluan jadi amat tidak selesa dan seakan-akan berdenyut. Ibarat kalau badan demam atau gigi sakit, kepala pun sakit kan. Ye dakkk. Begitu sekali parahnyaaa akibat memakan kubis.

Sejauh mana kebenarannya ehhh? Bersambunggggggg. Hehe. ;)
 

38 comments:

CikMai said...

ye ke kubis penyebabnya..huhuhu

iyka syafika said...

gud info...laaaa...ye ke...xthu pulak kubis.yg iyka tahu tauge...

WANA said...

kalau makan timun pon same! =.="

Dba Dealova said...

nice entry.tapi...betul eh kubis penyebabnya?

Permata ™ said...

rujukan penyelidikan?huhu

dyabunga said...

baru dia tahu..sblm ni xtahu [un..hihih

Wanieys said...

opismate wani penah gtau gak psl kubis sebabkan keputihan ni :)

Cik Aini Lavender's said...

ai pun ada terbaca pasal kubis ni,bkn sj keputihan tp byk juga penyakit2 lain yg d sebabkn kubis ni

Masha Meisters said...

laa...yeake?

layan makan kubis sebab sedapp...kiki

makan ckit2 xd masalah la..bknye kite akan makan sampai sebijik kubis sekali makan pun kan...hehe

Deqla manjew said...

haish...mkn kobis pun ada keburukkannya?? ok, thankz for sharing yer cikgu..:)

etuza said...

oo iya kah Fariza, bahaya pula kan kubis putih ni. apapun makan secara seimbang maybe ok. jan pula berlebihan..asyik kubis ni ja. tu yg tak boleh tu..tq info kesihatan ni ya..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

hr tu terbaca kubis mnyebabkn mlut berbau..xth la plk kputihn pun sama...tq share;)

izan mama mia said...

tq share..uh tk nk makan arr pas ni

eita said...

ingat makan kobis tak bahaya..

Chic Na said...

sure ke? alaa favret tu kubis. :)

IntaNBerliaN said...

sy xpnh tau lak psl ni sblm ni...

Cinta Misteri said...

Haaa really? Eh, mak CiM slalu msk kobis sbb nilah 1-1 nya sayur yg mudah siang. Tp, alhamdulillah CiM tkda masalah ni.

*dh dptkn Sunan Kembali?

shar90 said...

waa... info... susah gak jd prempuan nih... :D

NAL said...

no komen. Buat semua wanita di luar sana, please TAKE NOTE yer :)

Che Rosliza Che mat said...

cik rose tahu jugak...kalau makan kubis...keputihan...tapi tak detail sangat....bila nak sambung lagi? nak tahu hihihi

~~oOpEt~~ said...

xtaw pula kalau kubis penyababnya :D haha..

Hasrina said...

i ada masalah kkeputihan bila terlalu hectic. maybe patut cut down kubis.

thanks for sharing..

Yana Libra said...

saya pun pernah dengar..tp sejauh mana kebenarannya tu ye kak?

fieda said...

dari kubis...alamak takut nya..ni yg buat trauma nk tgk kubis ni..

Masz Sidek said...

sy memang ada magrain tp tak tahu pula ia ada kaitan dgn keputihan...
dan keputihan pula ada kaitan dgn kubis...

Deq's Qienz said...

hahahaa..prnh jugak dgaq sblum nih..makaseh sharing..

lelamaisara said...

ada dengar kobis tak baik sangat untuk wanita,tapi tak tau nape..mungkin yg ni kot...:)

Nur Zulaikha said...

yeke?patutlahh..huhu

Nur Zulaikha said...

yeke?patutlahh..huhu

mrs mell said...

macam penah dengor.. tq.. sharing.... :)

Tihara said...

yg selalu dengor..air nyior tu leh jd keputihan kalo minum...maybe jugak kan kobis ni sejuk tp penah dengar dia leh cegah kanser ..:)

eintan nurfuzie said...

tp cik en giler kobis... cmne ni
jom join sini
http://www.nurfuzie.com/2012/06/pencarian-cik-en-dan-blog-entry-kita.html

~Sweet Honesty~ said...

tak nak mkn kobiss la pase.. dah la coslow tu feveret... aduhhhh

Cik Nur said...

uiks..baru tahu ni... betul ke ni..
nampaknya lepas ni kena kurangkan mkn kobislah ye..huhuhuh..

maszull said...

assalamualaikum fariza...betul ke info ni takut juga nak makan byk la kubis ni...:)

Arina Shamsul said...

suami pun pernah cakap benda yang sama dear..so sekarang dah jarang makan kubis walaupun ini salah satu sayur kegemaran... :)

Sky Before Pinky said...

betul lah info ni.. so skrg memg kalau boleh elak kan makan kobis.. suka tapi..bila sebabkan kita tak selesa baik hindarkan.. hehe

syiela said...

nasib la bukan penggemar kobis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama