Tips dapat 1000 followers dalam mase 5 bulan



Bukanlah saya nak berbangga sangat dengan follower seribu ni. Seribu je pun. Takdelah hebat sangat follower seribu ni cumenya saya sekadar memenuhi permintaan readers saya yang mahukan tips dari saya. Tak dinafikan, orang lain rasenye dapat lebih lagi dari seribu dalam mase yang mungkin lebih cepat. 2 atau 3 bulan pun boleh je dapat beribu² kan. Ye takkk? Hee. Sangat hebat lah korang. Saya bese² aje. ;)

Saya pun takde amal sebarang tips yang khusus sebab target saya dalam blogging ni bukanlah nak mengejar followers yang ramai. Jadi, saya just flash back ape yang saya buat sepanjang 5 bulan ni. Jenuh jugak duk pikir. Jadi, jangan terlepas membacenye ye. Check it out.

1) Rajin blogwalking - Blogwalking atau BW ni sangat penting tau. Eh, ape kebendenye BW tu? BW ni ialah kita gi jalan² cari makan dan singgah dari blog ke blog lain. Tapi jangan pulak lupe tinggalkan jejak. Alang² dah singgah kan, tulis lah pape yang patut kat shoutbox dorang tuh. Bloggers sekarang sangat baik tau, (salah sorangnye saya lah tu. haha. ayat perasan sokmo.) kalau kite tinggal jejak, insha Allah dengan lebih mudah, dorang akan singgah ke blog kite balik. Kalau dapat blogger baik hati macam saya ni, konfem 110% saya akan singgah balas & follow terus. Hee. Soooo, kalau ade mase, rerajin lah BW ye. Bulan pertama & kedua aritu, saya memang sangat rajin blogwalking sebab mula² start blogging tu mase cuti sekolah. Baaaaanyak mase terluang untuk BW. ;)

2) Rajin follow blog² - Hah. Betul lah kan. What you give, you get back. Ye takkk? Hee. Kalau nak orang follow kite, kite ni kene lah jugak ringan tangan follow orang. Bukan susah pun, follow blog orang lain ni. Alang² dah singgah tu, ape salahnye kite follow & tinggalkan note, 'Saya follow awak.' Just let her/him know. Kalau kene blogger baik hati, pasti die akan follow balik. Tapi kene ingat juge, hak untuk follow ni adalah hak masing². Jangan sesekali persoalkan camni, "Dah follow awak, follow saya balik eh?". Takpe lah kalau blog yang kite follow tu, tak datang follow kite balik. Dah die tak berkenan dengan blog kite, nak wat camne kan. Kite tak boleh la nak pakse orang suke kite. Ye takkk? Hee. Insha Allah, berkat kite tak lokek follow & beri sokongan pada blog orang, ade raaaaaaaamai lagi yang akan follow kite. Percayalah. (:

3) Rajin join event (segmen/contest/GA) - Selain memberi support sesama blogger, join pape saje event juge boleh menyumbang jumlah followers. Lebih² lagi segmen pasal follow & blogwalking. Tapi dengan syarat, kita kenelah terjah sume peserta yang join segmen tersebut. Dengan cara ini, tak pasal² followers sememangnya akan bertambah dengan cepat. Penuhi lah sume tag & jemputan untuk join sebarang event. Bulan kedua & ketiga aritu, saya sangat rajin join segmen/contest/GA. Pantang dapat tagging, pasti saya amek. Tak cukup dengan tagging, invitation event di FB pun turut saya layan. Entri penuh dengan segmen/contest/GA ajeeee sepanjang bulan. Hee. Sekarang?? Huhu. Tak dan mase!

4) Rajin update entri - Yang ni memang tak dapat disangkal lah kan. Saya rase, ini juga salah satu cara nak tarik orang follow blog kita. Biarlah dorang rase berbaloi². Ye takkk? Percaya atau tidak, entri yang menarik mampu buat orang follow blog kita. Bukanlah saya katekan yang entri saya ni menarik sumenye, tapi jika anda suke bace entri seseorang tu, sudah pasti anda nak follow kan. Jadi, banyakkan membace pelbagai rujukan dan sumber supaya info yang nak disampaikan itu berasas dan menarik hati silent readers. Kalau pandai, buatlah seberapa banyak tutorial blog. Pasti ade yang tertarik. Saya hanya mampu merepek aje kalau bab tuto ni. Setakat menjawab pertanyaan boleh la sikit². Huhu.

5) Rajin mengomen entri rakan blogger -  Haaaa. Jangan malas² tinggalkan komen di entri blogger lain. Lebih² lagi blog yang takde shoutbox. Ini lah the one and only care kite nak tinggalkan jejak di blog tersebut. Alang² dah singgah tu, ape salahnye bace entri dorang & ringankan tangan beri komen. Insha Allah, dorang akan singgah balas ke blog korang & komen balas entri korang pule. Kalau kene dengan blogger yang baik hati macam saya, akan terusssssss follow je. Haha. Ayat angkat bakul je kan. Tapi series, betulllll. Saya memang pantang kalau ade orang komen entri, saya akan terjah balik blog die dan komen entri die lebih dari satu. Kalau belum follow, saya follow. (:

Tu aje la kot yang saya buat sepanjang 5 bulan ni yang mana mungkin menjadi faktor penyumbang jumlah followers. Dengan kate lainnye, kita kene lah RAJIN. Hee. Perasan tak, kelima² perkara tu ade perkataan rajin di depan? Kan, kannn, kannnn? Hee. Satu aje pesanan saya. Ingatlah, jangan terlalu obses kejar jumlah followers sebab followers yang ramai tak menjanjikan trafik yang tinggi. Juge tak semestinye akan dapat banyak earning. Sume itu memerlukan kerja keras & usaha yang berterusan beserta teknik & tips berkesan. Itulah yang dapat saya simpulkan dari pengalaman saya berblog sepanjang 5 bulan ni. Ciput je experience nye. Hee. Thanks buat sume followers blog ni. Best of luck alls. ;)


65 comments:

Miss BaNu said...

wahhh cayalah....betul2 tu..setuju sgt..yg paling penting kena rajin..kalau rajin semua boleh jadi kan..selepas rajin kita x boleh putus asa.usaha kena berterusan..

9n0L4 said...

@Miss BaNu
hee. miss banu pun berusaha keras jugak 2 3 bulan ni kan, akhirnyaaaaa tercapai juge. ;)

Rahmah Ram Ram said...

tahniah..bukan senang nak menjangkau ke angka itu kan

Cik Nur said...

setuju..mmg kena rajin BW..
cik nur 2 tahun baru dapat 1000...

dulu xaktif..sebab siput sedut asyik tenat je...hihihi

Masz Sidek said...

entry yg baik...
setuju dgn tip2 kat atas tu...
so RAJIN2 kanlah diri...

@ deqla manjew said...

setuju sgt...rajin blogwalking itu paling penting kan! jom join segmen deqla, utk support deqla.. :D

http://norumara.blogspot.com/2012/05/segmen-blogwalking-sampai-lebam.html

Pka Rahim said...

ya setuju :)

Masha Meisters said...

huhu...yang siput lagi 2 Masha la...kehkehkeh...

are_lin@yu said...

hehehe blh cuba ;-)

~Sweet Honesty~ said...

setuju2..tapi follower sweety tak naik2 juga..hahahah.. tpi yg pnting, sweety dah tau, mana pengunjung tetap n jadi akrab pula.. suka sangaaatt..(^_^)

Saya Disini said...

ok tq./.sy sedng mempraktikkn apa yg awak tulis kt ats..hihi

fieda said...

jaa mmg terer 5 bulan jer dah seribu lebih followers..berbaloi jaa kongsi
tips ni..

maslin said...

thanks... bg tips2 yg berguna tuk kiter...kiter br nak berjinak2 ngan blog...

maslin said...

thanks...sgt2 bguna tips yg awk bg... kiter br nak berjinak2 ngan blog...

SyamimiNazifa said...

thanks kak for the info !

Rosniena said...

apapun tahniah!

Anasyg said...

yg tang no 2 tu setuju sangat - sangat2 - ta semestinya kita follow blog org tu, dia nk follow kita balik, da kalau dia ta suka kat blog kita, takkan nak paksa plak kan, itu hak individu - n yg laen tu semua anas setuju ^^, tahniah da 1000 lebih follower

cinnamon.com said...

tahniah.

kak tak terkejar la dik

Tihara said...

kena rajin mengomen kat blog kawan2 kan...dan rajin update..bab update yg lomah tu :)

Solehah Shamsuddin said...

tahniah akak.akak bru wt blog tahun ni kan?

Chic Na said...

keywordnya, rajin. huhu.. tp entri kena menarik jgk kan cam blog Jaa ni. menarik utk dibaca & memberi manfaat. :)

Arina Shamsul said...

tahniah dear :)..tips yang baik :)

9n0L4 said...

@Rahmah Ram Ram
ye betul. terima kasih. bersusah la jugak nak dapat seribu ni. ;)

9n0L4 said...

@Cik Nur
hihi. skrg siput sedut dah sehat eh. patutlah tgk followers cik nur mantop ajeee. ;)

9n0L4 said...

@Masz Sidek
thanks. the keyword is rajin kan. mestiiiiii. ;)

9n0L4 said...

@@ deqla manjew
amboihhh. terusss promote die punye segmen tu. ;)

9n0L4 said...

@Pka Rahim
terima kasih. selalu je tak berkesempatan nak join segmen pka. sorry sgt tau. ;)

lelamaisara said...

memang berbaloi2 kalu ikut tips ni...:)

9n0L4 said...

@Masha Meisters
takpe yang, mule² je siput. dh lame sikit, insha Allah. byklah siput. ;)

9n0L4 said...

@are_lin@yu
cube lah. insha Allah jaminan 90%. hehe. ;)

9n0L4 said...

@~Sweet Honesty~
nanti naik lah tu. insha Allah. kene merajinkan diri sikit lagi kot. hee. ;)

9n0L4 said...

@Saya Disini
hihi. my pleasure. slmt beramal lah ye. semoga berjaya. ;)

9n0L4 said...

@fieda
huhu. takde lah teror mane pun kak. tips ni pun ntah berkesan ke tak, tak tahu lah. ;)

9n0L4 said...

@maslin
its okey, my pleasure. slmt berblog ye. jgn putus asa. ;)

9n0L4 said...

@SyamimiNazifa
welcome. my pleasure dear. slmt beramal. moge terus sukses jadi budak you tube. ;)

9n0L4 said...

@Rosniena
terima kasih. tahniah kembali for the twins. hee. ;)

9n0L4 said...

@Anasyg
hehe. thanks. tulah, tak boleh nak pakse² org kan. hak masing². ;)

9n0L4 said...

@cinnamon.com
hehe. terima kasih. takpela kak. tak pyh kejor. tak penting sgt pun .;)

9n0L4 said...

@Tihara
komen jadi mesti kan. tapi part update entri tu akak mane ade lomah, hee. akak ade je sokmo entri baru. ;P

9n0L4 said...

@Solehah Shamsuddin
terima kasih. hujung tahun lepas baru buat dear. ;)

9n0L4 said...

@Chic Na
huhu. thanks. rajin tu sudah mesti & berterusan tu wajib. istiqamah. ;)

Ayumi Comot said...

hahaha...akak mmg baik..sbb tu ayu suke terjah sini:)

9n0L4 said...

@Arina Shamsul
tenkiu sayang. hehe. selamat beramal lah ye. ;)

9n0L4 said...

@lelamaisara
huhu. konfiden je dieee. selamat mengikut tips ni ye. ;)

cinnamon.com said...

p/s motif pulut kuning tu sambil baca sambil telan air liur..heehe

9n0L4 said...

@Ayumi Comot
huhu. ayu pun baik jugak. sbb ayu rajin klik klik sini. ;)

9n0L4 said...

@cinnamon.com
hehe. memang telan air liur pun. tapi tulah makan je pandai, masak tak pandai. ;)

sissyira said...

salam

wah hebat....

petua y bagus ni..

dah ramai la tu 1000,

Gen2Merah said...

macam saya dah join blog ni.. saya klik butang follower macam sudah masuk ...

nice sharing..

9n0L4 said...

@sissyira
terima kaseh. takde la hebat pun dear. awak pun ramai jugak followers kan. ;)

9n0L4 said...

@Gen2Merah
thanks cekgu. hee. kalau dah sudah tu, dah la kot. ;)

eita said...

kalau jatuh hari malas habis lah....

9n0L4 said...

@eita
abisss rosak lah segala trafik tu. hehe. mintak dijauhkan lah sifat malas ni. ;)

Dieyna said...

semua tips di atas boleh berjaya jika diaplikasikan dengan betul.. masalahnya,, huhuhuu.....xdang...

9n0L4 said...

@Dieyna
huhu. tunggu cuti sekolah la kot. ade la sikit mase terlebih kan. ;)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

mmg kena rjin blogwalking ngn follow kn..ouh..dila kdg2 je sempat...huhu...thanks komen kt blog kita...;)

9n0L4 said...

@~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~
its okey. tu lah. pokok pangkal nye memang kene rajin. ;)

aReLaN said...

memang setuju sangat2 ngan cara tu.hehehe...tapi saya takde kisah sangat pon follower.yang penting reader.hehehe..ada orang komen,memang dah cukup bahagia.

9n0L4 said...

@aReLaN
itulah yang dipesankan di akhir entri. hee. yg penting readers & komen kan. ;)

maszull said...

assalamualaikum fariza....memang seorang blogger yg prihatin n peramah tu sbb ramai follower fariza dlm masa 5 bulan jer...

9n0L4 said...

@maszull
waalaikumussalam mama. org lain hebat lagi. due bulan dah 800++. kite bese je. ;)

shahdiana said...

memang rasa awak sangat hebatlah...kalo setahun tak tahulah ramai mana followers awak kan.....hehehe....

shahdiana said...

opss...TQ sharing tips yang best ni....

9n0L4 said...

@shahdiana
huhu. its okey. alhamdulillah. hrp sume followers ni berfungsi lah dgn jayanya kan, barulah betul² hebat. ;)

wan nurul hezrina said...

tq kongsi tip..paling susah 2 benda..update entry n join seg,en..pokok kata kena rajinnnn lahkan cikgu=)hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama