segmen-Imbau kenangan saat sah jadi miliknya



Saya terpanggil untuk join segmen ni sebagai tanda sokongan pada Mama Mia kite. Hehe. Bile difikirkan, tajuk die pun sangat menarik untuk dikongsi. Kalau tak kerana segmen ni, segan pulak nak bercerita dengan syok sendiri kan. Sambil bersegmen, boleh cite. Ye takkk? Hee. 

Bila saya berkenalan dengan si dia?


Hurmmm. Bile ehhhh? Huhu. Ohhh, mase birthday saya yang ke-21. Mase tu kami belajar di sebuah IPTA baru yang berkampus sementara di KL dalam tahun ke-3 pengajian. 

Mulanya saya tak kenal pun si dia ni. Ye lahhh, satu kuliah dalam 100 orang. Saya pulak jenis pendiam. Yang buat saya kenal si dia ni, ialah sebab usikan geng² si dia yang gemar panggil² namenya bila nampak kelibat saya di mane² aje hingga jadi gosip hangat di fakulti di tahun ke-2 tu. Padahal kami tak pernah bercakap walau pun sekali. Saya hidup camtu dalam mase setahun! Huh, saket hati jugak. Terasa macam budak sekolah je. Lapuk betul care nak approve. ;)

Nak dijadikan citenya, si dia hantar SMS wish birthday dengan misterinyaaa lepas setahun digosip kosong. Sebab? No. fon nya takde dalam simpanan saya. Itulah 1st time die hantar SMS. Tapi nombornya saya sangat familiar, iaitu nombor yang mane si hantu yang sibuk tembak missed call saya mase cuti semester 4 sebelum ni. Saya memang call balik & siasat. Kali pertama & kedua fon, tak berjawab. Memang agak bengang la. Kali ke-3 baru si die jawab, tu pun si dia tak cakap pape. Marah betul saya. Kebetulan pulak, saya baru beberapa bulan bertukar no. fon mase tu dek kerana tak tahan dengan nombor² hantu. Haha. Jadi SMS itu telah buat si dia terkantoi di situ! Lepas tu, baru lah kami berkawan baik.

Bila kami bertunang?


Sebenarnya, plan asal kami nak terus nikah tapi bila dah masuk perbincangan family kedua² belah pihak yang mahukan jugak pertunangan, terpaksa lahhh kami turutkan. Alhamdulillah, 2 hari sebelum ditunangkan, saya dapat offer training cekgu. Rezeki bertunang dan berkat dengar kate orang tua jugak kot.

Mase ni boleh kate, makan nasi pun berulam kan SMS. Haha. Mak ayah masing² geleng kepale ajeee menengoknye. Hee. Baru lah terbongkar segala cerita dulu². Sebenarnya, si dia nampak saya dalam lif mase tahun 2 tu, so die just merisik tanye geng die si Boyak, sape saye? Kebetulan Boyak tu belajar satu matriks dengan saya sebelum ni. Dan awek Boyak pulak housemate saya. Terus jadi bahan lepas tu. Haha. Si dia ni pemalu sikit dengan perempuan. Geng² si dia ni memang kuat menyakat. Siannnnn.

Yang kes tembak-menembak missed call tu pulak, memang si dia punye kerja atas dorongan geng² die. Si dia tak cakap pape mase saya fon balik tu sebab die cakap saya garang sangat. HAHA. Padan muke. Lepas kes tu, si dia memang dah tobat tak nak kacau dah. Putus harapan. Sekali mase birthday saya tu, die di psiko dan didesak oleh geng² die. Kengkawan saya pun tumpang sekali duk suruh si dia hantar SMS wish. Si dia tu bukan tak nak tapi die bimbang terkantoi kes tembak missed call tu lahhhh. Tapi akhirnyaaaaaa, si dia hantar jugak ucapan ulangtahun tu dengan pejam mate. (:

Bila kami bernikah?


Dannnnn, tang kawen ni, plan kami untuk nikah dan kendurinya diadakan serentak pada hari yang same diterima baik oleh sume pihak. Bukan ape sebenarnya, kami mahu cut kos ajeeeee. Hehe. Kami kawen bersyarat tau mase tu, sebab saya masih dalam training. Saya tak dibenarkan mengandung dalam tempoh tersebut. Kalau terrrrrmengandung jugak, training saya akan di extend ke tahun berikutnya. Jadi, kami plan honeymoon berdue selama setahun tapi meleret² hingga sekarang. Takpe lah, kasi can si dia ber training pulak. (ape kaitan? macamlah si dia yang pregnent kan. hee.)

73 comments:

SUPERGIRL said...

waa... sweet sgt ouh.. bace cite akak ni.. semoga bahagia dunia & akhirat :)

Dieyna said...

sweet pulak gambar2 tu.. hehe bikin sendiri eik???

izan mama mia said...

terima kasih sudi sertai....

nak tanya masih simpan ker semua sms tu..????heheheekot llaaaa masih ada...tentu ada ayat power kan..

best baca ..tapi cm biasa baca kisah bahagia ni..mmg tak puas...rasa cam nak suruh sambung lagi..hehehe

semoga mahligai yg dibina..kekal sampai syurga..yaa...dan akan ramai cahayamata..

~Sweet Honesty~ said...

mkn nasi berulam sms tu yg best..hihihihi

izan mama mia said...

lupa nk tanya...cantik laa gambaq tu lukis sendiri ker

kinara kinatara said...

menarik...haha...:)

bestnye...that moment

si kiut lavender said...

al0l0...sweet ja kisah akak nih...
bertuah sgt dpat bawka hbungan tuh hggan ke perkahwinan..moga perkahwinan kak n hubby sentiasa diberkati olehNya

Chic Na said...

lama jgk ek dia minat awak dlm diam. tp berbaloi la sbb dpt jgk akhirnya. hehe..
semoga berbahagia & kekal sampai bila2. amin..

Jaa, approved cik na kat fb. dh sent request. nama - Zana Bakhari. tq. :)

NAL said...

wah, sweet betul.. :)

Karukord Jagau's said...

siap ulam sms tu masa makan....ekekeke :)

Cik Nur said...

suwittnyerr..!

seronokkan ada pasangan..nur ni bilalah agaknyer..

Nur doakan moga akak kekal bahagia hingga e syurga bersama org yg tersayang..Amin..!

aReLaN said...

hohoho...memang menarik. patut berterima kasih sgt2 pada sume yang dok cocok suruh dia miss call & mesej sume tu tau.

Arina Shamsul said...

hahaha..senyum2 saya baca kisah cinta kamu ni yang..ngeee..unik, tapi..suweeettttt..hahaha

lelamaisara said...

alahai sweetnye kisah kamu ni...saya suka saya suka..:)

Masha Meisters said...

swetnyer...suke suke like like...
Masha doakan yang terbaik buat akak ok...

Aine Ainun said...

Baguskan ada segmen mcmni,
skurangnya dpt kenal tuan punya cerita...

Dalam ramai2 kwn maya, kekadang terlupa, mne yg da kawen, mane belum..hihii..

Cik Farhana said...

Wahhh best'y jalan cerita nih. tuh yg dnamakan jodoh kan..Semoga kekal hingga ke Syurga ! Ameen ~

Goodluck ye . . :)

IntaNBerliaN said...

suka baca story awk ni.. hihii.. tp mmg best pun baca kisah2 yg mengulit kennagan ni..hihi

@ deqla manjew said...

hahaha... pjg kisahnye tp suweet..kalo da jodoh mmg x ke mana.. =)

Lynn said...

sweet sangat...terharu pulak..tu la macam2 cerita lama yg akan buat kita tersengeh bila teringat balik kan..?

sHaR!Na eLyaNa said...

alala romantiknya..xsia2 mama mia buat segmen ni hehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah.... (^___^)

Nazayiena said...

Seronok baca kisah cinta dan sehingga ke jinjang pelamin awak,semoga cepat2 dikurniakan penyeri rumahtangga.....

Tihara said...

wahh sweet nya kisah Jaa....moga berbahgia di dunia dan akhirat..aaminn :)

Si Matatajam said...

Sweet Dan menarik perbualan an jodoh Jaa... Suka la M tgk pic katun

maszull said...

assalamualaikum faiza...wah sweetnya moga sentiasa berbahagia selalu yer...:)

Miss BaNu said...

wah sweetnyer..kisah cinta die ni..semoga berkekalan yer...

Rizki Pradana said...

moga sakinah mawahdah wa rahmah.

postingan2nya sangat bagus, menarik dan bermanfaat,,terus menulis,,karena dengan menulis kita bisa mengembangkan imajinasi kita dan menjadikan kita lebih kretaif..serta kadang bisa menghibur orang lain.. ^_^

salam kenal
kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
folloback juga ya buat nambah temen sesama blooger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

Cik Aini Lavender's said...

wah...sweetnya =p
smoga kekal selamanya ye =p

cinnamon.com said...

ye indahnya..

etuza said...

menarik kenangan indah.
terbaik di blog pesona. tahniah nice entry

permata biru said...

sweet moment..
semoga bahagia..follow sini..dari segmen yang sama

9n0L4 said...

@SUPERGIRL
thanks ye. moge diaminkan doa yg same juge. ;)

9n0L4 said...

@Dieyna
haha. penat kite duk karang cite best, akak tgk gmbr je eh? huhu. ;)

9n0L4 said...

@izan mama mia
hehe. amin. my pleasure kak. honestly sume sms tu masih disimpan. ayat mmg power toksah ckp lah. huhu. gambor tu org yg lukiskan. ;)

9n0L4 said...

@~Sweet Honesty~
haha. itu adelah perumpamaan yang baru digubah. ;)

9n0L4 said...

@kinara kinatara
sgt best bila mengulit kenangan. nnt awak pun akan laluinye juge. ;)

9n0L4 said...

@si kiut lavender
huhu. amin. moge diperkenankan doa itu. sweet la sikit². bertuah banyakkkk. ;)

9n0L4 said...

@Chic Na
huhu. amin. moge dimakbulkan doa itu. terima kasih. FB jaa agk slow sikit la dear. twitter okey sikit kot. ;)

eita said...

suka sangat baca citer ja....
semoga berkekalan sehingga ke akir hayat ye

9n0L4 said...

@NAL
ape yg sweet tu? tuan cite ke cite nye. hehe. trylah buat eh. ;)

9n0L4 said...

@Karukord Jagau's
hehe. tu point yg paling penting skali kan. susah nak dpt tuh. ;)

Deq's Qienz said...

lalalaa..so sweet..

9n0L4 said...

@Cik Nur
amin. terima kasih ye. pasti ade nanti turn cik nur. lagi sweet. insha Allah.

9n0L4 said...

@aReLaN
hehe. sudah semestinyaaaa. mase berkawan pun, byk org tolong ajorkan segala tips. ;)

9n0L4 said...

@Arina Shamsul
haha. malunyeee saye yang. satu dlm seribu je kisah camni kan. ;)

9n0L4 said...

@lelamaisara
hehe. excited pulak bile mama² sekalian suke dengan kisah saya ni. ;)

9n0L4 said...

@Masha Meisters
hehe. due bahase sebut eh nak cakap suke. doa²kan selalu ye. ;)

9n0L4 said...

@Aine Ainun
haah. tu yg berminat nak join tuh. kalau tgu nak cite sendiri, alamatnye dikate syok sendiri. ;)

9n0L4 said...

@Cik Farhana
amin. moge dipermudahkan. terima kasih ye. nnt jalan cerita kamu pun best juge. ;)

9n0L4 said...

@IntaNBerliaN
hihi. gelakkan kite ehhhhhh. kenangan paling kelakar dlm hidup. ;)

9n0L4 said...

@@ deqla manjew
hehe. pjg ehhhh. excited terlebih dan over bercerite kan. ;)

9n0L4 said...

@Lynn
hehe. tu lahhh. ni pun dah abis pendek dah ni. byk cut. ;)

9n0L4 said...

@sHaR!Na eLyaNa
hehe. camtu tu pun kire romantik ehhhhhh. kelakar ade lah. ;)

9n0L4 said...

@✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽
dengan konfidentnye, kuar satu word tu je ehhh. hehe.

9n0L4 said...

@Nazayiena
amin. semoga dimakbulkan lah doa itu. terima kasih ye. :)

9n0L4 said...

@Tihara
amin. terima kasih kak atas doa nya. kisah skrg pun masih sweet. hehe. ;)

9n0L4 said...

@Si Matatajam
hehe. mekasihhhhh. comel kan katun tu. ;)

9n0L4 said...

@maszull
waalaikumussalam mama. mekasihhhh. moga diperkenankan doa itu. insha Allah. ;)

9n0L4 said...

@Miss BaNu
amin. mekasihhhh atas doa tu. nnt awak punye sweet jugak. ;)

9n0L4 said...

@Rizki Pradana
terima kasih atas komen nye ye. semoga kite terus berblog dgn kreatif. ;)

9n0L4 said...

@Cik Aini Lavender's
sweet ehhhhh. mekasihhhh doa utk kite. cik ai punye pun mesti sweet jugak kan.

9n0L4 said...

@cinnamon.com
indah kan kenangan saat tu, sume org pasti tak dpt lupe. ;)

9n0L4 said...

@etuza
terima kasih cekgu. cekgu punye pun mesti menarik juga kan. ;)

9n0L4 said...

@permata biru
mekasihhhhh. sape tak bahagia bile kawen kan. ;)

9n0L4 said...

@eita
ye keeeeee. mekasihhhh. amin. moge diperkenan doa itu. ;)

9n0L4 said...

@Deq's Qienz
hehe. sweet la sikit². lenkali singgah sini lagi ye. ;)

shahdiana said...

soo...sweet...moga cepat-cepat ada rezeki...amin...

9n0L4 said...

@shahdiana
amin. semoga doa yana tu dimakbulkan Allah. terima kaseh. ;)

Mummy GreenyHouse said...

hehe..mcm cerita cinta monyet.. :p
sweet je...suka sy baca..
semoga bahagia hingga ke syurga ye.. :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

bls kunjungan segmen sama...hihi..itu dinamakn jdoh...lari xnk msg pun nnti jmpa jgk..hihi

wantie said...

dari segmen yang sama
http://lovingwantie.blogspot.com/2012/05/imbau-kenangan-saat-sah-jadi-miliknya.html

Masya said...

semoga kekal keakhir hayat.. amin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama