Paru-paru berair & mandi malam



Arwah cekgu saya pernah berpesan, "Elakkan mandi malam. Nanti dapat penyakit paru-paru berair." Sejauh mane kebenarannya, saya pun tak pasti. Tapi diceritakan pada saya, die suke benor main badminton. Katenye, sejak dari main tu, tapak tangan die jadi basah. (tetiba teringat pade die. huhu)
Dulu², bile ade kesempatan ke hospital, alang² ziarah saudara/kawan, saya ade jugak usha² pesakit yang kena penyakit paru-paru berair ni. Saya tengok ade la sorang pesakit ni ditebuk lubang pada dadanya untuk memasukkan saluran getah. (seriau dakkkk? hee.)

Salur getah ini disambungkan dihujungnya pade satu beg plastik transparens. Dalam beg plastik transparens ini, ade cecair pekat macam air jus tembikai. Saya pun risik² lah pasal penyakitnya tu. Dia bagitau saya, die kena penyakit paru-paru berair. Dannn terpacul juge soalan cepu mas saya, "Ade main badminton ke??"
 
Cite punye cite, die ni main badminton sejak belasan tahun hinggalah usia sekarang iaitu lebih 50 tahun. Main waktu malam & lepas main, die mesti akan mandi. So, aci ke saya buat kesimpulan macam arwah cekgu saya, iaitu mandi malam boleh menyebabkan paru-paru berair?

Sememangnya, mandi malam dengan masalah paru-paru tersangat kuat tau. Kebanyakan kes yang saya risik², sumenye cite yang hampir same. Dengan ini, kesimpulan saya adalah tepat dan benar la kot iaitu mandi malam menyebabkan masalah paru-paru seperti paru-paru berair. ;)

Ohhh seingat saya, 5 tahun lepas, saudara saya masuk wad kerana masalah paru-paru. Saya & family pegi lah melawat dia di hospital. Sampai je, kitorang terus tanye,"Saket ape?". Bile die bagitau die ade masalah paru-paru berair, saya pun tanye lah soalan cepumas, "Pakcik selalu mandi malam ke?". Belum sempat die jawab, isteri die menyampuk, "Die memang selalu mandi malam. 

Orang dah pesan, jangan mandi malam tetapi die degil. Kadang² kalau musim panas, dia ni mandi malam dua kali. Nak sejuk kan badan". Si suami diam tersipu-sipu tapi sempat lagi cakap, "Badan dah panas, nak buat apa lagi!". Begitulah kata-kata orang yang degil. HEHE.

Nilai la sendiri ye. Mungkin kebetulan aje kaitan due ni. Pape pun, mengarut ke tidak kesimpulan ni, kite kene beringat sokmo & jage kesihatan sebelum nikmat itu ditarik. Ye takkk? Hee. Kalau nak tahu tips mandi secara sihat, boleh rujuk entri ni. ;)

15 comments:

iyka syafika said...

hurmmm..teringat kat arwah mak long iyka..pn kena penyakit ini jugak.

9n0L4 said...

AL FATIHAH untuk mak long iyka.

M Fizan said...

huhu..seram lar pulak dengar research nie.. hasil case study tu.. tak boleh nak argue bukti kukuh.. hehe.. tapi yang pasti mandi awal pagi sebelum subuh tu boleh elak obesiti..

Yana Libra said...

Ntahla ye..sy pernah terbaca gak, mandi malam pas kul 9 camtu elok..tp air panas la..xpasti la mane betul mane salah~

Tihara said...

ada org kata mandi malam, isap rokok,pasang kipas masa tido..maybe ada benarnya..kena beringat je laa

eita said...

arwah ayah ita pun selalu sangat mandi malam..
sudahnya dapat lah sakit jantung n paru2 berair....

9n0L4 said...

beringat kan. mandi slps kul 8 mlm tak elok sbb dikatekan mase tu liang² roma kite ade proses ape ntah. ade bace aritu. lupe. hee. ;)

Arina Shamsul said...

seram..sebab saya sll madi malam gak..huhu.

banyak juga usaha nak elak dari mandi malam ni,tapi.susah sikit saya nak mengelak..huhu..nauzubilaminzalik.

9n0L4 said...

cube² elak kan ye. kalau nak mndi mlm, plg lewat pun lps maghrib. beringat aje. ;)

Aine Ainun said...

selalu terngiang2 ditelinga sy...betul...
x elok mandi malam...
risiko paru2 berair..

9n0L4 said...

bile byk org cakap, maknenye boleh jadi doa tu. so, take care sayang² sume. (:

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

btul..bnyk org ckp cmtu..:)

9n0L4 said...

beringat² selalu. ♥

maszull said...

assalamualaikum fariza...yer la mandi mlm ni sebenarnya mmg x elok....mungkin betul apa yg cikgu fariza ckpkan tu mandi mlm mudah dpt penyakit paru2 berair...:)

9n0L4 said...

elakkan kalau boleh kan. sape² pun tak nak sakit, jadi kene jage & pantang ape yang patut. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama