Fattabiouni #4: Adab Bershopping di Pasar/Mall



Sape suke shopping? Rasenye hampir sume orang suke shopping kan. Ye takkk? Hee. Baik mengaku cepat! Lagi² mase hari cuti sekarang ni. Pasti & tentunya ramai yang keluar rumah untuk gi shopping kan. Lagi syok kalau ade sale bagai. Tahukah anda, gi shopping boleh jugak jadi ibadah? Bila kita buat ibadah, pasti ade ganjarannya kan.  ;)

Macam mane pulak shopping boleh jadi ibadah & dapat pahala eh? Haa, jom kita tengok apa adab² yang di ajar oleh Rasulullah ketika di pasaraya atau pusat membeli belah. 6 minit aje. Jom. (:

video
Rasulullah bersabda, "Sesiapa yang masuk ke pasar lalu mengucapkan,

لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَيُمِيتُ وَهُوَ حَيٌّ لَا يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

(Maksudnya: Tiada Tuhan (yang berhak disembah) selain Allah, tiada sekutu bagi-Nya. Bagi-Nya kerajaan dan bagi-Nya segala pujian. Dialah Yang Menghidupkan dan Yang Mematikan. Dialah Yang Hidup, tidak akan mati. Dalam kekuasaan-Nya segala kebaikan. Dia-lah Yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu.)

 nescaya Allah mengurniakan kepadanya sejuta kebaikan dan menghapuskan darinya sejuta keburukan serta mengangkat darjatnya sehingga sejuta darjat”

(Riwayat Tirmizi)

Sedarlah kita bahawa setiap detik & saat Allah offer ganjaran khas buat orang beriman. Janganlah kita lepaskan peluang yang Allah beri pade kita. Sama²lah kita beramal. (:

14 comments:

Cik Nur said...

info yg menarik..!
terima kaseh sudi berkongsi...

msim cuti ni, mmg shoping mall padat...xlalu nak jejak...huhu

9n0L4 said...

huhu. jem la paling tak lalu. bile² aje pegi jgn lupe amalkan. ;)

NAL said...

info yg terbaik..thanks for sharing..

Aine Ainun said...

hehe,,,kdg2 mcm terapi shopping ni..

cuma kena kawal la,kalo terlampau shopping pun bahaya kan=))

9n0L4 said...

hehe. its okey. my pleasure. semestinye, pape yg kite buat perlu lah berpade² termasuk shopping. wasatiah. (:

Arina Shamsul said...

assalammualaikum dear :)

info yang baik :)
insyaallah akan amalkan :)
sebab saya ni suka shopping...hihi.

Tihara said...

haah pernah tgk part yang ni..kalau kita kat pasar bese org lalai mengingati Allah,kalau kita igt, byk ganjarannya..kena beringat selalu ni..Insya Allah..thanks Jaa :)

eita said...

kadang2 tu bila dah start window shopping..
semua jadi lupa kan...
bagus ingatn ni...

9n0L4 said...

my pleasure. hee. kne slalu ingat mengingati kan. slmt beramal. ♥

maszull said...

assalamualaikum fariza..mmg 2 menarik info ini semoga dpt kebaikannya...:)

9n0L4 said...

same²lah kejar kebaikannye tu kan mama. ;)

Arina Shamsul said...

assalammualaikum dear :) sila baca entri ini http://wwwmarina-arina.blogspot.com/2012/03/mari-kita-berkerjasamasetuju.html dan fahami tulisan merah itu ye ..ngeee

9n0L4 said...

baheklahhhhhhhh bos. hee. ;)

izan mama mia said...

terima kasih bagi ilmu ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama