Terbang bertemu Deqla di Putrajaya



Kihkihkih. Memule nak gelak dulu. Sebenarnya cite dah lame berkurun tau, tengoklah date terpampang kat atas tu. 27 Mac 2013, hari Rabu, mase ni cuti pertengahan semester sekolah yang lalu. Siap pakej dengan mase 10.30 pagi lagi tu. Details tepat lagi betui. Hehehe. Gerimis menyambut kami di Putrajaya. ;)

Niat saya ke sane atas tujuan nak submit borang apply loan rumah. Sudah pasti lah saye ke bahagian pinjaman perumahan (BPP). Tempat keje Deqla & Nurul. Hee. Pelbagai suka duka yang saya tempuh sepanjang berada di sana. Cewahhh. Sehari je pun. Sampai je kat sane, saye terus ke kaunter atas nasihat Deqla. Tak tunggu lame pun, dah sampai giliran saya. Sempat la main candy crush satu round. Hahaha.

Part kat kaunter ni lah yang paling takleh blah. Hihihi. Tapi biarlah rahsia. Terduduk saya bile dikate borang yang saye isi tu tak memenuhi kehendak BPP. Down gile. Dari jauh datang semata² nak submit borang tu, last² kene reject macam tu je. Dannnn, mase ni lah penyelamat saye, superwoman Deqla datang tolong selesaikan masalah saya. ♥


Sebelum selesai problem tu, Deqla belanje lunch dulu kat kafe. Hehehe. Cepat & pantas die bayorkan. Tak tercapai dek akal. Hahaha. Lepas makan, operasi menyelamat pun bermule. Deqla bawak geng macam Wonderpettttt. Terus direct naik ke bahagian proses. Mase ni kan, Deqla bertukar dari superwoman, jadi bodyguard pulak, yang setia menanti sampai urusan saya selesai. Haaaa, nampak takkk tu Deqla ponteng keje? Kihkihkih.

Sampai ke petang la saye kat situ. Alhamdulillah. Dapat jugak submit borang. Sebelum balik, sempat snap gambar bukti depan air pancut. Sila abaikan tudung saye yang agak kebulatan tu. Hee. Bab proses kelulusan loan pulak, heroin Nurul yang banyak membantu. Tapinye tak sempat nak jumpe sekali dengan Deqla sebab saye dimaklumkan Nurul ade kursus mase tu. Dannnn arini baru dapat surat latest dari BPP, menyatakan cek dah pun dipos kepada peguam saya. Yabedabeduuuuu.

Kalau dikire secara kasar, permohonan loan rumah government ni bolehla dikatekan memakan mase antara 3 hingga 4 bulan dari tarikh submit borang. Banyak wooo step & procedure nye. Ye laaa, bukan kite sorang je yang apply kan. Lagipun, kebanyakan maklum balas & respon melalui pos. Mekasih buat Deqla & Nurul kerana banyak menolong saya. Moge Allah mempermudah segala urusan korang berdue. ♥

Sekarang saye sedang tunggu call dari pemaju untuk penyerahan kunci rumah. Eh ehhh, panjanggggg pulak entri ni. Sori ye Deqla, sebab lambat buat entri pertemuan kite. Jangan marahhh² aaa, nanti cepat tuaaaa. (:


19 comments:

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

hehehehe... ni la brgunanya ada kawan yg krja dkt tempat macam ni... :)

NAL said...

Asalamualaikum..
Akhirnya dapat jugak bw blog ni. Salam Ramadhan NAL ucapkan.

#tq sebab guna header yg NAL buat dulu.. :)

AiSyA LiEzA said...

wahhh!! best la dapat jumpaa...heheh.. xpe..jnji leh update kat blog walaupun lmbt.. pernh skodeng jugak blog kak deqla.. =)

Chic Na said...

lorrr.. cikna eksaited datang baca tau ingatkan baru jumpa siang tadi.. hehe.. wahhh deqla mmg women of the steel lah.. terus boleh submit borang tu. nnti buat housewarming jemput kami tau.. hihi..

psttt.. btul cikgu cikna tu muka cam komposer adnan abu hasan. mmg ramai org ckp & dia sendiri pun dok perasan adnan abu hasan. kikiki.. jaa sorang je yg perasan. ;)

HeNRieTTa JoSe said...

Wah....bestnye jumpe deqla....tpi kt sni dorg pohon online jerr...padtu print out....pastu PT tlong poskan...

Deqla Manjew said...

alhamdulillah ramadhan tahun ni jugak kuar entri ni.. naseb baik bkn ramadhan tahun dpn.,hahahahaha...ish malu pulak jaa citer gitu.. mana de deqla tlg byk pun.. deqla x pakar langsung tau.. psl proses borang pun ada yg tlg xplenkan kan.. tp bab jadi bodyguard kecik tu mmg betol..hahaha..baca entri jaa ni dah mcm baca citer superhero menyelamat bumi pulak.. kohkohkoh..;p

izan mama mia said...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,,,citer lama,,,

Tihara said...

bestnya jumpak deqla
kecik molep je org nya kan

kayyana said...

alhamdulillah... senang kalau kite ada kawan yang boleh tolong.. nurul tu cousin yana.. kalau kawan kawan yana minta tlg psl pinjaman ni nurul lah tempat yana mengadu.. hehehe.. deqla hang satu opis ka dengan nurul?

Knor said...

best le..selesai masaalah ttg berurusan tu...

lelamaisara said...

lor...ingatkan baru jumpe jumpe an tadi...hehhee...itu la guna nye kawan kan...bagus2...:)

are_lin@yu said...

hihihi nsib pnh jmpa k.jaa n deqla...wahh xlma lg dpt msuk umah baru beznya..alhamdulillah dh settle ;-)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

susah jgk nk wat loan rmh ni kn/.bnyk proses..huhu

Masha Meisters said...

hehe....wonderpets memg begitu...tolong menolong...bagi upah daun sederi happy la tu....hehe

kinara kinatara said...

alhamdulillah kak ada kawan kawan yang sentiaaa membantu///:)

hehe..ternyata kak deq yang paling kecik antra semua..

Yana Libra said...

waaa..begini rupanya cerita sebenarnya..hehe..nanti nak beli rumah sy contact aje lah sis deqla ngan kak nurul..huhu~~~~ :P

Cik Nur™ said...

terkejut gak ingatkan kak jaa baru jumpa..rupanya dah lama...hehehe...

deqla dengan nurul byk membantu,. alhamdulillah...tak lama lagi masuk rumah baru la yea kak..seronoknyaaa..!

shar90 said...

xlme lg duk rmh baru la ye... hee ^^

Deqla Manjew said...

@kayyana
singgah sini bg menjwb soalan kayyana.. hihi.. ye dear... 1 opis.. tp deqla level 6, nurul level 5.. beza selevel je pun.. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama