Awesome Ramadhan Day #17 & #18



Sebagai manusia yang normal, hampir setiap hari kita pasti berhadapan dengan masalah dan cabaran. Kita diuji dari sekecik² hal (contoh, internet yang lembab. huhu.) hingga ke hal yang besor². (contoh, kehilangan orang tersayang.) Sememangnya kita takleh nak lari dari sume ni kan. Ye takkk? Hee. ;)

Walaubagaimana pun, ada cara untuk menghadapinya iaitu sabar. Mungkin susah sikit tapi kene banyakkan doa. Sebagai contoh, anda cari kerja. Lepas bertungkus lumus berusaha, dapatlah interview. Apa yang terjadi ialah orang lain yang dapat kerja tersebut. Sooo? Mungkin anda rase sedih dan menangis kan. Ingatlah, anda mungkin tak dapat kerja yang anda nak tadi tu, tapi percayalah dengan perancangan Allah yang jauh lebih baik menanti anda. Bersangka baik lah pada Allah. ;)


Tafsir ni adalah pemahaman tentang maksud dan makna ayat² Quran. Kebanyakan dari kita hanya diajar untuk membaca dan menghafal ayat² Quran kan. Tapi pemahaman makne ayat² Quran pun penting tau sebab kita boleh aplikasikan nya dalam kehidupan seharian kita. Saya sendiri pun, rase susah jugak nak paham makna ayat² Quran walaupun mase sekolah dulu pernah belajar Arab. Tapi, itu bukanlah satu alasan kan. (:

Ramai antara kita menganggap Quran ni kitab jangan tu, jangan ni, tak boleh tu, tak boleh ni. Tapi sume tu tak betul tau. Quran banyak menyentuh sume aspek kehidupan manusia meliputi politik, sikap dan banyak lagi. Cerita nabi² pun ade. Best sangat. Saya paling suka cite Rasulullah. Lebih seronok kalau kita bertafsir ramai². Tapi, make sure dapatkan tafsir yang sahih ye. Sekarang ade banyak buku² tafsir Quran dan website kan. Tinggal kite ajeee nak kene usaha sikit mencari yang terbaik. ;)


23 comments:

lelamaisara said...

betul betul...setuju sangat...

Cik Nur said...

betul..!
sabar itu penting.
dan fahami setiap maksud di dalam al quran itu penting buat kita,..

lagipun, al-quran ibaratb novel terbaik untuk kita...

wan nurul hezrina said...

sabar sungguh kartun kat atasnuh tunggu pokok besar=)harap2 nurul sampaike akhir ramadhan,Allah berkati ramadhan tahun ini=)amin

etuza said...

terima kasih, kata2 yang memberikan kita semangat. So selalu lah kita think positif kan...

ieedaz @ mama_isha said...

Nice sharing!
Sekejap je ms berlalu kan, x lame lg nk raye dh..

shar90 said...

kene kuat n redho mesti ade dlm diri... pastu rajin2 lah tuntut ilmu... hee

Nurulee said...

Betul betul betul. Bersangka baik pada Allah =)

syakirah izwanie said...

Salam ramadhan kak (: Lambatnya saya wish. Hehehe. Btw, memang best kalau dapat memahami al-Quran :) Ustazah saya pun galakkan kita memahami makna ayat alquran.

Chic Na said...

Insyaallah masih bersabar.

suka jugak baca quran yg ada tafsir. baru faham apa yg diceritakan dlm sesebuah surah tu. ;)

Cendol said...

betul tu cikgu!mmg kite x terlepas dari masalah,tp masalah tu mematangkan kita..
kalau kita tak dpt sumting yg kite nak,mungkin tu bkn yg terbaik utk kite.sabo adlh perlu..huhu
bile bace Quran n phm rase seronok sgt.mmg kene cari tafsiran yg betul.
nice entri ni cikgu!ah sedihkann ramadhan dah nak habih!!

Karukord Jagau's said...

Ye betuull....saya setuju.
Tentang sabar pula...kalau rasa2 mcm nk hilang sabar...cpt2 lah ambik wuduk...

si kiut lavender said...

first...
ye,,,bukan mudah utk kita accept semua benda yg jadi dl;am hidup kita dgn mudah..
tapi,,dengan terus mempercayai qada n qaar...InsyaAlah..kita boleh lalui saat2 sukar yg telah diaturNya..setiap yg berlaku pasti ada berita gembira diakhirnya


second,ye...tafsir Al-quran adalah buku yg paling terbaik yg pernah ada...pelbagai cerita telah dikisahkan dalam tafsir AL-quran mengikut Kitab Al-quran..tapi,sya slalu fail nak khatam tafsir al=quran..malu kat diri sendiri pun ada jgak..novel punyalah tebal boleh habiskan 2 3 hari..al-quran n tafsirnya nak amik masa stahun pun belum tentu sampai

Si Matatajam said...

M pun suka sangat baca kisah2 Nabi kita ni...

teratak hati said...

Sabar tu mmg kdg2 susah skit..puasa2 ni lagi la kena byk brsabar...tafsir tu bagus dibaca dan difahami..dn yg pnting diamalkan kan..

anisalya said...

sabar itu indah.

Yana Libra said...

mmg awesome...hehe :p

quran lagi menarik untun dibaca bila kita faham maknanya kan~ :)

Wanieys said...

bersabar tu penting :)

Cik Aini said...

sabar...
btul kan..mmg kena byk bersabar.dgn keadaan sekeliling lg yg kdg2 terlalu mnguji kesabaran..
haish byk2 kan bersabar..

kdg2 Allah x mberi apa yg kita mintak sbb DIA ada perancangan yg lebih baik thadap kita..
jd,haruslah bykkan berSABAR :)

tirahzairi said...

betul...sabar ubat....tp tirah pon kurang sbr..hihi

dyabunga said...

dya pun suka cerita rasulullah..

Che Rosliza Che Mat said...

Betul tue...akak pun setuju...

Tihara said...

kekadang kita x dapat keje
Allah beri rezeki melalui suami
Allah dh tetapkan rezeki makhlukNya sekian2

LYAfrina said...

setuju.. selalu bpsangka baik dgn alalh awt..adakalanya..sesuatu y kt nmpk x baik utk kt tu sbnrnya adalah y tbaik utkkt..allah swt maha mgetahui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama