Awesome Ramadhan Day #13 & #14



Sekarang dengan teknologi maklumat serba canggih ni, memudahkan kita menambah pengetahuan tentang Islam untuk improve taqwa kita kepada Allah. Banyak ceramah dan info pendek yang dapat kita capai di laman sosial kan. Ye dakkk? Hee. Tapi persoalannya, adakah kita mencari pengetahuan itu? Ingat, mencari ilmu itu wajib bagi setiap muslim dan ianya satu ibadah. ;)

Ada antara kita yang menganggap ilmu pengetahuan hanya dari buku teks sekolah. Ini SALAH. Apa yang kita belajar dari buku teks tu bukan satu²nya sumber ilmu. Yang kita duk google cari info macam² tu pun consider ilmu jugak tau. Kalaulah semudah tu kita dapat cari pengetahuan pada zaman tanpa sempadan ni, kenapa tidak kita tambah dan cari ilmu tentang Islam, tentang Allah dan tentang Rasulullah. Saya sendiri pun suka mendengar kuliah pendek di youtube. Ramai yang best - Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Kazim, Ustaz Don. (:


Okey, bila kita dah dapat banyak ilmu pengetahuan, ape yang patut kita buat? Yesss, KONGSI dan SEBARKAN pada keluarga, kawan² hatta saudara bukan Islam!! Beritahu mereka sume tentang indahnya ajaran Islam. Dan sebagai muslim, kita mesti sedar, bukan sahaja mencari ilmu yang dituntut, tapi menyebarkan ilmu juga penting. ;)

Banyak cara yang boleh kita buat untuk sebarkan ilmu terutamanya ilmu tentang Islam di zaman moden ni. Ape gunanya blog, FB, smartphones kan. Ye takkk? Hee. Contohnya, kalau kita jumpa video ceramah yang best, share aje kat link status FB kita. Manelah tahu 1 atau 2 dari 20 kawan kita yang akan tengok video tu. Tapi hati² jugak. Kang tersalah bagi ilmu pulak. Sebab sekarang ni banyak hadis palsu berleluasa.


34 comments:

lelamaisara said...

betul tu...ada banyak juga baik nye..tapi kena la hati2 kan...takut tersalah bagi ilmu pulak..:)

HeNRieTTa JoSe said...

Thanks for the share....sedar xsedar...hari nie dah masuk hari ke 15 puasa...

~MiZz Atie ZieYa~ said...

btul2..setuju

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

btul..bila xde krja baik dgr ceramah ustz azhar kt youtube..best:)

Cik Nur said...

erm..setuju.nur juga salah seorg yg suka mendengar ceramah pendek di youtube. kalau gogle lak, nur suka baca kisah2 Rasul.. :)

mmg best..byk info.. :)

Chic Na said...

dengan berblog kita dapat belajar banyak ilmu & juga boleh berkongsi ilmu. saya sukaaa.. :)

Arina Shamsul said...

Kesimpulannya tuntutlah ilmu hingga akhir hayat..ngeee

Cinta Misteri said...

Baik cikgu. Saya dh lama tk baca buku teks sekolah. Nanti sy bykkn kongsi lbh2 lg dlm bln puasa ni.

~Sweet Honesty~ said...

kenyang baca ilmu disini.. alhamdulillah..(^_^)

Wanieys said...

wani pun su dengar ceramah kt youtube tambah2 ceramah UAI hihi

Si Matatajam said...

Betoi tu sharing is caring...share kan benda yg bermanfaat ja tau..M cubit2 iklan kat sini..

shar90 said...

jom pakat godek2 cari ilmu... hehee
xsemesti dr bidang lain selain bidang kite skrng ni xleh nk blja kan... hee xD

Masha Meisters said...

betul tu...salah satu dakwah jgak tu :)

Aine Ainun said...

ye betul tu,,,=)))

'sampaikan lah walaupun sepatah ayat.."

profmie said...

yup,btul..skngni teknologi cnggih..so,seng sgt nk dpt kn ilmu..cume b'gntung pd kita je sama ada nk baca atau x..bile dh taw,bleh share pd org len pula..

slm ramadhan 15th..=)

jaakechik said...

jaa dtg sini naik chipsmore nih..huhu..kejap ada, kejap takde kan? jaa bz la cikgu skang nih.

jaakechik said...

sian nya geraham dah dicabut! pastu posa x nih? hehheheee

rAIHan said...

ustaz azhar idrus the best..huhu..

btw ur button badge is here,
http://sukacakapsorang.blogspot.com/2012/08/button-badge-project-part-5.html

iEdA said...

sharing is caring...sm2 kita dpt pengetahuan :)

*ida tag fariza ^_^

Cendol said...

aah kan.kdg2 kita tak tau maybe dgn kita share tu dpt mnambh ilmu org lain n kita jgk.kan bnyk manfaatnye.

eita said...

jap je masa berlalu kan...

dah lama tak bukak fb...

Cik Aini said...

setuju dgn cikna..
melalui blog pun kita bleh dpt tambah ilmu :)

maszull said...

assalamualaikum fariza...betul2 tu dlm blog pun boleh jugakan...:)

wan nurul hezrina said...

tulah bulan2 ramadhan nie tgk banyakkkk blog n fb share2 ilmu dakwah2 n saling mengingati..

IntaNBerliaN said...

a'aa zmn skrg ni dh canggih.. mcm2 cara ada blh share...

N.Aima K said...

so true la dear..sharing is caring..tp apapun kita kena hati-hati dengan apa yg kita share takut memudaratkan org lain..

anisalya said...

suka dgn Ustaz Don. mcm dia cakap, kalau time bersahur tu kena meriah macam berbuka jugak. ini tak, mak2 kalau cakap dgn anak time sahur, mesti dalam intonasi lemah gemalai. hahaha... betul tak?

si kiut lavender said...

first,,,ilmu tuh kita boleh dapat mana- sja..stiap satu langkah perjalanan kita, kita akan dapat ilmu..sebab ilmu tuh skop dia meluas..

second,,yupp..sharekan setiap ilmu yg kita tau..sebab itu adalah satu keuntungan, bukan satu kerugian..let spread the love...:)

Yana Libra said...

internet banyak ilmu, tp kena hati2 hak sebab kdg2 sumber tu entah dari mana dan kesahihan dia tak dpt dipasti kan~ :)

Mas Zull said...

assalamualaikum fariza...betul tu mmg byk perkara2 yg baik...:)

sal ya said...

zaman moden ni ilmu kita blh dpt di hujung jari je.

wan nurul hezrina abd halim said...

SETIAP BENDA ADA KEBAIKAN DAN ADA KEBURUKAN JANJI KITA PANDAI MENGGUNAKANNYA KE JALAN ALLAH

syiela said...

betul tu.. sharing is caring.. zmn moden la ni semua kt hjg jari ja

Tihara said...

suka kalau dapat peluang gi dengo ni..baru2 ni hubby ada plan nk bawak kat chenor..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama