Awesome Ramadhan Day #15 & #16



Bulan Ramadhan ni bukan masa untuk tidur² dan bermalas²an macam Garfield the cat atau macam Patrick the starfish, tetapi muslim yang berpuasa sepatutnya sentiasa ceria, aktif dan positif. Ye dakkk? Hee. Tak makan minum seharian atau solat di malam hari mungkin sedikit meletihkan, tapi ianya bukanlah satu alasan untuk kita mempamerkan wajah yang tak bermaya. ;)

Tunjukkan pada masyarakat khususnya bukan Islam, yang kita puasa ni penuh bertenaga. Rasulullah pun berperang pada bulan puasa tau. Berilah salaam atau ucap selamat dan senyum! Memanglah, kita manusia ni tak lari dari masalah kan. Contohnya, sakit hati atau perubahan mood, tapi sume masalah² ni bergantung pada kita untuk uruskannya. Mengadulah pada Allah, insha Allah, Dia pasti akan tolong. Yakinlah. (:


Korang tahu tak, memberi hadiah sangat istimewa dalam Islam. Kita digalakkan untuk saling memberi hadiah sepanjang tahun dan bukan hanya untuk keraian tertentu aje. Lihatlahhh, indahnya Islam dalam menjaga ukhuwah sesama umatnya. Haa, beri² hadiah ni pun ade etika tau. Bile orang bagi hadiah tu, responlah dengan baik, ucap terima kasih. Kalau tak dapat nak balas hadiah tu, ucaplah "Jazakullahu Khair" yang bermaksud semoga Allah memberi balasan baik. ;)

Sebenarnya banyak pilihan hadiah yang boleh kita beri pada ahli keluarga, kawan², jiran dan suami/isteri. Tapi, memberi hadiah yang islamik adalah yang terbaik, contohnya beri tudung, buku peringatan/nasihat, pakaian² yang menepati syarat aurat. Sebab? Sebabbb melalui hadiah tu, kita galakkan cara hidup Islam pada orang lain. Pape pun, yang paling penting ialah memberi dengan niat ikhlasssssss. (:


39 comments:

Chic Na said...

kdg2 aktiviti pun jd limited sbb fikirkan yg diri ni berpuasa. sepatutnya tak boleh mcm tu kan.

dgn hadiah, boleh eratkan hubungan & menggembirakan org lain. so sweet. :)

~Sweet Honesty~ said...

haah..betul tu.. mana dpt ohsem ramadhan ne erk??

Cik Aini said...

ha kan...
always think positive tp kan bulan puasa ni lah mcm2 jadi smp kdg2 x sempay nk berpikiran positive..negative je yg dtg..hehehe

Nyue said...

sweetnyerrr....
nak hadiah jugak la...hehehehehe

Deqla manjew said...

nice entri la cikgu... betul dan sokong jek apa kata cikgu..deqla sentiasa segar kat sini wlupun hampir penuh puasa.. GSF lah katakan! :)

QasehnyaRania said...

ya..saya setuju baru la kaum lagi tengok kita bersemangat je bila tiba ramadhan..=)

mi$$ch0c0laTe said...

xpe kalo lambat cikit pon.. :)

Wanieys said...

posa2 ni xleh nk malas2 dan manja diri sangat hihi.....

betul tu beri hadiah kena ikhlas tau bukan tunggu hr keraian sajer :)

Ayumi Comot said...

yeay, budak comot! (xpasal2 ckp kat akak comot,hehehe)

hadiah? bagus law akak bg hadiah kat ayu,hehehe..hahaha..huhuhu....

lelamaisara said...

oh...suke dapat hadiah...:)

Cik Nur said...

haa..sebut pasal hadiah, baru2 ni satu family nur dapat hadiah dari anak angkat mak..

mmg seronok.. :)

IntaNBerliaN said...

yap.. plg penting bagi dgn ikhlas.. :-)

kayyana said...

ye... yg penting niat dan ikhlas.. tanpa harapkan ape apa balasan...=)

wan nurul hezrina said...

aah mmg sangat hepi akhir2 puasanie sbb dapat puasa penuh setakatnie..n yang pic ke2tuh nak tunjuk kat hubby bleh?hehehe

Tihara said...

PERINGATAN SESAMA KITA JUGA SATU HADIAH..TERIMA KASIH UNTUK HADIAH ENTRY INI :)

Che Rosliza Che mat said...

nice info dear..

Che Rosliza Che mat said...

nice info dear..

shar90 said...

tahun ni pose xlpr mcm tahun2 sblm nih... hee
nak gak hadiah... hee xD

Masha Meisters said...

garfield yang suka tido tu je eh...hihi

jaakechik said...

suka jenguk entry khazanah ek...hehehee... segan bila jaa tgk entry dulu2 jaa...cam gampang jer penulisan..hikhik...

Cendol said...

seeloknye kita bg org hadiah bnde yg plg kita suke kan..nice.yg penting ikhlass

Si Matatajam said...

Nice entry Jaa...dok pikiaq ni nak bg apa kat my parents untuk raya ni...

N.Aima K said...

thnk u dear for sharing ;)

O CIKTEDDY said...

tidur tu yg payah tu..hehe

are_lin@yu said...

kalau nk beri hadiah biar dgn seikhlas hati..hehe...;-)

teratak hati said...

Betul tu..nice sharing...

dyabunga said...

betul tu..bila dah memberi kenalah ikhlas..=)

Azza Afdzal said...

azza xnak mintak hadiah tapi nak mintak duit raya hihihihi

eita said...

hari2 dapat hadiaH best tu..

maszull said...

assalamualaikum fariza...seronoknya bila dapat hadiahkan...:)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

ramadhan dah nak akhir.. Allah.. Allah... (T___T)

anisalya said...

betul2. kroooohhhh... krooohhh...

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Salam kunjungan...

Cantik doodle yang kamu buatya.. =)

www.shahrulhairy.com

si kiut lavender said...

first...agak tersentap sebab sya hanyalah bermalas-malasan diatas katil sja..hihihi

second,,,nanak hadia..thehehehe

Yana Libra said...

ikhlas tu penting~~~ :)

Mrs Velentine said...

hadiah yang kita nak bagi tak kisah mahal atau murah yang penting ikhlas kan...HBB jaa

Tihara said...

alahai dah komen dah tadi..tak lepas..
walau apa pun moga selepas ramadhan ni ada peningkatan dalam diri kita insha Allah

kayyana said...

iye.. ape salahnye kte memberi hadiah kepada mereka yang telah banyak berjasa pada kite kan... Allah sentiasa akan murahkan rezeki orang yang sentiasa mengembirakan orang lain...

profmie said...

assalammualaikum.
maaf sbb lame xsinggh.. msh kenl lg kn sy.hehe

btul tu..yg pnting niat kna ikhlas..best jg klu dpt hdiah org beri.,hehe'

btw,slmt berpuasa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama