Awesome Ramadhan Day #1 & #2



Ramadhan ni bukan sekadar menahan lapar dan dahaga tapi Allah anugerahkan bulan mulia Ramadhan pada kita supaya kita dapat mengumpul pahala kebaikan sebanyak mungkin. Jadi, gunakanlah peluang ini untuk kita upgrade diri kita agar menjadi muslim yang lebih baik. Insha Allah. ;)

Soooo, untuk permulaan, set kan satu atau dua misi untuk diri sendiri. Bukan nak exam je kene ade misi visi. Ye takkk? Hee. Sebagai contoh, antara misi² yang boleh disenaraikan: tak tinggal solat terawih, khatam Quran, kurangkan gosip, dan pakai tudung. Pilihlah dan fikir²kanlah ape misi anda. Saya sendiri pulak, Insha Allah nak khatam Quran. Jom same² kita komited dengan misi kita sampailahhh ke akhir Ramadhan. Yukkk. (:


Jadikanlahhh Quran sebagai sahabat terbaik kita. Banyak ganjaran yang bakal kita dapat jika kita membaca Quran lebih² lagi di bulan Ramadhan yang mulia ini. Soooo, amek Quran, bace baceee baceeee. ;)

Kalau takde Quran, kita boleh dengar ayat² suci Quran melalui lappy atau smartphones. Haaa sambil² blogwalking tu kan boleh dengar. Ye dakkk? Hee. Yang mane letak lagu dalam blog tu, perdengarkanlah readers² anda dengan ayat² Quran di bulan pose ni. Insha Allah, banyak pahala nanti. (:


61 comments:

Asyiqin Haulisah said...

InshaAllah ramadhan kali ini kita sama2 cuba tingkatkan amalan. :)

Chic Na said...

yuk.. hope dapat konsisten sampai ke akhir ramadhan. huhu.. :)

~Sweet Honesty~ said...

insyaallah cikgu..nak cari ayat2 suci tuk dipasang kt blog..

SyamimiNazifa said...

terima kasih mengingatkan . comel doodle !

Cik Nur said...

kalau kat tempat kerja nur buka youtube smbil dgr zikir...

smbil buat kerja, bw, smbil dgr zikurallah.. :)

Miss BaNu said...

tipss terbaik...

Si Matatajam said...

Baguih la cadangan Fariza ni...semoga Al Quran bleh jadi teman baik kita walaupun Ramadhan berganti Syawal dan bulan2 lain nanti...

Ayuni said...

yes, setuju sgt2 yg bab baca Quran tu!!!

~MiZz Atie ZieYa~ said...

tiap mlm ramadhan dpt kumpul ramai2 bersama sedara islam buat terawih..itu yg plg best!

~~oOpEt~~ said...

betul2.. bnyk2 baca Al-Quran time bulan posa nh :)

Dieyna said...

Bagus niat murni tu.. Insya Allah pasti azam itu tercapai

Cendol said...

nice share..jadikan Al Quran tu shbt terbaik ye..
comel beno kartun ni..kepale besar

NAL said...

semoga segala amalam kita dibulan ini diterima oleh-Nya. amin,

p/s : NAL masih menunggu detail penuh..take your time :)

Tihara said...

insya Allah Jaa..bagus ent3 ni...sempat lg tu komeng...kui3 :)

jaakechik said...

betul tu, setuju ngn cikgu! btw...slmt berpuasa ya... soronok buat mantai?

♥ sitifarhana ♥ said...

semoga kte smua istiqmah melakukan ibadah di bln rmadan ni..

selamat berpuasa :)

Yumida said...

moga bulan ramadhan ni penuh pengisiannya kan sis..nice sharing...
salam ramadhan :)

putryteya said...

salam ramadhan kak . comel sangattt doodle tuhh

izan mama mia said...

insyaallah ..nk cb yg terbaik ramadhan kali ini..

Masha Meisters said...

betul tu cikgu...skrg dah ada mcm2 pilihan...samada nak atau x je...:::::)

Chic Na said...

Happy birthday my dear fren, Jaa. semoga tercapai segala impian & diberkati selalu. sweet 17. huhu.. :)

Arina Shamsul said...

Mari sama2 kita pertingkatkan amalan kita dear :)

Kancil 8349 said...

salam ramadhan...

Nyue said...

cute doodle tu...insyallah semoga bulan ini mberi kita bnyk keberkatan :)

sory nyue jarang2 terjah sini coz bz..selamat menjalani ibadat puasa taw :)

KorN said...

Selamat berpuasa juga buat akak.. Moga sama2 kita memperoleh Manfaat dariNya..

btw korn ade review sket blo akak..
http://arjunapopkorn.blogspot.com/

wan nurul hezrina said...

nurul set kan jugak n kalau bleh memang nak aim betul2..

1-solat tarawikh mesti buat.tapi nie buat kat umahlah..malam2 pas anak2 tido baru leh buat..kat surau mmg tak leh g..huhu

2.tak mo membazir..nak masak sendiri sahur n berbuka.tak mo beli2.hikhik

3jer dulu matlamat ramadhan nie

anisalya said...

betul tu. dah ada misi mesti kita try nak accomplish kan?

Masz Sidek said...

Betul tu kak... berusaha menjadi yg lebih baik pada bulan ramadhan ni...

HeNRieTTa JoSe said...

Salam Ramadhan....

Michelle Hopell said...

yeay chaiyok2 .. hihi~
amacam puasa, ok tak? xD

syiela said...

selamat menyambut ramadhan.. moga ramadhan tahun ini lebih baik dari sebelumnya

Deqla manjew said...

alamakkk.. tang lagu kat blog tu...mcm nk tukar lagu la ikot nasihat cikgu... huhu

are_lin@yu said...

alhamdulillah..moga ramdhan kali ini membawa rahmat buat semua ;-)

Cinta Misteri said...

Goöd lesson~~

Kurang mengaji skang ni (hurmmm nk jd apa yea). Tp terawih imam bc surah2 al-Quran. Ikut skali la...tabung pahala pun rasanya brtmbh jg sbb mak kata hari2 ayh bc Quran yg ktorg bg. Alhamdulillah..

zaxx said...

salam ramadhan... dpt tau info blog ni dr brader Korn..:)

waa betol2..misi2 tu jom laksanakan..moga2 dapat keberkatan..:)

tirahzairi said...

selamat berpuasa kak...

#korn suruh cakap, " tirah dtg dr blog korn"....melalui entry review blogger 888 korn..hihi#

korn: jgn mrh!!!

lelamaisara said...

Insyaallah...

IntaNBerliaN said...

A'AA MMG BAGUS JIKA KITA MENGAJI DI DALAM BLN RAMADHAN NI KAN... BYK PAHALA..

eita said...

harap bulan ni leh habis bace quran..
tahun2 lepas selalu je jem dalam 2 3 juzuk...

dyabunga said...

dya tgh cuba amalkan..:D

Knor said...

salam,selamat menjalani ibadah puasa sgt betul tu..

jgn tggu ramadhan,bulan2 lain juga,kalau boleh setiap hari hidup kita..

Kesuma Angsana said...

wei nicelah KA suka!

Che Rosliza Che mat said...

Betul tue...di bulan yg mulia seeloknya mengaji al-quran...

maszull said...

assalamualaikum fariza...memang betul tu sangat berguna buat semua...:)

Hanif Idrus said...

Selamat berpuasa..
datang dari kekecohan blogger KOrn..
http://arjunapopkorn.blogspot.com/2012/07/review-follower-888-jom-terjah.html

King Ayam said...

Waaau! Comelnya doodle tu!!! Kreatifnya

LYAfrina said...

amin.. ramadhan jg bln utk kt mendekati diri pd y Esa.


** HAPPY BIRTHDAY DEAR,,
moga dimurahkan rezeki serta dpermudahlan sgala urusan d dunia n akhirat

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

sy tgh usaha nk khatam quran n pose pnuh...tp dpt ke pose pnuh...mcm x je..huhu

|| amira || said...

selamat berpuasa ! :)
insyaallah . Ramadhan kali ni lebih bermakna ^^,

Sally Yatiey said...

Salam Ramadhan :D

aReLaN said...

salam ramadhan!!!

Yana Libra said...

misi saya tak nak tinggal terawih selagi mampu..hehe..harap2 terlaksanalah misi tu..hehe..insya'Allah~ :)

Wanieys said...

bulan ramadhan elok kalau banyakkan baca Al-Quran :)

IntaNBerliaN said...

vbanyak pahala baca quran di bln ramadhan..

are_lin@yu said...

moga dapat mngumpul byk pahala thun ni.huhu

Tihara said...

Alhamdulillah, suka baca entry macam ni :)

Tihara said...

insha Allah nak khatam Quran juga :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

smoga puasa kali ni pnuh..hehe

Yana Libra said...

re-post ye kak?

Che Rosliza Che Mat said...

InshaAllah ramadhan kali ini kita sama2 cuba tingkatkan amalan. :)

Cik Nur™ said...

Nur tgk ada komen nur dekat atas, rumanya re-post yea..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama