Awesome Ramadhan Day #11 & #12



Normal lah bila kita seharian berpuasa, kita akan berasa lapar dan dahaga kan. Ye takkk? Hee. Ape lagi, bila azan Maghrib ajeee, for sure lahhh, perkara pertama yang kita buat ialah makan makanan kegemaran kita yang ada di depan mata tuuu. Tapi kebanyakan dari kita ni tak sedar² yang kita selalu sangat MEMBAZIR. Sesetengah kita ni jugak fikir, bila kita puasa, kita mesti makan banyak untuk cover waktu makan yang tertinggal di siang hari. Last² makan sikit je pun dah kenyang kan. ;)

Soooooo, ape jadi pada makanan yang tak abis atas meja dan dalam pinggan tuuu? Korang buang jugak dalam tong sampah. No, no, no. Ramadhan mengajar kita untuk sentiasa bersyukur tapi kita kalah dengan nafsu sendiri. Sebijik nasi, setitik air perlu kita hargai. Membazir ni kan amalan syaitan. Elakkanlah pembaziran. Takyah masak banyak, takyah beli banyak. Buffet² yang mahal tu sume pun takyah la kot. (:


Puasa di bulan Ramadhan ni sebenarnya latihan dan makanan untuk rohani kita. Sememangnya bulan ni adalah bulan yang terbaik untuk kita berhijrah kepada yang lebih baik. Namun, bila sebut tentang hijrah dan perubahan ni, sume nya bergantung pada diri kita sendiri. Allah pun tak dapat nak ubah kalau kita tak decide untuk berubah. (:

Dari duduk termenung sesaje tu, baik kita fikirkan satu perubahan yang boleh kita buat. Muhasabah diri. Memang lah kita manusia ni tak sempurna. Manusia sentiasa buat salah silap. Tapi kita boleh improve diri kita kan. ;)

44 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

Alamak... Part membazir tu mcm selalu terkena kt diri sndiri je. Hahahaha

# die tahu kurang minum air masa picit tapak kaki. Entah sistem badan mane tktau ler...

izan mama mia said...

Insyaalllah....
tapi,tgh lapar mmg nafsu nak makan mmg tahap gaban kuatnya..bila dah berbuka...haram makan tak habis pun...insaf diri..lain kali semat dalam kepala..masak atau beli sikit sahaja...insyaallah tak membazir

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

nk masak nasi skit je skrg sbb bnyk kali mmbazir xhbs huhu..

ieedaz @ mama_isha said...

Betul tu, mama setuju...
InsyAllah same2 la kite elakkan pembaziran :-)

Arina Shamsul said...

Insyaallah ..mari kita buat anjakan paradigma sama2 :)

NAL said...

suka sangat entri ni akak. Nice sharing.

p/s : maaf atas kelewatan header ramadhan..

Masha Meisters said...

betul tu...Masha ke bazar cuma akan beli mknn yang betul2 akan dmkn je..bli mcm2 takut mmbzir...biasela,nafsu besar tapi perut kecik je...hihi

Raudzah Zahari said...

Salam fariza...cepat sungguh masa berlalukan..pejam celik, pejam celik dah hampir 15 hari puasa kan..just a few days left...sedih pulak rasakan coz rasanya from ramadhan to ramadhan tak banyak berubah...InsyaALLAH mana-man yang kurang tu termasuklah bab-bb makan yang sometimes membazir tu dapat di perbaiki kan...

Ujie said...

cantikkan katun2 dia buat, saya ada booklet ni.

alhamdulillah, saya & suami stkt ni capai misi..juadah mesti sikit masa buka. perut kenyang tak larat tarawih pulak.

QasehnyaRania said...

betol tu..lebih elok kalau beli satu hari 1 menu je kuih kan, kalau tak sempat buat..

sebb masa tgk semua nak,bila makan sikit dah kenyang..

dyabunga said...

btl tu kak..bulan puasa oragn suka membazir.. beli makanan byk2 lepas tu xmakan..buang je..

Deqla manjew said...

alhamdulillah, puasa tahun ni takde la smpai nk mkn itu ini...setakat ni makanan2 yg ada semua tak membazir sbb deqla beli dlm kuantiti yg cukop2 jek masok perot.. hihi..

eintan nurfuzie said...

mmm.. bulan puasa ni mengajar cik en pelbagai.. dan juga juadah semasa berbuka...ala kadar

anisalya said...

tak membeli pun this year kat bazar. makan seadanya. macm kata chef dalam rancangan hidangan barakah, lepas masuk air je terus hilang rasa lapar. so true.

are_lin@yu said...

beli utk ala kadar n isi prut pun dah cukup kan...

Tihara said...

buffet tu boleh kut sekali sekala..sbb nak raikan my MIL nt ni.. :)
mknn ni kdg2 kita dh masak sesimple mungkin tp bila ada orang bagi dah jadi byk..tp besenye, lebihan tu sedekah kat kucing ngan ayam..tak bazir dak jaa..kucing akak gemuk2 dah bulan pose ni..murah rezki depa..tp kalo yg duk umah flat gane yer..terpaksa buang kut kan..

eita said...

Ita beli cukup2 je...

Chic Na said...

dulu time dok bujang memang selalu membazir, sekarang tidak lg sejak tinggal dgn family. :)

perubahan bermula dari diri sendiri.

Chic Na said...

jaa.. pasal coklat tu kan sebenarnya masa tu cik na dah kehabisan coklat pink. sbb tu terpaksa tulis macam tu jek. wuwuwu.. sorry. :)

Hasrina said...

thumb up..nice post

Cik Nur said...

Alhamdulillah, ramadhan kali ni mmg tidak ada embaziran lagi.. mmg nak bernekad xnak membazir.. :)

wan nurul hezrina said...

SETAKAT NIE BERJAYA MENAHAN NAFSU MAKAN BANYAK2 n mmg tak g bazaar lagi setakatnie..upgrade upgrade=)

HeNRieTTa JoSe said...

Thanks for the share....

Masha Meisters said...

selamat pagi chekgu!!!!!!! hehehe

~Sweet Honesty~ said...

nasib baik sweety tak dpt pgi bazar..kalo tak mmg awl2 angkat bendera putih sbb kalah dgn nafsu sundiri..adeyhhhh

Kesuma Angsana said...

KA pulak makan lama puasa ni makin kurang lak selera makan hehehe

Knor said...

jgn tahun selepas dan sebelum sama saja..

kena diri sendirilah yg berubah..kalau org suruh tak boleh jadi jugakan..tapi akal ada,pilihlah syurga atau neraka.

Wanieys said...

ktah wani klu msak mmg ngam2 bg habis jer utk hr tu hihi

Cik Aini said...

haish
trs insaf...kalo g PARAM tu mcm2 nk d beli,suma nk mkn pastu bila blk umah dh berbuka tgk je makanan tu..
alhamdulillah thn ni rsnya x mbazir kot =)

Masz Sidek said...

ha'ah... tak elok membazir...

O CIKTEDDY said...

atoto..gmbr tu comel,siap dgn nasihat..satu dakwah yg baik ^^

maszull said...

assalamualaikum fariza...semoga kita akan sentiasa bermuhasabah diri kita...:)

Nurulee said...

Ee kalau dgr azan je mesti capai air dulu. hihiks. Ramdhan Mubarak =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/08/firecrackers-consumer-be-consider-please.html

iEdA said...

betol 2...selalunya kalo pegi param mesti kn rambang mata sbb tgk mcm2 depan mata...beli bnyk2 udahnyer mbazir jer..better, pikir siap2 nak beli apa..yg penting jgn mudah terpengaruh dgn rupa makanan 2..hehe :)

shar90 said...

nafsu makan memberontak bile pose... ahhahaa xD

SyamimiNazifa said...

comelnya doodle *melting

tirahzairi said...

jom jaga makan...hihi...comey gmbr..

IntaNBerliaN said...

sama2lah kita elakkan dari membazir

si kiut lavender said...

firts..bab membazir tuh memang selalu..tatw nak handle macam mna dah..-__-...


second..nak berubah jadi baik tu memang satu menda yg mudah..tapi nak kekalkan perubahan itulah yg susah..harap2 sedikit perubahan yg telah terjadi di bulan ramadhan ni kekal berterusan..:))

Yana Libra said...

setuju tu..jangan membazir~~

tp, rasanya makanan kat bazar mahal2 lah..susah nak dapat rm3 untuk main meal, kecuali mee soto je yg saya jumpa dengan harga tu..huhu~

Rosmiza Ali said...

Betul tu.. Sebab tu Mieza tak berapa gemar gi bazaar.. Sekali semiggu je kalau pegi pun.. Tu pun sebab takde idea nak masak.. Hari2 lain semua masak sendiri je.. =)

aswadz said...

tp makanan pu mahal dah nih. aku beli nasi putih + ayam ngan kuah + sayur pun dah rm 7.

sal ya said...

bulan pose ni selera makan kureng sikit. lebihkan pd anak2 je. itu pun kuih2 je sbb dia orang pose jgk kecuali si kecik saya ni.

wan nurul hezrina abd halim said...

nurul tahun nie mmg tak jejak lagi bazar n masak sendiri sbb payah nak berusung anak2 ke bazar.kerja abis jam 5 so anak2 amek kena 5.30..so tak sempat masak jerlah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama