4 bulan sebelum majlis: Ape nak buat ?


(gambar sekadar hiasan. hehehe.)

Kalau 5 bulan sebelum majlis, mostly kite banyak buat booking dan tempahan kan. Bile dah masuk 4 bulan sebelum majlis ni, mostly kita masih akan buat keje² booking. Cume boleh juge memantau perkara² yang sudah ditempah. Cewahhh. Boleh lah bergaya macam pegawai pemantauan. Hahaha. Maklum laaa bakal raja sehari kan. (:

Mungkin bagi sesetengah orang berpendapat persiapan dalam mase 6, 5 atau 4 bulan sebelum majlis ni macam terlalu awal. Tapi bagi saya, preparation awal sangat ideal dan menyenangkan lebih² lagi part booking. Kite kene ingat, bukan kite sorang aje yang nak kawen. Lagipun, kita akan ada banyak pilihan promosi yang menawarkan harga yang lebih murah. Bukankah sudah boleh jimat kalau kite grab cepat mane yang terbaik untuk kita? ;)

Okey. Jom kite check same², ape kite nak buat 4 bulan sebelum majlis:

  1. Survey, pilih dan booking kad jemputan kawen.
  2. Pantau lokasi majlis dan buat peta.
  3. Tempah/beli cenderahati untuk tetamu dan rozet* untuk ahli keluarga.
  4. Follow up baju kawen.
  5. Beli cincin kawen. (jika belum)
  6. Make sure sume kelengkapan kawen sudah ditempah.
  7. Bayar deposit sume tempahan (jika perlu)
  8. Beli hadiah* untuk parents dan orang yang terlibat dalam gotong royong keje kawen.
  9. Beli hadiah spesel* buat bakal suami/isteri. (selain hantaran)

Perkara yang saye tanda * tu option aje kot. Kalau tak nak buat pun takpe. Tu sume sekadar memberi penghargaan sebagai tanda terima kasih kite pada yang banyak membantu menjayakan majlis kita. Lain orang, lain lah penghargaannye kan. Ye dakkk? Hee.

Ape yang saya nak share, sekarang saya tengah nak tempah button badge sebagai ganti rozet untuk ahli keluarga saya. Sebagai wedding planner yang tak berbayor untuk majlis adek² saye, saye mahukan sedikit kelainan dan nak buat something yang saye tak dapat buat mase majlis saye dulu. Baru lah dapat feeling sikit. Hihihi.


9 comments:

Chic Na said...

kursus kawen dah boleh ambik ke belum? hehehe.. soalan xleh blah.. :)

Syuhada Nasya said...

waa nk kawen da?? semoga berkekalan hehe

Cik Nur™ said...

byknya kena buat..kecut perut Nur...
huhuhuh....

sal ya said...

sy pun tak ingt brp lm amk ms sblm kawen. tp kejap je sbb last2 minit decide nak kawen. hahaha... org tua nak bln 7 tp husben insist nak bln 5 sbb nak kawen sblm sy konvo. Alhamdulillah... semuanya dipermudahkan.

wan nurul hezrina abd halim said...

semoga info2 perkahwinan nie berguna buat bakal2 pengantin

Yumida Huda said...

beznye saat kawen
part preparation tu org lain yg uruskan

lelamaisara said...

kekadang seronok buat persediaan macam ni kan...:)

Masha Meisters said...

pening la...tengok semua ni pun dah pening sesangat

zulhilmi tempoyak said...

eden 4 tahun lg ni pon nervous ni.. ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama