Bila sebut ikan sardin dalam tin, pasti kita sangat sinonim dengan bahagian tulang ikan sardin kerana ia lembut. Ye takkk? Pernah ke anda fikir, bagaimanakah ikan sardin
ini diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut? Haa, kalau kita buat
eksperimen sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama
3 hari 3 malam secara berterusan, insha Allah dikatakan bahawa kita akan dapati tulang
ikan kembung ini tidak akan lembut.
Okey, kita ubah eksperimen ini dengan
menggunakan pressure cooker, masak ikan kembung tersebut selama 3 hari 3 malam
jugak. Keputusannya akan tetap sama, tulang ikan kembung ini akan tetap keras. Apa yang
ingin saya persoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut
apabila dikeluarkan dari tinnya? Jawapannya secara logiknya la kan, sudah tentu ada bahan
kimia khas yang dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak
balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Mungkin bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila
mereka memakan ikan sardin.
Apakah ancaman itu?
Pemerhatian pertama atau kes pertama ialah kes seorang wanita yang terpaksa dibuang
keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Dipercayai hamba Allah ini memang gemar
memakan ikan sardin dan mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita berkerjaya yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah
memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi
sentiasa tersedia.
Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang
tidak merebak ke bahagian tubuh lain. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin
terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab
kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempohnya, ia akan menyebabkan tumor
atau kanser sama ada benign atau malignan. Namun dalam kebanyakan kes, ia
banyak menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor.
Kes kedua ialah seorang hamba Allah
yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak
perempuan, mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang
mengandungkan anak perempuannya ini, hamba Allah tersebut akan makan ikan sardin.
Akibat dari tabiat ini, sebaik sahaja anak perempuan keduanya ini dilahirkan,
terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa
dilakukan ketika bayi ini berusia 3 bulan.
Saya tidak mahu membuat apa² kesimpulan dari kedua² kes atau eksperimen ini. Adekah ini sekadar kebetulan atau hanya musabab kepada penyakit? Hanya Allah sahaja yang mengetahui. Ape yang saya ingin katakan, jagalah pemakanan kita. Pada pendapat saya, segala jenis makanan segera sudah pasti tidak elok untuk kesihatan jika diambil secara kerap. Kurangkan lah makan makanan yang diproses, sebaliknya pilihlah bahan mentah yang segar dan ambil sedikit masa untuk memasak. Itu yang terbaik. Biar lah bersusah sekarang, yang penting nikmat kesihatan keluarga kita terpelihara. ;)
59 comments:
bahaya gak ni.. apa2 pon kena tnya pd yg pakar :) nice sharing :)
ya Allah..
dahlah suka makan ikan tuh kalau time malas masak..
kena ubah nih
hmm..memang makanan segera x elok ntok kesihatan...kalau jarang-jarang tuh x pe lah...mgidam katenye...hakhakhak...
eh, betul ker?NAL memang suka sardin..tambah2 kalau buat sandwich..thanks for sharing
betul..mmg ade yg ckp xelok mkn sardin dlm tin tu...
dah tnyata mgkin ada bhn kimia di dalamnya...
pernah gak dengar pasal nih..mcm2 versi ada..tapi kdg2 tuh makan jugak..cuma x selalu la..kdg2 bila teringin bru mkn..tpi mmg betul jgn kerap makan makanan segera tuh..
@Haruno Hana 하나
okey. tanye pakar & share nnt tau. ;)
@si kiut lavender
get ready aje ikan kembung byk² dlm peti, kerat mcm ikan sardin. tibe mase, goreng aje. ;)
@P#eoniX
huhu. dan lagi melawak eh. mknn segera ni kesan jgka masa pjg kan. ;)
Haaaa bahayanya ! K tk makan dah lepas nie . Tak tau pulak haiyaaa
@NAL
better tny pakar. tak pun makan ikan kembung fresh tu lagi baik. tumbuk² la buat inti sandwich. ;)
@Cik Nur
bukan sardin saja, makanan tin yg lain pun mungkin ade. name pun mknn proses. ;)
@Miss BaNu
segala yg segera tu, mesti ade ramuan die yg buat kite ketagih. hati². ;)
@❖ Syaa ❖
take care dear. makan kene jage kalau nak hidup sihat lame². (:
bahan kimia untuk mengawet ikan tu kan..bahaya jugak ek, seram plak baca ni
Ini ke 2 kali saya jumpa entry hal sardin. pertama di blog seorang guru di daerah keningau, kalau tak silap tahun 2009 saya ada baca entry berkaitan sardin. Memang bahaya tul2.
Off!! cara penulisan lain..entry ni orignal blog "tentang kita" kan . tq lepas ni berhati2..
takut plak... dahlah ikan sardin tu stokk wajib ada.. untuk kecemasan hehe
@Tihara
haah. skrg ni sume nak mudah & cepat, jadi kesihatan kdg² org letak no 2 kan.
@etuza
dulu ade dpt emel forward tapi tak tahu dari mane. just amek main point & buat entry ni. ;)
@Dieyna
huhu. hati² kak. jgn amal makan selalu. ;)
dah lama ai x mkn sardin,rsnya lbh setahun gara2 baca artikel bahaya nya sardin,wat plak ada bg testimoni lg rs takut..trs rs x mo mkn sardin.
ALAMAK! SELALU JUGAK BELI SARDIN...PASNI TAK PAYAH HIHIHI INFO YG MENARIK...
ishh..nasib baik sya ne jenis yg mls nk buka tin..nk msk megi pun mls..kena sebarkan ne..bahayaaaa...utk jgka masa pnjg..
@Cik Aini Lavender's
huhu. ye keee. kdg kite tak sedar kan kite mkn racun di zmn serba canggih ni. ;)
@Che Rosliza Che mat
mmg selalu org beli sardin. kalau tak, tak ade org jual kan. hati hati. ;)
@~Sweet Honesty~
hihi. bagus betul mls stail mcm ni. terbaikkk betul awak ni.
nasib baik xsuka makan sardin. mak pun xpernah bg kitorg mkn sardin. ada betulnya jgk kan. :)
@Chic Na
tu lahhh. mknn dalam tin ni klu nak mkn tu, fikirlah berkali² kan. ;)
sbb tu org slalu kata tak bgus makan makan dlm tin..maggi tu mmg dah sah x bgus gak..huhu
@Nurul Aisyah
mknn dalam tin, maggi, dan sume makanan rapu, jajan sumenye tak bagus dimakan. byk bhn² awet. ;)
Salam kenal.. Very informative.. Aduhai, I like Sardin u..
@ogyep yummy mellow
hee. sabor jelah ye. jgn amal makan selalu. ;)
thanks sharing,,kena tya y pakar jugax tapi mmg xelok pun mkn bnda dlm tin n segera ni xD
memang bahaya.dah lama tak makan sardin....
aish..bahaya nye...thanx for da sharing~
alynn follow cni & nk ajk join segmen pertama alynn ^^
http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/04/segmen-saya-sayang-blog-saya-sebab.html
@AiSyA LiEzA
tau takpeeee. hee. mknn proses ni yg tak elok nye tak kan nmpk skrg. ;)
@aReLaN
bagusla tu. yg bahaya tu la org duk teringin nak mkn. sahut cabaran ke ape tak tahu lah. huhu.
@AlyNn NyzAa
terima kasih. insha Allah akan join ye dear. ;)
lama dah tak Makan Sardin Seiak suami bagitau hal ni dulu.info yg baik dear:)
uwaaa... deqla br pas mkn ikan sardin td!!! huhuhu... kalo mls msk, deqla amek sardin jew msk...aduyaiii....
@Arina Shamsul
tulahhh kan. tapi ramai yang belum tahu pasal ni. harap beri manfaat la pade yg tak tahu. ;)
@@ deqla manjew
huhu. jgn amalkan makan selalu ye. hati hati lepas ni. ;)
alamak, tapi ni slah satu feveret. hehe
Kak Nurul kadang2 je masak sardin ....
assalamualaikum fariza...alamak bahaya juga ikan sardin ni kan...:)
@zera eira
hehe. sendiri mahu ingat ye. jgn makan selalu. ;)
@Nazayiena
kdg² takpe kot. tapi kalau boleh elakkan, mungkin lagi bagus. ;)
@maszull
waalaikumussalam mama. bukan sardin aje, sume mknn dlm tin bahaya. sumenya ade risiko ntah hape² bhn kimia.
umah kak fieda mmg jarang2 dh beli sadin..
@fieda
mesti akak dah tahu pasal ni kan. langkah berjage² tu. ;)
itulah kan...kita pun taknak buat apa-apa kesimpulan..kalo boleh jaga baiklah jaga dari awal....mencegah lebih baik dari mengubati..tapi semuanya atas kehendak Yang Maha Esa....
@shahdiana
betul yana. mencegah lebih baik dari mengubati kan. ;)
takut nk mkn
gulp,sardin is very the sedap ,alahai ada bahaya jugak XD
@Saya Disini
tu lahhh kan. lepas ni kene pikir byk kali sblum mkn. ;)
@Shafiqah Rahim
huhu. yg sedap tu lah yg nak kne jage kan. boleh ketagih kot. ;)
Bahaya rupanya makan sardin ni yek...tapi mmg jarang makan sardin ni...
adeh wani kalo malas masak sardin le jwbnyerrr
Post a Comment