Jangan makan sardin?



Bila sebut ikan sardin dalam tin, pasti kita sangat sinonim dengan bahagian tulang ikan sardin kerana ia lembut. Ye takkk? Pernah ke anda fikir, bagaimanakah ikan sardin ini diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut? Haa, kalau kita buat eksperimen sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama 3 hari 3 malam secara berterusan, insha Allah dikatakan bahawa kita akan dapati tulang ikan kembung ini tidak akan lembut. 

Okey, kita ubah eksperimen ini dengan menggunakan pressure cooker, masak ikan kembung tersebut selama 3 hari 3 malam jugak. Keputusannya akan tetap sama, tulang ikan kembung ini akan tetap keras. Apa yang ingin saya persoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan dari tinnya? Jawapannya secara logiknya la kan, sudah tentu ada bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Mungkin bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila mereka memakan ikan sardin. 

Apakah ancaman itu? Pemerhatian pertama atau kes pertama ialah kes seorang wanita yang terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Dipercayai hamba Allah ini memang gemar memakan ikan sardin dan mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita berkerjaya yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi sentiasa tersedia.

Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian tubuh lain. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempohnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan. Namun dalam kebanyakan kes, ia banyak menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor. 

Kes kedua ialah seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan, mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya ini, hamba Allah tersebut akan makan ikan sardin. Akibat dari tabiat ini, sebaik sahaja anak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia 3 bulan. 

Saya tidak mahu membuat apa² kesimpulan dari kedua² kes atau eksperimen ini. Adekah ini sekadar kebetulan atau hanya musabab kepada penyakit? Hanya Allah sahaja yang mengetahui. Ape yang saya ingin katakan, jagalah pemakanan kita. Pada pendapat saya, segala jenis makanan segera sudah pasti tidak elok untuk kesihatan jika diambil secara kerap. Kurangkan lah makan makanan yang diproses, sebaliknya pilihlah bahan mentah yang segar dan ambil sedikit masa untuk memasak. Itu yang terbaik. Biar lah bersusah sekarang, yang penting nikmat kesihatan keluarga kita terpelihara. ;)


59 comments:

Haruno Hana 하나 said...

bahaya gak ni.. apa2 pon kena tnya pd yg pakar :) nice sharing :)

si kiut lavender said...

ya Allah..
dahlah suka makan ikan tuh kalau time malas masak..

kena ubah nih

P#eoniX said...

hmm..memang makanan segera x elok ntok kesihatan...kalau jarang-jarang tuh x pe lah...mgidam katenye...hakhakhak...

NAL said...

eh, betul ker?NAL memang suka sardin..tambah2 kalau buat sandwich..thanks for sharing

Cik Nur said...

betul..mmg ade yg ckp xelok mkn sardin dlm tin tu...

dah tnyata mgkin ada bhn kimia di dalamnya...

Miss BaNu said...

pernah gak dengar pasal nih..mcm2 versi ada..tapi kdg2 tuh makan jugak..cuma x selalu la..kdg2 bila teringin bru mkn..tpi mmg betul jgn kerap makan makanan segera tuh..

9n0L4 said...

@Haruno Hana 하나
okey. tanye pakar & share nnt tau. ;)

9n0L4 said...

@si kiut lavender
get ready aje ikan kembung byk² dlm peti, kerat mcm ikan sardin. tibe mase, goreng aje. ;)

9n0L4 said...

@P#eoniX
huhu. dan lagi melawak eh. mknn segera ni kesan jgka masa pjg kan. ;)

❖ Syaa ❖ said...

Haaaa bahayanya ! K tk makan dah lepas nie . Tak tau pulak haiyaaa

9n0L4 said...

@NAL
better tny pakar. tak pun makan ikan kembung fresh tu lagi baik. tumbuk² la buat inti sandwich. ;)

9n0L4 said...

@Cik Nur
bukan sardin saja, makanan tin yg lain pun mungkin ade. name pun mknn proses. ;)

9n0L4 said...

@Miss BaNu
segala yg segera tu, mesti ade ramuan die yg buat kite ketagih. hati². ;)

9n0L4 said...

@❖ Syaa ❖
take care dear. makan kene jage kalau nak hidup sihat lame². (:

Tihara said...

bahan kimia untuk mengawet ikan tu kan..bahaya jugak ek, seram plak baca ni

etuza said...

Ini ke 2 kali saya jumpa entry hal sardin. pertama di blog seorang guru di daerah keningau, kalau tak silap tahun 2009 saya ada baca entry berkaitan sardin. Memang bahaya tul2.
Off!! cara penulisan lain..entry ni orignal blog "tentang kita" kan . tq lepas ni berhati2..

Dieyna said...

takut plak... dahlah ikan sardin tu stokk wajib ada.. untuk kecemasan hehe

9n0L4 said...

@Tihara
haah. skrg ni sume nak mudah & cepat, jadi kesihatan kdg² org letak no 2 kan.

9n0L4 said...

@etuza
dulu ade dpt emel forward tapi tak tahu dari mane. just amek main point & buat entry ni. ;)

9n0L4 said...

@Dieyna
huhu. hati² kak. jgn amal makan selalu. ;)

Cik Aini Lavender's said...

dah lama ai x mkn sardin,rsnya lbh setahun gara2 baca artikel bahaya nya sardin,wat plak ada bg testimoni lg rs takut..trs rs x mo mkn sardin.

Che Rosliza Che mat said...

ALAMAK! SELALU JUGAK BELI SARDIN...PASNI TAK PAYAH HIHIHI INFO YG MENARIK...

~Sweet Honesty~ said...

ishh..nasib baik sya ne jenis yg mls nk buka tin..nk msk megi pun mls..kena sebarkan ne..bahayaaaa...utk jgka masa pnjg..

9n0L4 said...

@Cik Aini Lavender's
huhu. ye keee. kdg kite tak sedar kan kite mkn racun di zmn serba canggih ni. ;)

9n0L4 said...

@Che Rosliza Che mat
mmg selalu org beli sardin. kalau tak, tak ade org jual kan. hati hati. ;)

9n0L4 said...

@~Sweet Honesty~
hihi. bagus betul mls stail mcm ni. terbaikkk betul awak ni.

Chic Na said...

nasib baik xsuka makan sardin. mak pun xpernah bg kitorg mkn sardin. ada betulnya jgk kan. :)

9n0L4 said...

@Chic Na
tu lahhh. mknn dalam tin ni klu nak mkn tu, fikirlah berkali² kan. ;)

Nurul Aisyah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nurul Aisyah said...

sbb tu org slalu kata tak bgus makan makan dlm tin..maggi tu mmg dah sah x bgus gak..huhu

9n0L4 said...

@Nurul Aisyah
mknn dalam tin, maggi, dan sume makanan rapu, jajan sumenye tak bagus dimakan. byk bhn² awet. ;)

ogyep yummy mellow said...

Salam kenal.. Very informative.. Aduhai, I like Sardin u..

9n0L4 said...

@ogyep yummy mellow
hee. sabor jelah ye. jgn amal makan selalu. ;)

AiSyA LiEzA said...

thanks sharing,,kena tya y pakar jugax tapi mmg xelok pun mkn bnda dlm tin n segera ni xD

aReLaN said...

memang bahaya.dah lama tak makan sardin....

AlyNn NyzAa said...

aish..bahaya nye...thanx for da sharing~

alynn follow cni & nk ajk join segmen pertama alynn ^^

http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/04/segmen-saya-sayang-blog-saya-sebab.html

9n0L4 said...

@AiSyA LiEzA
tau takpeeee. hee. mknn proses ni yg tak elok nye tak kan nmpk skrg. ;)

9n0L4 said...

@aReLaN
bagusla tu. yg bahaya tu la org duk teringin nak mkn. sahut cabaran ke ape tak tahu lah. huhu.

9n0L4 said...

@AlyNn NyzAa
terima kasih. insha Allah akan join ye dear. ;)

Arina Shamsul said...

lama dah tak Makan Sardin Seiak suami bagitau hal ni dulu.info yg baik dear:)

@ deqla manjew said...

uwaaa... deqla br pas mkn ikan sardin td!!! huhuhu... kalo mls msk, deqla amek sardin jew msk...aduyaiii....

9n0L4 said...

@Arina Shamsul
tulahhh kan. tapi ramai yang belum tahu pasal ni. harap beri manfaat la pade yg tak tahu. ;)

9n0L4 said...

@@ deqla manjew
huhu. jgn amalkan makan selalu ye. hati hati lepas ni. ;)

zera eira said...

alamak, tapi ni slah satu feveret. hehe

Nazayiena said...

Kak Nurul kadang2 je masak sardin ....

maszull said...

assalamualaikum fariza...alamak bahaya juga ikan sardin ni kan...:)

9n0L4 said...

@zera eira
hehe. sendiri mahu ingat ye. jgn makan selalu. ;)

9n0L4 said...

@Nazayiena
kdg² takpe kot. tapi kalau boleh elakkan, mungkin lagi bagus. ;)

9n0L4 said...

@maszull
waalaikumussalam mama. bukan sardin aje, sume mknn dlm tin bahaya. sumenya ade risiko ntah hape² bhn kimia.

fieda said...

umah kak fieda mmg jarang2 dh beli sadin..

9n0L4 said...

@fieda
mesti akak dah tahu pasal ni kan. langkah berjage² tu. ;)

shahdiana said...

itulah kan...kita pun taknak buat apa-apa kesimpulan..kalo boleh jaga baiklah jaga dari awal....mencegah lebih baik dari mengubati..tapi semuanya atas kehendak Yang Maha Esa....

9n0L4 said...

@shahdiana
betul yana. mencegah lebih baik dari mengubati kan. ;)

Saya Disini said...

takut nk mkn

Shafiqah Rahim said...

gulp,sardin is very the sedap ,alahai ada bahaya jugak XD

9n0L4 said...

@Saya Disini
tu lahhh kan. lepas ni kene pikir byk kali sblum mkn. ;)

9n0L4 said...

@Shafiqah Rahim
huhu. yg sedap tu lah yg nak kne jage kan. boleh ketagih kot. ;)

Si Matatajam said...

Bahaya rupanya makan sardin ni yek...tapi mmg jarang makan sardin ni...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

adeh wani kalo malas masak sardin le jwbnyerrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama