Anak bertuah !



15 minit pok pek pok pek mengajar di depan, tibelahhh masenye untuk aktiviti latih tubi. Murid kelihatan sibuk mencari buku dan mate si guru jatuh pada seorang murid. Kelihatan matenye merah². Menangis mungkin. Prolog guru tersebut dalam hatinya. Huhu. (Poyo dakkkkkkk? Hee.)

Cekgu              : Ehh, Huda, kenape mate awok meroh²? Awak menangis ke? Sakit??
Huda                : (Geleng kepale)
Murid 1            : Ye, cekgu. Die menangis tadi.
Cekgu              : Kenape die menangis? Awok buat eh?
Murid 1            : Bukan kite, cekgu. Die menangis sendiri jeeee.
Cekgu              : Huda, awok kenape??
Huda                : (Menangis tersedu sedan)
Cekgu              : Okey. Okeyyy. Takpe. Takmo bagitau dakpe. Awok gi tandas dulu, basuh muke. Dok baik menangis. Budok pandai dok nangih gini. Gi basuh muke cepat.

Si murid tadi pergi lah tandas bertemankan kawannya tadi. Balik dari tandas, die buat latih tubi bersama kawan die. Bila kelihatan die sedikit okey, si guru mendekati murid tersebut sekali lagi. Budak ni memang salah seorang murid fevret di kelas tersebut. So, si guru ni rase curious yang teramat, mahu tahu kenape die menangis.

Cekgu              : Huda, kenape awok menangis?
Huda                : Kite nok balikkkkkkk.
Cekgu              : Bakpe awok nok balik? Belum habis sekoloh lagi ni.
Huda                : Kite baloh dengan mok kite pagi tadiiiii.
Cekgu              : (Terdiam sekejap) Okey, nanti awok balik, salam cium tangan mok & peluk mok, cakap mintak maaf ye.
Huda               : (Mengangguk² dengan air mate bergenang)

Aduhaiiiiiii. Sebak betul si anak kecik yang baru berusia 8 tahun, menangis mengenangkan peristiwa gaduh dengan mak. Tak senang duduk die di sekolah, teringat kat mak die. Mungkin die gi skolah tadi tak bersalam dengan mak die kot. Sweet betul die. Pandai mak die mendidik die. Ya Allah, saya kepingin anak yang macam ni. ;”)

Kita yang besor ni macam mane la agaknye ye?


51 comments:

Tihara said...

alahai sweetnya kan..mmg buak2 skrg bijak2 n cepat matured kan :)

are_lin@yu said...

cita benar ka ni??trsentuh baca..mmg bagus anak tu..suka;-)..moga dikurniakan anak macam tu jugak nanti amin;-)
ayu follow sini..973 ;-)

Miss BaNu said...

bagusnya budak ni..untung ibu die ada anak mcm die

~Sweet Honesty~ said...

sebak jek..kecik2 dah tau rasa bersalah..harapnya,sifat ne dibawa smpai dewasa nnti..

maslin said...

aksum... terharuyer bl bc... dan2 nak phone mak d kmpg... nak mtk maaf....

Nurul Aisyah said...

ni cerita betul ke?

baik betul huda tu yer.. :)
mesti mak dia bangga giler...

lelamaisara said...

Alahai sweet nye kisah ni...Mintak2 Alesya pon macam tu la hendaknya...

9n0L4 said...

@Tihara
betul tu kak. sangat matured. ckp pun mcm org tue. hee.

9n0L4 said...

@are_lin@yu
ye, cite benar dear. tiada yang benar melainkan yg benar belaka. hehe.

9n0L4 said...

@Miss BaNu
kan? kalo cite kat mak die ni, mesti senyum ajeee. ;)

9n0L4 said...

@~Sweet Honesty~
tu lahhh. insha Allah. moge die akan jadi anak yg solehah smpai ke akhirnya. ;)

9n0L4 said...

@maslin
si cekgu tu pun terharu jugak. naseb baik tak menangis skali tadi. hee.

aReLaN said...

masa saya kecik pon,selalu nangis kat skolah teringatkan mak walaupun takde pape.tetiba rindu kat mak waktu kelas.hehehe..tapi bagus la budak tu.minta2 la leh dapat anak yang camtu kan.sejuk perut ibu mengandung dia

9n0L4 said...

@Nurul Aisyah
ye. cite betul ni. sejuk perut mak die mengandungkan die kan. ;)

9n0L4 said...

@lelamaisara
aminnn. moge alesya pun sweet cenggini. slmt mendidik die ye. ;)

9n0L4 said...

@aReLaN
haha. awak ni bkn sweet mcm budak tu tapi kan awak ni mengade. :p

NAL said...

bagus betul budak mcm tu..TAHNIAH buat ibu bapanya.

SumBody Me.. said...

mst bdk 2 rasa bsalah ngn mak dia tu..bagus la..at least dia kenang balik slh dia ngn mak dia..n mnangis 2 tndanya dia sedar kslhn dia pd mak dia..

fieda said...

olo..mesti dia rapat dgn mak dia ni...sweetnya...kalau la ank kak fieda mcm ni...

9n0L4 said...

@NAL
kan? sweet giler. mmg pndai mak ayah die didik die. ;)

9n0L4 said...

@SumBody Me..
tu lahhh. tak sampai hati pulak nak tny nape die gaduh dgn mak die. huhu.

9n0L4 said...

@fieda
kak fieda didik la anak akak elok² ye. biar jadi sweet² cenggini. ;)

eita said...

mesti duk teringat2 kat mak dia tu....

UniMeOw said...

sweetnya cte ni...!!! :)

9n0L4 said...

@eita
tulahhh. teresok² nnagih pagi tadi bile kne tanye. huhu.

9n0L4 said...

@UniMeOw
kan? sweet sgt. kite yg besor ni pun jarang berperasaan gitu. hee. ;)

Nurul Aisyah said...

huhu betul tu :)

Chic Na said...

bagusnya budak ni. menyesal la tu gaduh ngn mak. nasib baik dia sedar kesilapan dia kan. :)

maszull said...

assalamualaikum fariza..sungguh mengharukn bila kanak2 sekecil itu tahu menghargai ibunya....sejuk perut mak dia masa mengandungknnya...:)

9n0L4 said...

@Nurul Aisyah

ape yg betu ni aisyah. hee. sweet & bertuah eh? ;)

9n0L4 said...

@Chic Na
bagus kan die. sedih benor menangis teringat gaduh dgn mak. ;)

9n0L4 said...

@maszull
waalaikumussalam mama. tu lahhh. anak ni paham mak die. rsnye kat rumah tu mesti mak die terkenang die jugak kan. ;)

Cik Nur said...

memang tak akan senang duduk tau... asyik teringat wajah mak je kalau macam tu...

Yana Libra said...

untungnya kalau ada anak macam tu..~~ :)

9n0L4 said...
This comment has been removed by the author.
9n0L4 said...

@Yana Libra
dah berangan ade anak eh? huhu. pape pun, kawen dulu eh. ;)

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

;))

Arina Shamsul said...

ALAHAIiiii..baiknya dia,mudah2an sampai ke besar begitu ingat emak bapa.

doakan kamu dapat rezeki anak yang soleh dan solehah dear :) amin

@ deqla manjew said...

dah tentu perasaan bersalah menyelubungi...mmg takkan tenteram hati ni...

fatmasha said...

macam pernah terjadi pada diri ku tapi bila ya????

9n0L4 said...

@Cik Nur
macam ade pengalaman aje cik nur ni. hehe.

9n0L4 said...

@Khairul Hakimin B. Muhammad
pernah camtu la tuh? hee. ;)

9n0L4 said...

@Arina Shamsul
aminnn. mekacihhh arina. moga malaikat mengaminkan yg same utk awk juge dear. ;)

9n0L4 said...

@@ deqla manjew
huhu. tu lahhh. nak buat kije skolah pun terbantut.

9n0L4 said...

@fatmasha
hehe. bile tu? pejam mate, ingat balik. stori² nnt ye. ;)

Nazayiena said...

Mesti anak yg baik nie....

Salam kenal dan kak Nurul follow yea...

9n0L4 said...

@Nazayiena
okey. tq. nnt nak gi terjahhh blog kak nurul. ;)

si kiut lavender said...

seronoknya dapat anak murid yg macam tuh

si ibu lagilah sejuk perut mengandungkan dia...:)

9n0L4 said...

@si kiut lavender
sejuk hati cekgu, sejuk lagi perut mak kan. ;)

Si Matatajam said...

Bagusnya budak tu...sejuk perut mak dia dapat anak camni...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

alahai bagusnyer bdk ni....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama