Gulai Ayam Masak Lemak Cili Api

Hari Sabtu/Ahad adalah hari memasak. Ye takkk? Hee. Ape kata arini kita buat gulai ayam masak lemak cili api. Yelahhh saye kan sedang bercuti di Negeri Sembilan ni, duduk pulakkk di kampung. Jadi, mood lauk pun kenelah padan dengan suasana. Betul dakkk? Okey. Okeyyy. Cukup² lahhh tu intro nye. Ayuh ke dapur sekarang. Kita masakkk memasak!

Bahan-bahan
1.      1 ekor ayam (potonglah ikut suka & bersihkan)
2.      3 sudu minyak
3.      1 inci kunyit hidup (dikisar)
4.      2 inci halia (dihiris)
5.      3 cawan santan
6.      5 batang serai (diketuk/ditumbuk kasar)
7.      2 biji ubi kentang (dipotong 4 macam wedges)
8.      Sejemput cili kering (dicelur & dikisar)
9.      Segenggam cili api merah/hijau (dikisar)
10.    Sekeping asam keping
11.     Sedikit garam/gula
12.    Air (jika perlu)

Cara-cara
1.      Kisar kunyit hidup bersama cili dengan sedikit air. (cili tu tambahlah ikut pedas anda)
2.      Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar & serai hingga wangi.
3.      Masukkan ayam & garam. Gaul dan biarkan seketika.
4.      Masukkan santan. (jika santan terlalu pekat, tambahlahhh sedikit air)
5.      Kacau rata & jangan sampai pecah minyak. :)
6.      Masukkan halia, asam keping & ubi kentang. Bila kentang dah empuk, tutup api.
7.      Siappppppp!


Haa. Ade nak tanye pape takkk? Mesti ade kannn. Tahu dahhh nak tanye ape. Takde letak BAWANG eh? Betul tak korang nak tanye soalan tu? Hee. Memang takde okey. Ni masakan original orang Nogori. Saya mengintai mertua saye masak, memang takde letak bawang. Satu lagi tips, step ke-3 tadi, saya masukkan ayam & garam sekali. Agak kenape? Tak tahu?? Meh sini nak bagitau. Haa. Ayam daging ni kan kalau dibuat lauk tanpa goreng kan cepat empuk. So, bile letak garam tu nanti taklahhh jadi terlalu empuk. Jadi, mase nak gaul/kacau, taklah hancur dikerjakan ayam tu. Hee. Selamat mencuba ye.

6 comments:

Cik Nur said...

pergghhh..lama xmkn gulai lemak ni..!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

gulai lemak sedapp gak tuh hehe

Si Matatajam said...

Lagi pedas lagi sedap tu...

izan mama mia said...

suka gulai ayam nih..lemak berkrim tapi xleh lor makan sll kan..

AiSyA LiEzA said...

sedapnyerrrrrrrr XD lapar :"( hahaha

kacang buncis said...

sedapnyaaaaaa ketaq perot nieh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama