Majlis Meriah Tapi Belanja Murah. BAGAIMANA?



Saya lampirkan 3 cara mudah sebagaimana berikut:

1) Warna tema - Warna sedondon yang menawan akan menyerlahkan lagi majlis anda. Trend sekarang, kebanyakannya memilih dua atau lebih warna dan digabung jadi 2 3 dondon lah kan. Ye takkk? Hee. Jika anda pandai pilih warna yang serasi, pasti majlis anda kelihatan meriah. Kelasss kau. Tempahlah khemah beserta hiasannya sekali dari sumber yang sama untuk lebih jimat. Mungkin lagi mudah dapat diskaun kalau sumber berkenaan adalah kenalan anda. Jika mahu lebih murah, anda boleh cari idea dan gubah hiasan anda sendiri. Why not, kan kannn kannnnn. ;)

2) Khidmat MC - Lantik seorang pengerusi majlis kerana dengan adenye MC ni, die boleh membantu anda memandu majlis dan menjadikan perjalanan majlis anda nampak lebih teratur. Tapiii, jangan tersalah lantik pulak. Rosakkk la majlis. Kot² tersilap pilih yang cakapnya merapu dan memperdengar muzik atau lagu yang terlalu kuat hingga mengganggu para tetamu untuk berborak. Tak ke nayeee tu. Jadi, mungkin anda boleh sediakan teks/point penting dan tentatif majlis untuk rujukan MC. (:

3) Cenderahati unik - Goodies untuk para tetamu juge penting tau. Anda boleh beli/create something yang kiut miut tanda terima kasih dan ingatan anda pada semua yang hadir ke majlis anda. Barang yang unik ni tak semestinya barang yang mahal. Unik tu subjektif kan. Beri lah cenderahati yang lain dari yang lain agar mereka yang menerima akan lebih menghargainya. Yang ni pun anda boleh buat sendiri. Lebih jimat. ;)

Bagi yang mahukan cara jimatkan belanja majlis, boleh rujuk ke entri ni. Atau ade sesiapa nak tambah dan berkongsi tips selain dari yang 3 di atas? Dropla komen di bawah ehhh. ((:

35 comments:

Arina Shamsul said...

nice tips..

boleh la guna pakai bila buat majlis kawin alesya nanti..hehehe.

Tihara said...

yang penting makan2 tu..majlis grand2 makan tak cukup,oewang bunyik nanti kan kan..

Kesuma Angsana said...

tq kongsi tips ni yek

♥ sitifarhana ♥ said...

boleh dijadikan panduan utk masa yang ssuai nnt..tapi tak tau bile..hehehe

maszull said...

assalamualaikum fariza....menarik info2 yang diberikan ini...:)

Si Matatajam said...

Nice tips ^_^v

Nazayiena said...

Tq share tips nie.

Everything's Everythings said...

Betul juga ni ;D
selalu pergi majlis yg MCnya menarik mesti rasa best je ^^
nk2 yg tahu membuat sedikit jenaka tu ;P

are_lin@yu said...

rujkan nanti..hihi

lelamaisara said...

Bagus untuk saya ni....Nak menyibuk untuk majlis adik dan kakak,,,hehehehehhe

Mrs Velentine said...

nice entry..cubit2 nuffnang sini

IntaNBerliaN said...

tips yg bagus... a'aaa bila kita tmpah dr org yf sama, sedikit sebanyak, dpt gak diskaun..

syiela said...

kena rajin sikit.. tengok contoh dan olah sendiri.. mmg save budgetkan :)

Mieya Atiera said...

Ya, betul tu. Kalau kreatif, pelamin tu pon boleh buat sendiri.

~Cik Sweety~ said...

kalo nak photoshoot murah,pakaila hp sndiri..kn ada intagram..lgi jimat..hehhehe

Chic Na said...

noted. selalunya doorgift tu mahal2 kan kalau yg cantik2.

shar90 said...

bookark tros... mne tau nak gune mse akn dtg... hehee xP

Cik Aini said...

tip menarik tuk yg bakal berkahwin.hehehe
boleh buat panduan ni.bg le tips byk2 skit..agak2 leh jimat kos,boleh g honeymon duit tu.hehehe

kinara kinatara said...

wah boleh dipraktikan untuk majlis perkawinan nanti..hehehe:)
nice entry akak..
maaf lame x menyinggah:)

dya bunga said...

wah..blh juga gne tips ni.. nk hias sendiri xkreatif..haha

Deqla manjew said...

wahh..boleh la deqla inform kakak ni..tips yg best!!

QasehnyaRania said...

info menarik tok panduan =)
done

Mak Wardah said...

Thanks...Nanti kalau perlu akan akak cari sipemunya blog...

are_lin@yu said...

cubit2..hehe

Masz Sidek said...

hmmm... bagus...
boleh lah ikut tip2 ni nanti...

chot ok..! said...

nice sharing laa..tp sya lmbt g..hee

jom baca entry sya dan tingglkn komen...
http://chot91.blogspot.com/2012/09/graduation-day.html

Miss BaNu said...

tips berguna tuh hehe

wan nurul hezrina said...

nurul masa kawin dulu beserdahana sahaja=)

Cik Nur said...

byk lagikan cara nak menjimatkan ni.. yg penting ijabkabul tu.. tapi nak lagi jimat, bagi telur je untu tetamu.. mcm dulu2..hihih

eita said...

info yg menarik ni...

eita said...

menarik jugak info ni

izan mama mia said...

sy suka majlis simple saja...janji save budget,..hihihi

Solehah Shamsuddin said...

nice tips. solehah ske yg murah juga tapi nampak cantik

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

tips yg sgt2 bagus ni :)

sal ya said...

banyak cara nak save bajet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama