HARAMkah melukis doodle?



Pernah dengar tak pasal isu lukis doodle tu haraam? Saya tertarik dengan isu ni sebab ramai juge kenalan saya baik di luar blog mahupun dalam blog, sangat suke melukis doodle. Di sini saya kongsikan satu hadis sahih sebagaimana di bawah;

"Manusia yang paling pedih seksaannya di hari Kiamat, ialah yang meniru Allah menciptakan makhluk (pelukis, penggambar adalah peniru Allah dalam menciptakan makhlukNya." HR. Bukhari dan Muslim.


Terdapat banyak khilaf mengenai isu ni sebenarnya. Saya lampirkan 4 pendapat di sini ye. Ade yang kate memang elakkan terus, ade yang kate lukis manusia/haiwan (realism - macam potrait) adalah haraam, ade yang kate kalau nak lukis, lukislah secara minima dan tak lengkap, ade juge yang kate bolehhh lukis asalkan mengikut syariah. (:

Sebagai contoh, doodle berhijab polka dot di atas ni. Cube tengok betul². Karekter die tak sempurna kan. Takde hidung, takde mulut, kepale besor, badan kecik ala² chibi. Pelukis ni amek pandangan kedua, as long as tak lukis real, insha Allah takpe. Nak kan lebih kepastian? Rujuklah stret pada ustad² ye. ;)


29 comments:

LelakiSemalam said...

ok tak der hal...

Chic Na said...

pernah dgr juga. setuju juga dgn pendapat jaa tu. ;)

hafiziqin said...

thanks for the info:)
sharing is caring
kalau tak,tak tahu dh pasal ni.hee

Everything's Everythings said...

Dulu pernah pening juga tentang benda ni, maklumlah dulu memang minat melukis kartun2, tiba2 terbaca hadis sesiapa yg melukis gambar benda bernyawa maka di akhirat kelak kita akan dipaksa meniup lukisan tersebut sehingga dia boleh bergerak.. nauzubillah

Cik Aini said...

owh mcm tu..
nasib x reti lukis doodle sgt =)
sbnrnya bab2 lukis ni mmg x pandai lgsg,menjahanamkan pandai lah.hahaha =)

Arina Shamsul said...

pernah juga selidik kes ni dear :)

tapi saya pun ambik pendapat yang kedua juga.huhuhu

Mudah2an Allah mengampuninya..amin..

Deqla manjew said...

sape2 yg gemor lukis doodle tu kena la amek tau kan psl ni...deqla lukis doodle pun xtau..haha

HeNRieTTa JoSe said...

ooo gitu....rietta mmg xpndai lukis pown...

jaakechik said...

tengkiu share info ni, tmbah 1 ilmu....heee.... smlm x bw, aii sibuk!

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. nak tau lbh lanjut tanya pd yg pakar kan..

Si Matatajam said...

Setuju gak ngan pendapat tu...Apa yg M tau jangan lukis potret atau lukis sebijik ngan bentuk asal zahiriah seseorang manusia tu.. Wallahualam...

Kesuma Angsana said...

lebih bertanya pd yg lebih tahukan!

are_lin@yu said...

rasanya mcm kartun tak salah kot kan..yola mana orang ada mata camtu kan..cam tak sempurna..huhu

Cik Nur said...

nur xpandai lukis ni..hihihi..
tapi ada betulnya kata akak..kalau xlengkap, xmgapa rasanya..

wan nurul hezrina said...

ooo ada ek isu nie.ni baru 1st time dgr.mcm mana lak yang lukis potret2?kan sebijik2 lukisannya?

dyabunga said...

owh..baru dya tau..lgpun dya xreti lukis doodle..hihih

Tihara said...

haah lah..nk cari jgak ritu pasal benda ni tp besenya ske rujuk kat portal jakim or UAI,Kazim,bahyah..tp kadg2 takde so tk berani nk tulis...thanks jaa for reminds

Wanieys said...

wani penah dgr tapi xberapa pasti jawapannya....

Masya said...

tq kongsikan info ni .. sy mmg x reti lukis ddodle .. tp suke tgk doodle org buat comel²...

Masz Sidek said...

pernah baca isu ni...

~~oOpEt~~ said...

pet pernah dgr juga.. better elakkan y full kn :) lukis bgi xsempurna :)

QasehnyaRania said...

SELAMAT PETANG ;)THANKS SHARE SESUATU UTK HARI INI

THANKS TAU SEBAB BAGI LINK TOP COMMENTER TUE..

DH DAPAT DAH..HEHE


LYAfrina said...

owh???
tq for sharing....
maknanyer..lps ni kena kaji btl2 utk kepastian ni

Yana Libra said...

xtaulah pulak pasal ni..huhu~

etuza said...

pernah dengar,apapun harap dijauhkan bala bencana. Kita berawas lah agar tak pertontonkan gambar tak senonoh ya.

fieda said...

tak pandai melukis gak tp suka tgk doodle2 yg ctk..

sal ya said...

ada baca jugak dekat satu blog yang mana pemiliknya suka lukis doodle.

sHaRiNa eLyaNa said...

thnks for the info..sha xpena dgr pla..huhuh..

profmie said...

tq for shring...sy bru tahu nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama