Cara Menjimatkan Belanja Majlis Impian Anda !



Sekarang ni ramai bloggers sedang merancang untuk kawen kan. Tak kurang juge, yang sedang menghitung hari. Adek² saya pun tengah prepare untuk majlis dorang hujung tahun ni. Mood saya sekarang pun, sume berkait hal² kawen. Berbekalkan sedikit pengalaman lalu, di sini saya kongsikan sedikit tips. Jadi, majlis impian yang saya buat contoh di sini ialah majlis kawen. Check this out. ;)

1) Tulis bajet anda - Anda perlu ada satu buku khas untuk bajet majlis. Takyah beli buku tebal² atau mahal². Beli buku 555 tu. 20 sen aje kot. Hehe. Ape yang perlu anda buat ialah anda mesti tulis sume belanja yang anda mahukan untuk majlis impian anda. Dengan cara ini, anda akan lebih faham keseluruhan perjalanan majlis dan jumlah belanja dengan jelas. Buat mengikut kemampuan anda. Senang kan. Ye takkk? Hee. (:

2) Survey, survey dan survey - Yang ni mesti tau. Survey ni sangat penting untuk anda dapatkan pro² yang menawarkan penyediaan produk dan service berpengalaman dan harga berpatutan untuk match dengan bajet anda. Bile anda banyak buat survey, kemungkinan anda ditipu atau anda membayar harga tinggi untuk service yang sama dengan kualiti yang sama tidak akan berlaku. Hati hati. Insha Allah. (:

3) Booking pada masa sale - Amek kesempatan jualan murah. Besenye, mesti ade tawaran harga spesel sempena perayaan atau musim. Ye dakkk? Hee. Name pun offer, mesti ade diskaun kan. Contohnye, sale akhir tahun, sale hari raya, sale anniversary, sale merdeka dan banyak lagi kot. Bile anda beli time sale, bukankah anda dah jimatkan kos majlis impian anda sehingga mungkin 50%? ;)

Tu aje untuk kali ni. Beri banyak² nanti korang penat nak bace dan nak kejor untuk praktikkan. See you ols next time. Hehe.


36 comments:

sitisaliza.com said...

good info... juga jangan beli hantaran sekali gus..! beli sikit2, mcm x nampak sangat.. wpun nilainya agak sama.. peace yaw.!

Chic Na said...

wahh tips berguna dr otai ni. walaupun tak tau lg bila nak kawen. hikhik.. mcm complicated je tgk kwn2 yg prepare majlis kawen. gerun gak rasa kot tak terhandle. ;)

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. sy pun dulu guna cara ni gak :-)

babycomel said...

agak2 nk kena plan berapa lama eh sblm majlis?

1StopShop said...

hehehe.even bertahun lagi,yang ni kena catat.:)

N.Aima K said...

bagus tips ni...

Si Matatajam said...

Nice tips.. Mmg buat camtu masa nak kawin dulu..

Everything's Everythings said...

Bagus tips ni.. selalunya waktu weddinglah waktu byk yg kita akan keluarkan duit utk kenduri la mcm2 lgi ;D
so kalau dpt menjimatkan sikit kos2 tu kuranglah pembaziran ^^

zera eira said...

bijak nya cara ni. :)

Cendol said...

ecececehwahhhh..ade tips ni.woooiii org kampong!!sape nak kawen moh tngok tips ni.haha
cikgu Fariza,cendol dtg tersenyum ni. :D how r u?

Cik Aini said...

kehkehkeh
good info lah cikgu..
ni yg syg nih =)

lelamaisara said...

Saya pon sibok gak buat persiapN kawin ni...hehehee...menyibok majlis adik.....

QasehnyaRania said...

done maxis =)

Yana Libra said...

Tips berguna ni kak..saya pun budget tight ni..xleh nak grand2 sangat..huhu~ :)

Deqla manjew said...

fuh fuhh.. naseb dah kawen!! haha

HeNRieTTa JoSe said...

thanks for the share....

izan mama mia said...

elok utk yg bakal kawen..

afiah_yaa said...

salam kenal...lalu singgh sini..nati jgn lupa folow molow sya erk...:)

afiah_yaa said...

salam kenal...lalu singgh sini..nati jgn lupa folow molow sya erk...:)

Wanieys said...

ala dh kawen klu blom mesti boleh ikut tips ni muahahaha :p

Rapunzeel Cikilolo said...

thanks for sharing :)

O CIKTEDDY said...

hoyeah tips yg bagus ^^

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

nice tips ya kak , haha . Yana takleh kawen lagi , bawu 14 thn :3 haha

are_lin@yu said...

hehehe kena praktik ni ;-)

dear dah daftar says.com ke blog..klu blum jom lah ke blog ayu ;-)..blh wat duit ;-)

http://coratcoretkuini.blogspot.com/2012/09/jom-buat-duit.html

Cik Nur said...

book mase sale.. mmg murahkan time sale.. tapi nur mmg cadang2 nak buat majlis ringkas2.. :)

dan tips ni, sgt mbantu..cuma nak servey2 tu..penat kot... #dari pangalaman teman sepupu ritu..mmg penat.huhu

eita said...

sumea nyer memang nak kena kira kan....

Kesuma Angsana said...

tq good tips ni

Tihara said...

haah betui tu..jgn membazir kan yg penting jemputan makan kenyam :)

sal ya said...

SIL saya kawin hari ahad ni.

etuza said...

bagus ni entry yang baik untuk mereka yg nak nikah kahwin..dapat tips2 dari fariza..

misshannajr said...

info yang sangat menarik, rasa takut bila tgk kawan2 yang nak kawen kdg2 stress budget tak cukup..mungkin takde perancangan perbelanjaan.. tQ :)

misshannajr said...

info yang sangat menarik, rasa takut bila tgk kawan2 yang nak kawen kdg2 stress budget tak cukup..mungkin takde perancangan perbelanjaan.. tQ :)

Eca Dwinky Asha said...

kena bajet tu.hehehe

fieda said...

bagus tips ni utk bakal2 pangantin..

dyabunga said...

nnti blh guna tips ni..hihi..tpi lambt lg lh.haha

wan nurul hezrina said...

manyakkkk betul..hehe nurul masa kawin barang2 mmg carik yang murah kat kelantan.hehe sib kawin ngan ore kelantan senang nak alik carik barg murah..

siapa yang nak ke jinjang pelamin bleh praktikkan cara cikgunie=)hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama