Fattabiouni #5: Bersuci



Rasulullah adalah manusia yang paling cenderung kepada kesucian dan kebersihan. Kalau tak caye, selalu²lah bace sirah nabi. Walaupun Allah telah jadikan baginda seorang yang suci lagi menyucikan, tapi baginda tetap suka bersuci. ;)

Bersuci ni ade yang wajib dan juge sunat. Contoh wajib bersuci adalah ketika bersuci dari haid dan berjunub. Contoh sunat bersuci pulak adalah seperti mandi sunat Jumaat dan hari raya. Malahan, masuk ke Mekah untuk ihram dan haji pun sunat kita bersuci. (:

Mahu tahu bagaimana cara Rasulullah bersuci? Luangkan 6 minit anda, dan tontonlahhh video di bawah. Dah sudah tengok, jangan lupe beramal. ♥

video


37 comments:

are_lin@yu said...

besuci itu juga sebahagian dr khidupan kita kan ;-)

Cik Farhana said...

Tq untuk info berguna nih sist..InshaAllah..semoga semua amal ibadat kita diterima olehnya.Ameen:)

Cik Aini said...

adoii..
xleh buka lah plak kat opis..kena blk tgk kat umah la jwbnya...
kdg2 boleh cnfuse tau dgn bersuci nih.aritu baca satu buku tu mcm lain,bc buku lain mcm lain plak...fening2 :)

lelamaisara said...

insyaalllah..:)

Tihara said...

as salam,

dah lama tunggu entry ni..selamat hari Jumaat Jaa :)

dya bunga said...

ala..kt umh bru dpt tgk video tu..:(

Cik Nur said...

Rasulullulah SAW...
terima kaseh atas info.. :)

Chic Na said...

Rasulullah adalah contoh terbaik. jom beramal. :)

kinara kinatara said...

stuju:)

Kesuma Angsana said...

gd sharing ! tq

jaakechik said...

teriama kasih atas perkongsian yg baik ni.... :)

jaakechik said...

terima kasih di atas perkongsian yg baik ni..hehe

Mrs Velentine said...

xdapat play lah kak...

eita said...

hari ni pun belajar bab bersuci

~Cik Sweety~ said...

loading mengengsot la xdpt nk tgk vid tuh..huhuhuhu

Nyue said...

tq...sgt bermanfaat :)

Karukord Jagau's said...

nice info :)

Si Matatajam said...

Alahai video tak appear la...

Che Rosliza Che mat said...

dekat tv alhijrah..ada siaran nie...

Cinta Misteri said...

Bersuci menjadikan kita tidak was-was dalam mengerjakan ibadah...

etuza said...

ada penghargaan ya..melekat di wall Blog Pesona seganding dengan blog
LYSSA FAIZUREEN..tahniah fariza ya.

syiela said...

thanks sudi kongsi info

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

NICE SHARING N INFO SIS :-)

jaakechik said...

hai cikgu! cikgu pon demam gak ekk? jaa ni pon haru gak skang ni, anak ngn en.suami dua2 demam. nasib baik jaa ok jer... ~maintain!

Chic Na said...

awok ke mana? lama tak nampak. sihat?

Deq's Qienz said...

Nice sharing cikgu ;)

wan nurul hezrina said...

ala tenet kat opis tak leh tgk video..btul dlm islam mmg menitikberatkan kebersihan..sbb tuhlah keimanaan kita..sebolehnya sifat Rasulullat saw nie kita jadikan contoh

Deqla manjew said...

kerana tu rasulullah merupakan contoh teladan dan idola terbaik buat umat islam.. =)

LYAfrina said...

tq for sharing

Arina Shamsul said...

video ni pernah keluar astro al-hijrah ke oasis tu,dah lupa lak..hehe dah tengok kat sana :)

btw sama2 kita kongsikan perkara yang baik kan dear :)
thanks :)

maszull said...

assalamualaikum fariza...bersuci itu perlu pada semuakan moga kita sentiasa dalam keadaan yg bersih selalu...:)

Hasrina said...

wokey

sal ya said...

okay... mmg tak boleh nak tgk youtube sebab dia akan loading lm gila. nak tukar P1 la...

izan mama mia said...

rasulullah jadi ikutan...mmg patut mandi atas perkara2 yg memeng patut

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ala video tu xleh nk tgk pulak kelam jer

IntaNBerliaN said...

info yg bagus untuk kita jadikan ikutan :-)

sHaRiNa eLyaNa said...

Info yg bguna buat kita smua..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama