Dadih Mixed Fruits Poyo


Oh lupe! Semalam ade buat dadih. Sedap jugak makan  sejuk². Macam mane boleh tergerak hati nak buat dadih? Hee. Pemintaan dari pakcik. (pok ddare, orang tranung kate). Sesudah subuh, lebih kurang jam 6.20 pagi dapat SMS. Ingatkan Maxis hantar message cintaaa. Nasib baiklahhh bangun awal. Kalau tak, kantoi je. :p

Pakcik         : Lokasi nak dapatkan dadih kat mane? Boleh bantu?
Saya            : Buat je. Boleh makan banyok.
Pakcik         : Boleh tolong buat? Tempah khas. Tokki nak makan.
Saya            : Boleh. Tapi, trylah cari dulu mane². Kot lambat siap. Bahan tadok.

Paham ke tuu? Hee. Tepat jam 12 tengah hari, barulahhh saya kuar beli bahan. Maklumlah kete takde. Rembat kete mak. Hujannnn. Ya Allahhhh. Lebattt. Turunnye mencurah² di bumi Terengganu. Saya redah ajee. Tapi nak cari parking satu hal! Hujan lebat cenggini pun, orang ramai jugakkk shopping. Dasyat dasyattt. ;)

Sampai aje rumah terus melepak kat dapur. Beli serbuk dadih tu aje. Siap ade tulis step buat kat belakang. Hee. Nak cepat kannn. Orang tempah niii.. Jom buat!

Ni diaaa makhluk dadih. :p
Bahan-bahan
- 3 liter air
- 1 tin susu cair
- 100 gram gula ( macam mane pulakkk nak sukat. Hee)
- 1 bungkus serbuk dadih

Cara-cara
1) Masukkan air, susu cair & gula (saya bajet dalam 7 sudu besar) dalam bekas.
2) Letakkan di atas api.
3) Kacau sebati sampai mendidih. (lebih kurang 8-10 minit api sederhana)
4) Tutup api setelah mendidih. Kacau lagi selama 5 minit.
5) Masukkan serbuk dadih dan kacau sehingga rata.
6) Letak potongan² buah yang sesuai dengan perisa di setiap bekas. (jika suka)
7) Bolehlahhh letak sebatian dadih tadi dalam bekas kecik² yang comel tuuu.
8) Sejukkan dalam ref. (boleh jadi pejal dalam masa 2 jam)
9) Siappppp! :)

Tadaaaaaa, Nilahh dia dadih saya. ;))
Dapat la dalam 24 bekas. Part paling mencabar, time kacau atas api tuuu. Lame jugakkk 10 minit tau. Sakit la jugak pinggang ni. (Kacaulahh sangat kan!). Trylah buat. Senang ajeee. Adek² boleh buat untuk mak. Kakak/abang boleh buat untuk adek². Suami boleh buat untuk isteri. Sekali sekala kannn. Bile lagi nak hargai orang tersayang. Ye takkk? Hee. 

12 comments:

~DaRk AnGLe~ said...

senang upenya nk buat..t nak try ler....

9n0L4 said...

senanggg sangat. cube jangan tak cube. hee. untung² bleh wat bisnes ke. mane tahu kannn. :)

~DaRk AnGLe~ said...

amboi..sampai ke bisness tu...tinggi sangat tui....

9n0L4 said...

heee. takpe². take time. buat untuk yang tersayang dulu. syokkk bila orang makan kite masak kan. kalau dikate sedappp, lagilah syok. kembang due mangkuk!

~DaRk AnGLe~ said...

nak buat special tuk ma n ayoh..hehehehe

9n0L4 said...

wahhhhhhhhh. best². mesti terrrsenyum je ma & ayoh. nnt jgn lupe upload gmbr eh. :))

Michelle Hopell said...

dulu pernah buat ngan kawan,kawan tu laki,, dia pandai masak.. senang je tengok dia buat tu m ingatkan susah sangat, hihi

Cik Nur said...

dadih buat sendiri mmg puas makang..!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

dadih bestnyer mkn sejuk222nanti buat lain hanto sikit kt wani k haha

izan mama mia said...

ooo..camni jer cr buatnyer..hihi

QasehnyaRania said...

ciksu suka buat dulu.masa jaga wisya, marc n daniel.bagi dorang makan.
mcm2 perisa.suka je tgk dorang makan ;D

are_lin@yu said...

sdapnya lama tak makan.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama