Perlu ke hantaran pertunangan ?



Aritu saye janji nak buat entry untuk wedding plan kan. Tapi ade permintaan untuk engagement plan bawah subtopik hantaran. Hehe. So, saye cube lah share sedikit sebanyak dari pengalaman saye. Kalau salah, tolong betulkan ye. Ramai kot readers yang tere dan hebak pasal ni. ;)

Kalau tak silap saye, hantaran pertunangan ni adat je kan. Boleh je kite ikut adat selagi tak melampau atau tak melanggar hukum agama. Baik pertunangan mahupun kawen, usahlah berbelanja berlebihan di luar kemampuan u ols. Tak elok membazir. Sebabbb ade baiknye, anda save duet anda untuk keperluan anda selepas majlis. (:


Saya cadangkan jumlah hantaran, 5. Sebab die di tengah² antara 1-10. Hahaha. Beruntunglah anda jika punya si dia dan femli berotak sempoi. Ye dakkk? Hee. Ade yang buat jumlah same. Contoh, 5 berbalas 5. Ade jugak yang buat jumlah berlainan. Contoh, 5 berbalas 7. Tapi sumenye berbalik pada perbincangan dan persetujuan anda berdue dan keluarga. Boleh je ekjas ikut hati anda. :)

Hantaran yang sepatutnya ade di kedue² belah pihak sangat fleksibel sebenarnya. Macam saye katekan tadi, sumenye bergantung pada anda dan keluarga. Tapi kalau anda save duet, saye boleh cadangkan beberapa contoh. Anda boleh rujuk sebagaimana di bawah:

Hantaran lelaki                1) Cincin - Tanda chup/booking. :p
pada perempuan          2) Kain - Beli la terus kain untuk baju nikah nanti. ;)
                                              3) Makanan - kek, cookies, roti, puding, cupcakes, tat, coklat, pulut,                                                                            kuih tradisional (mase ni la nak sensasikan kesedapan                                                                            kuih negeri masing². hee.)

Hantaran perempuan   1) Kain - Sedondon la untuk baju nikah. (:
pada lelaki                       2) Makanan - kek, cookies, roti, puding, cupcakes, tat, coklat, pulut,                                                                            kuih tradisional (mase ni la nak sensasikan kesedapan                                                                             kuih negeri masing². hee.)
                                              3) Cincin/jam*(optional) - cincin untuk si dia yang dengki (die pun                                                                                                       nak jugakkkkk. haha.)
                                                                                              - jam untuk ingatkan si dia, cepat² kawen.                                                                                                     hihihi.)

Ape yang boleh disimpulkan, mostly hantaran pertunangan ni banyak benda yang manis sebagai simbol tempoh darah manis. Sweet² gitu. Eh? Ye ke ehhh. Idealogi saye aje tu. Hee. Barang kekal cukuplah satu sebagai kenangan kelak. Keperluan diri seperti perfume, telekung,towel, toiletries, make up, sejadah, songkok, samping, kain pelekat/batik dan lain², proceed lah ke hantaran kawen.

Tapi kan kalau nak lagi save, takyah tunang². Nikah kawen je terusssss. Kalau degil nak tunang jugak, buat satu majlis je skali dengan kenduri walimah. ;)


39 comments:

Mas Zull said...

assalamualaikum fariza...betul tu lebih senang kalau dibuatkan sekali dalam satu majlis mmg save budjet pun...x payahlah keluar kos yg banyak...:)

NinaAz said...

Betul tuu. Adik tunang ritu byk makanan yg manis2. Hihihi

Cik Nur™ said...

tapi kalau nikah pun kena hantaran jugakkan....

cuma yg nur pening sekarang ni, pilah pihak sebelah sana minta barangan lain mcm kain, alquran, wangian tu di bawa hari nikah...

btunang pula bawa mknan n manisan, tapi nak jugak kain pasang, n menda2...

ishhh..tak ke pelik..mcm byk keje pulak nak bw byk kali...

mesti akak pun blur kan

Haruno Hana 하나 said...

masa kak sepupu kahwin dulu pun ada hantaran tunang, makin jadi trend kot sekarang :/

Hana rasa depends kot.. asalkan tak membazir sangat.. sbb nanti kahwin nak guna banyak duit lagi ^^ hehe

LYAfrina said...

biasa hantaran tunang bagi y biasa2 je atau utk kegunaan msa nikah... tunang biasa bg y biasa2 je, sirih, kain pasang ( biasa kain utk masa nikah), cincin tunang, buah & kek.. lain2 biasa kuih muih. tp lya tgk ada majlis btunang skarang hantarannya mmg advance... siap set pjagaan diri, hp...

Cik Aini said...

buat sesimple mungkin..ai nk buat jugak hantaran sbb nk buat kenangan di hari tua.hahaha kalo xtunang tp trs kawin rs cam gelojoh la sgt wpun x wajib kan.hahahha

Rosmiza Ali said...

Mieza tunang dulu pun simple2 jer.. Hantaran pun macam yang disebut kat atas.. Kain tu terus bagi kain sedondon utk nikah nanti.. Jimat! ^_^

Tapi semua tu adat jer. Kalau setakat sarung cincin antara keluarga lelaki & keluarga perempuan je pun dah cukup. Tak perlu nak wat kenduri beriya sangat utk bertunang ni..

Pssst! DONE The Epicure's Journal! ^_~

aReLaN said...

kitorang dulu bawak cincin tanda je.hehehe

Knor said...

ha ah adat je..biasalah kita bila dtg bertandang rumah org bawalah buah tangan..tuan rumah compom bersusah payah hidang mkn minum..klau tak bawa apa2 rasa janggal pulak..sekurang2nya bawalah pisang setandan..nak bg cantik hiasalh pisang tu..nampak beradabnya..yg salahnya berlebih sgt..kan

Mrs Velentine said...

adik MV hari tue tak pakai hantaran pun justy cincin jer

Che Rosliza Che Mat said...

cantiknya...hantaran..

BUNDA a.k.a KN said...

bunda setuju semua diatas...tak payah membazir..5 balas 5 pun bolih...yang penting save duit untuk majlis nikah dan resepsi nanti..hantaran tu sekadar adat sebagai hadiah atau cendera mata..

Cinta Misteri said...

hantaran pertunangan bergantung. tp, bila kita tengok skang ni bertunang dh mcm majlis kenduri kawin. tp, klau pasangan tu mampu apa salahnya.

eita said...

tunang pagi kawen pah zohor..jimat belanja kan....

Tihara said...

buat yang sempoi2 je kan jaa..sebab zaman sekarang barang mahai2 .. :)

dyba gula-gula said...

Good info.

Kite mmg nak kawen terus nanti, jimat wit wit. :D

eh, nak tunang kew? kiki

#singgahlah kat blog kitew ye ;)

Deqla Manjew said...

deqla dulu tunang dan nikah dlm 1 majlis.. senang! jimat kos! kohkoh.. bkn gelojoh yer cik ai.. tp lebih afdal kata org..haha... ;)

fieda said...

tunang sekaligus dgn kawin mmg jimat..hantaran pun jimat belanja..

fieda said...

lama la tak mai singgah sini..sory ye..ok nanti kfieda share iklan churp2..adoi la tak ingat sokmo nok bukak churp2..

fieda said...

jentik hishop jaa..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

hantaran ni adat, jd wat yg simple ikut kmampuan kedua2 pihak,yg pnting selamat manjlis tu kn kn

are_lin@yu said...

setuju ngn k.jaa...jimat ut lbh pnting rsanya..lgpun ni kn adat ja..

Chic Na said...

kalau cikna la kan, nak sekalikan majlis tunang tu dengan nikah. hehehe.. takmo tunang lama2. ;)

Masha Meisters said...

hyy tuan belog! rindu la nak sakat2 dye...hehe
Masha is back!

tips yang sangt berguna2 buat teman...hehe

jaakechik said...

jaa dulu sebelum kawin dulu, bertunang gak dulu. tp x lama 10 bulan jer. hihi.. jaa punya hantaran 5 berbalas 5 gak.... senang...! hehehe...

izan mama mia said...

akak dl bertunang mmg ada hantaran..yg simple saja..masa nikah...x ada ..hihi.. akak nak merasa semua...mmg adat saja...

Jemarisuri said...

rasanya utk bertunang ni cukup dgn sebentuk cincin sbg tanda jadi sbm dikahwinkan..kan...

nti kalau tak ditanda ada plak org dtg menyunting...hihi..

Si Matatajam said...

Semuanya bergantung pada kemampuan kan Jaa.

Si Matatajam said...

Done hotlink

Ain Dzaya said...

ain dah take noted awal2..eh! mcm esok lusa je nak kawen...

Hasrina said...

hi awak kite bookmark tau entry ni manalah tau kot ada rezeki nak tunang dlm masa terdekat ni....hihi very helpful entry

AiSyA LiEzA said...

ehhehe..bersederhana un dah cukup... khwn terosss je senang..ekkekekeke xD

Hazmin said...

Selalunya hantaran pertunangan ni yang simple2 je. Selalu makanan je kan.. :)

Amanina Mads said...

setuju tp rasa lebih elok nikah terus.. takot membazir :)

wan nurul hezrina abd halim said...

nurul bakal buat hantaran bulan 6 nie adik ipar kahwin

aswadz said...

bagi aku perlu. sbb xkan nak dtg kosong kan. tp hantaran tu biarlah ala kadar je. contoh nyer bg sejadah ke, telekung ke. dah memadai aku rasa.

Yana Libra said...

setuju..tp tu semua ikut kehendak parents jugak..huhu..nasib baik parents sy setuju xde hantaran kahwin..kalau tak beribu gak abis kat hantaran aje..huhu~

N.Aima K said...

supaya x membazir kita belilah abrang yg kita konfom gunakan :) kan? kan? kan?

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

perlu3...hehehhee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama