Fattabiouni #6: Perfume/Wangian



Setiap orang ade minat masing². Ye dakkk? Hee. Suke pade sesuatu. Korang tahu tak, apekah bende yang disukai Rasulullah? Ape yang Rasulullah minat?? Sabda baginda, "Perkara yang disukai oleh aku daripada dunia, wanita yang halal dan WANGIAN." ;)

Sooo, kalau korang suke pakai perfume, jangan lupe niat kerana ikut sunnah Rasulullah. Insha Allah, besar ganjarannya. Berwangi² lah untuk ketenangan jiwa dan beribadah. Yang nak bagi hantaran kawen tu, elok benorlah kalau letakkan perfume dalam list hantaran anda. Sebab? Rasulullah jadikan wangian, 1/3 dari mas kawen Fatimah. (:

Kalau korang nak tahu cerita peluh Rasulullah lebih wangi dari perfume & sunnah dalam memakai perfume, sile lah layan video ni. :D

video

Fakta menarik: Manusia mampu membezakan antara 5000 aroma yang berlainan. Masha Allah. Besarnya nikmat yang Allah beri pada kite. ♥

Rasai dan hayatilah bahawa sunnah ini menghubungkan kita dengan Rasulullah. Amalkanlah dan rasailah bahawa diri kita sesuatu yang disukai oleh Rasulullah. Dan ingat, ape yang disukai Rasulullah, disukai oleh Allah jua. :)


38 comments:

Haruno Hana 하나 said...

sua perfume yg tak kuat baunya :) floral camtu.. hee :)

eita said...

jarang benar nak guna minyak wangi....


video xleh nak layan..net slow..huhuuuh

Etuza Ezawarna said...

alhamdulillah..sangat berguna, saya memang suka wangian rupanya sunnah nabi Allah

Cik Nur™ said...

kann..hantaran kenalah ada wangian... :)

Nur xdapat tgk video tu, tenet tenat..hhuhu

Chic Na said...

suka wangi2. patutlah boleh dikatakan semua org punya hantaran mesti ada satu set minyak wangi. ;)

Mas Zull said...

assalamualaikum fariza...satu perkomgsian info yang menarik ni...:)

N.Aima K said...

haruslah wangi2kan..kalau masyam mestilah orang menjauhkan diri

Tihara said...

bagus ikut sunnah nabi ni, nice entry n reminder :)

Rapunzeel Cikilolo said...

thanks info...

aku baru tahu pasal hantaran perkahwinan tu...

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

Suka wangian lavender:-)

izan mama mia said...

nak pergi beli minyak wangilah..

Yumida Huda said...

sy suka pd wangian...klo x wangi pun x pe..asal org tu bersih..hehe
cantik la bunga purple tu
sy jarang pakai perfume..coz x tahan bau yg kuat menghidu sepanjang hari..boleh bikin sy sakit kepala..sy pakai deodoran

Cinta Misteri said...

selagi kita dberikan nikmat bauan 5000 itu, sgt kejam laaa kiranya kita mengabaikan tanggungjwb kpd Allah bila ditariknya 1 atau 2 bauan itu, psti menggelabah hidup kita.

CiM suka wangian. hidung ni sgt sensitive dgn bau2 yg tk menyenangkn dn akn cari punca dari mana smpi dpt.

jaakechik said...

betul tu mmakai wangian adalah sunnah Rsaulullah SAW.... jaa pun pakai gak.. :)

Aine Ainun said...

Lavender...bunga lavender tu kann..betul tak...

yela, kalo kita bersih wangi...org pun senang nk dekat ngan kita..=)

are_lin@yu said...

sunnah kalau kita tau baru dapat pahala kan..tq k.jaa ;-)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

lamaaaaaaaaaaaaaaaa puan eeiyss tak menjenguk ke blog teman2... moga ceria2 selalu.. im back! hehehhehe (^___^)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

lamaaaaaaaaaaaaaaaa puan eeiyss tak menjenguk ke blog teman2... moga ceria2 selalu.. im back! hehehhehe (^___^)

Hasrina said...

insyallah

p.s. x;eh tgk video pasai apa xtau

Deqla Manjew said...

perkongsian yg bgs ni cikgu.. bertmbh ilmu anak2 murid cikgu hari ni.. hihi... jom ikot sunnah nabi! =)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nak wangi2 jer xmo busyuk2 la :-)

Kesuma Angsana said...

menarik ni, tq share yer

Mrs Velentine said...

alah tak le tengok lah videonya//rindu kat jaa..hehe

aReLaN said...

saya suka bau wangi. apa ek nama bunga ni???lama tak nampak.hehe

Etuza Ezawarna said...

sunnah rasullullah memang yang utama untuk kita manusia akhir zaman

Mas Zull said...

assalamualaikum fariza...memang betul tu suka dgn perfume...:)

Solehah Shamsuddin said...

pokok bunga ni lavender kan kak? :)

wan nurul hezrina abd halim said...

Info bru.xpernah tahu.nurul jugasuka wangi.kalu pas mandije pakah perfume.hehe..cikgu jaa tq ye ceklat amor2.

Karukord jagau said...

sy x suka perfume....tp kalau ko kasi...aku ambik dgn seikhlas hati....ngeeee ^_^

Yana Libra said...

wah..baru tau fakta ni..hehe~ :)

dya bunga said...

mmg fakta yg menarik..dya bru thu manusia blh bau 5000 aroma yg berlainan..

QasehnyaRania said...

alhamdulillah ada juga wangian masa hantaran dulu..

*sy pon pernah nangis jaa.. paling latest baru2 ni..mmg tak tahan sangat2..

tirahzairi said...

betul...hihi

Cik Aini said...

betul2..ikut laj sunnah rasulullah.kekadang tu wanginya sebatu dh bau kan..hahaha rosakk hidung :)

Si Matatajam said...

Akak mmg perfumes lover... Tapi nak wangi2 ni khas untuk Suami la kan..

Che Rosliza Che Mat said...

Suka tengok siaran nie dekat siaran Al-hijrah...

Busyra Bt Takiyudin said...

info yg sngat berguna

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

betul2.. tapi yg perempuan jglah pakai wagian sampai menarik prhatian lelaki.. 4 batu dh bau..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama