Cara saya melawan virus demam yang jahat !



Entri pertama di bulan Februari. Hehe. Saje nak share cara saye handle demam. Sebelum nak demam tu, mesti kite akan rase simpton² ye kan. Ye dakkk? Hee. Contohnye, kite akan rase tak larat, rase panas dalam badan dan kadang² akan rase saket tekak. :)

Haaaaa, kalau dah rase tande² begitu, teruslah dapatkan air oren seperti gambar yang tertera di atas. Insha Allah sangat mujarab. Salah satu sebab demam ialah badan kite kurang vitamin C. Dan jangan malas² nak minum air masak sedaya yang boleh. Sebabnya, lebihan air yang kite kuarkan melalui air kencing nanti akan kurangkan haba dan panas tersebut. Kalau saket kepala, boleh kerapkan mandi. (:


Satu lagi air hikmat saya time demam ialah air vitagen oren. Hihi. Sangat mujarab juge terutama sekali untuk demam selesema. Saya sebenarnya payah nak makan ubat atau panadol. Haha. Kalau anda berazam kuat untuk lawan demam anda tanpa ubat, bolehla cube cara saya ni. Yang penting, nekad dan sebelum minum tu jangan lupe baca bismillah dan selawat syifa' banyak² ye. ;)

Oh ye, satu lagi. Bile demam selesema, saya akan puasa kipas dan air cond. Huhu. Kalau tak, alamatnya sampai seminggu lah demamnye. Kalau demam panas, tidor malam tu saya akan selimut satu badan. Logiknya, nanti akan kuar peluh. Dan peluh itu lah yang akan kurangkan panas. Kalau berani cube lah. :p


60 comments:

Cik Nur said...

Nur tgh selesema ni, bolehlah cuba vitagen tu...hihi

Deqla manjew said...

ehh jaa x sht ke skng ni? huhu.. kalo deqla rasa nk selsema cpt2 sapu minyak angin ... alhamdulillah x jadi selesema.. tp kalo terlmbt sapu mmg selesema la.. kalo dmm lak, minum 100 plus.. :)

izan mama mia said...

mmg tgh demam nie...

Knor said...

demam ye..tak ape penghapus dosa..

anak2 pun tgh demam tiga serangkai skrg ni..lps satu..satu.

minumam lassi jadi pilihan.juga vitagen tu..

Nyue said...

wahhhh...heheh..minuman yg berkahsiat..heheh....nyue kalu kena aircond ag menjadi teruk selesema..huhu..

nyue minum 100plus je akk...

are_lin@yu said...

wahh tip baru ni..hihi

shar90 said...

kan kan... air oren bg segar klu tgh2 demam... hee

jaakechik said...

jaa suka gak minum jus oren ni, tp lebih suka yg twister tu...sruppp2x..kejap jer licin...heeee

NAL said...

perkongsian yang baek..thanks :)

N.Aima K said...

saya pn baru sembuh flu ni cikgu..aduh sudah lah prgnnt nda boleh mkn ubat terpaksalah ambil vitc dan minum bnyk air suam..dan syukurlah skrg musim CNY banyak..limau mandarin pn banyak hi hi

Mrs Velentine said...

wah vitaegn & jus....MV jarang minum manis lebih pada air masak jer

Solehah Shamsuddin said...

err orange ye. solehah alergik oren sbb tu la solehah senang demam. xleh mkn buah oren

Kesuma Angsana said...

tq for this tips ye dik

jaa jaa said...

aa, betul tu..kl demam doc mmg suruh mkn vit c... ni cara yg lbh baik...

Chic Na said...

bagusla kan kalau dpt elakkan makan ubat sbb ubat2 tu semua bahaya. jaa baru lepas demam ke ni?

baguznet said...

bagus juga ilmu nie... terima kasih ye... boleh saya cuba pada masa akan datang

Yana Libra said...

saya kalau rasa cam nak demam tu cepat-cepat minum air masak banyak2 kak..insya'Allah ok jugak camtu~ :)

aReLaN said...

memang selalu la ikut tips yang berbungkus kalau demam tu. tapi tak selesa la tidur bila berpeluh tu.huhuhu

LYAfrina said...

betul tu..amalkan makanan/minuman/buah y bervitamin C leh lawan pyakit & kuatkan antibodi

izan mama mia said...

beli dah vitagen..mia hadap sorang dia jer..sedey/..

lelamaisara said...

oh ye ke jaa..tak pernah try la pulak...insyaallah natni sya guna pakai jugak...

Hasrina said...

kiter suka yakult...yakult...yakult...

emieysandra said...

Boleh amalkn jgk la..tq for sharing this :-)

BUNDA a.k.a KN said...

salam dari bunda..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedap sungguh ubat demam kak jaa kahkahkah

Yumida Huda said...

sedapnye vitagen..nice tips..insyaAllah akn dipraktikkan nnti..sy pun baru lepas selsema..makan pil..bez..terus lena tdo..pastu bangun keesokkan harinya..selsema dah kering..

NinaAz said...

Bw. Salam kenal

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

ooooo... ptt la klu dulu mak sy selalu bagi sy makan buah limau atau oren klu sy deman... ooo baru taw...

teratak hati said...

Bagusnya tk yah mkn ubat or panadol ye..tp org kate klu demam pnas tk leh slimut tebal2 nnti panas tk keluar..tp sy dulu klu dmam pun mmg slimut sbb kaki sejuk kn pastu lma2 peluh keluar rasa sihat skit..

Etuza Ezawarna said...

bagus ni kena amalkan agar terus sihat...

Ayumi Comot said...

ayu berani untuk cuba,hihihi..

ayu pun orang yang malas sgt nak makan ubat..biasanya, amik vit C je, so pahni boleh la jugak minum air oren..sedap:)

profmie said...

ohw..baru sy taw..thnx for the tips..hehee

Etuza Ezawarna said...

minuman ni memang bagus kerana kaya dengan V c..tq info ni

Rosmiza Ali said...

Tip yang menarik.. Tak pernah cuba lagi cara ni.. In Shaa Allah lepas ni if ada simptom2 nak kena demam boleh apply cara ni.. Tenks atas perkongsian yang berguna ni.. =)

Cik Farhana said...

Thanks for sharing..sangat sesuai utk org yg mudah diserang selesema mcm sy~InshaAllah nnt nk try (:

Cik Aini said...

in Shaa Allah doctor Jaa..
hehehee

mmg rasanya kurang vitamin C lah..dah la sayur pun Ai x makan,harap badan je besar.hahaha

dya bunga said...

dya ada pakai cara akak tu..xguna kipas..haha

Zierwa Zainal said...

hehe.. dh lme x minum vitagen.. :) hr tu bli sepupu kebas semua.. adoi..

Rohani Hashim said...

ha bagus, jgn amalkn sgt mkn ubat.sakit je ubat sakit ubat, better cari alternatif lain kan.

Karukord jagau said...

Saya minum air cap badak je ...ngeee :)

BaNu Syah said...

mujarab tu =) thanks atas perkongsian

Cinta Misteri said...

Vitagen pembawa kuman yg ditugaskan utk mnjadi pembunuh kuman jahat dlm badan kita.....hehehe
Minum fresh orange pown okey jugakkottt

Cinta Misteri said...

Vitagen pembawa kuman yg ditugaskan utk mnjadi pembunuh kuman jahat dlm badan kita.....hehehe
Minum fresh orange pown okey jugakkottt

Mak Wardah said...

Tq untuk sharing, info ni penting. Cuaca la ni betul2 buat akak selalu tak sihat

jaakechik said...

cikgu mcm mana skrg ni? demam lagi kah?

zera eira said...

zwra kureng siket minum tu semua. tak dapat nak nolong diri sendiri kalau sakit. :/

wan nurul hezrina abd halim said...

tang selimut bila demam tuh nurul dr dulu confius..kalau nurul demam pun nurul buat mcm2 n mmg akan berpeluh n sihat tapikan budak2 pula di galakkan pakai baju nipis n letak air kalau panas..sedangkan diaorg nampak sejuk sampai tangan semua nampak biru sbb sejuk..tapi bila selimut n pakai baju lengan opanjang akan naik demam..adeh mmg conpius..malam tadi mek merah demam bila selimut n pakai baju pjg naik btul temp.pastu bukak balu n just pakai baju takder lengan n kenakan air barulah turun sikit suhu..adeh aii mmg takutlah kalau merah demam.

Yumida Huda said...

assalamualaikum tuan umah..hehe..
barang yg sis bg tu belum sampai.myb pasal cuti CNY hari tu kot..juz nk inform je..takut sis tertunggu2..hehe..makasih bebyk..nnti klo dah sampai sy kasi tau lg...

sHaRiNa eLyaNa said...

title entry mcm supermen..hehe..apapun smoga cpt smbuh ya :)

UniMeOw said...

aiii ni sume taktik bg ubat-haters ni..hehe

xchat ke...cpt smbuh k..;)

eintan nurfuzie said...

owh.. cik en trus basahkan tuala letak aats dahi.. atau minu air cap badak.. x pnh try guna cara ni

QasehnyaRania said...

ciksu tido jarang guna kipas tak suka
sejak kawin guna juga la tp satu je.

minum air barli ;)

fieda said...

minumlah vitamin c byk2 ye..

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

sama la kita xsuka ubat..hoho..smoga cpt smbuh:)

Cinta Misteri said...

CiM pown mcm dh nk demam ni. 2 munggu ni terlampau bz smpi tk smpt nk update blog. stiap hari balik mlm, sambung dgn xciment, letih terus tidor, sdr2 dh subuh. tmbh lg cuaca panas sejuk tk menentu skang ni...

Tihara said...

kedua2 nya air feveret akak..akak pun tk berapa sihat ni..lesu sikit :)

Zaidalifah Hussin said...

SALAM..
NAK JEMPUT SERTAI SEGMEN JOM SHARE JJCM DIBLOG BONDE :

http://kumahuitu.blogspot.com/2013/02/bloglist-jjcm-2013-by.html#links

BLOG ANDA AKAN DI REVIEW DAN FOLLOWER BERTAMBAH :)

Zaidalifah Hussin said...

SALAM..
NAK JEMPUT SERTAI SEGMEN JOM SHARE JJCM DIBLOG BONDE :

http://kumahuitu.blogspot.com/2013/02/bloglist-jjcm-2013-by.html#links

BLOG ANDA AKAN DI REVIEW DAN FOLLOWER BERTAMBAH :)

shahdiana said...

tak minat minum susu kultur tu...huhuhu..tak pernah minum..selalu beli tapi untuk bebudak jela...

sal ya said...

lawan jgn tak lawan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama