6 bulan sebelum majlis: Ape nak buat ?


(gambar untuk hiasan saje. hehe.)

Ade ke yang tunggu entry wedding plan? Huhuhu. Maaflah. Saya over kebizian sejak kebelakangan ni dan akibat dari itu, nikmat sihat saye kini digantung buat sementara waktu. Betul lah kate orang, bile kite sakit, hilang segala nikmat hidup. Pape pun, moge sume derita sakit saya selama seminggu ni menjadi wadah untuk menghapus segala dosa² saye. Amin, amiin, aminnn. :)

Ya Allah. Pejam celik pejam celik, rupenye dah kurang dari 6 bulan dari sekarang, rumah mak ayah saya bakal berkenduri lagi. Tak sedar langsung mase berlalu begitu cepat. Okey, untuk jangka mase 6 bulan atau lebih, sebelum majlis, apekah checklist yang perlu kite setelkan? Chect this out! (:

  1. Pilih tarikh, masa dan lokasi keramat anda. (nikah, resepsi, bertandang)
  2. Tetapkan tema majlis. (warna & konsep)
  3. Anggaran jumlah tetamu. Collect sekarang!!
  4. Plan tentatif majlis.
  5. Uruskan bajet dengan betul. Jimat, jimat, jimat. Beli yang perlu sahaja.
  6. Urusan nikah. Rujuk Pejabat Agama Islam Daerah. (saksi & kadi)
  7. Kursus kawen (jika belum)
  8. Pilih cincin kawen, mak andam, pengapit, pengacara majlis, penghias, jurufoto, penggubah hantaran. (survey, survey & survey abis-abisannn!)
  9. Bincang²kan tentang rekaan baju & barang hantaran.
  10. Plan tempat honeymoon & tempat tinggal lepas kawen.
Ade nak tambah checklist? Drop komen kat bawah entri ni ye. Sharing is caring. Selamat merancang majlis kawen anda! ♥ ♥ ♥


25 comments:

Knor said...

tak ingat dah berbelas thn kawin..hehe

izan mama mia said...

hai lama tak nampak..bz jer yew.. ehe..akak tambah,..sedia buku 555 kira semua belanja,..jangan berhutang pula nnt..pas kawen gigit jari..hihi

Deqla Manjew said...

sape nk kawen ni jaa?? adik? kakak? abg? apapun moga majlis berjalan lancor la ye.. ;)

Solehah Shamsuddin said...

cuba akak godek2 tips dlm blog solehah. ada kat sne.hehe :) solehah pn dh lme xjenguk sini.maafkn solehah sbb dh lme xdtg komen.solehah bz,gne lappy pn lappy org ni.solehah xbwk lappy sndiri at sini sbb mak nk gne.maaf ye.solehah harap nt solehah aktif berblogging lg :)

keli menari said...

kite belom lg nak kawen , tp tips akan dtg , thanks !

Cik Nur™ said...

Baru lepas majlis tunang adik..
Skrang ni malas fikir lagi bab kawin dia..
nak relexkan minda jap..hihi

tapi tips ni bguna untuk NUr nanti.. :)

AiSyA LiEzA said...

nak anak bila?? ekkekekek >.<

are_lin@yu said...

huhu..inshallah klu jdoh ayu dh smpai nti ayu jmput k.jaa dtg eh..hihi

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

wahhh.. bestnya... suka klu kenduri nih nak2 kenduri kawen..hehehe kenduru kawen sape 2?

Tihara said...

plan tempat tinggal dan kelengkapan rumah lepas kawen tu sangat2 penting..eheh, teringat masa mula2 kawen dulu :)

Mas Zull said...

assalamualaikum fariza...wah ada kenduri lagi y

Chic Na said...

nanti blog jaa ni boleh buat rujukan la. haha..

Cinta Misteri said...

medical checkup, test HIV, test talesemia, penting ni ;)

HeNRieTTa JoSe said...

Ntah la....rietta pown xtaw...tpi td siang bru buat guest book...utk jnior rietta yg bkal kenduri next weekend...

Kesuma Angsana said...

bagus buat C/L mcm ni. maaf lambat terjah. KA kebusyan sgt2 lately

Deq's Qienz said...

smg semuanya bjalan gan lancar dan dipermudahkan ya kak :)

iyka syafika said...

waaa..nk kawen ke???jeles nye...hehehe

iyka syafika said...

waaa..nk kawen ke???jeles nye...hehehe

LYAfrina said...

bagus ..blh dijadikan pnduan buat bakal pgantin.. ni bulan 6 byk mjlis kahwin.. lya bru ni wak hantaran kawen kwn lya dlm msa 2 hari.. mmg kelam kabut.. sbb majlisnya dlm msa sminggu lagi

aswadz said...

sape yg nak kawen? adakah...

Cinta Misteri said...

haaaaa....adik CiM baru tojer smlm, mnta tolong pinangkan girlfren dia. soalan pertama yg ditanya...dah cukup duit?

then....klau duit dah ada baru boleh cerita. kecik2 belanja dan besar2 belanja pown kena ada budjet, baru boleh up list, kannnn cikgu

Hijab Valley said...

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Banyak tudung dan shawl2 yang menarik dari HV collection.Jangan lupa follow juga ye.. =)

Terima kasih
http://hijab-valley.blogspot.com

wan nurul hezrina abd halim said...

nie nak kawen semula ker apa nie cikgu jaa?hehehe sik ada tips kawen.takpun bleh jd perunding perkahwinan nie.huhu

Si Matatajam said...

Good tips ni..

Ain Dzaya said...

wah dah prepare sepenuhnya dah ni :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama