Awesome Ramadhan Day #25 & #26



Sekarang ni budaya iktikaf ni dah jarang berlaku kot. Iktikaf ni, kite hanya tumpu pada Allah dan ibadah kita je. Cuti la sekejap dari keje² yang bese kita buat, dan lupekan seketika pasal dunia. No FB, no games. :)

Untuk beriktikaf ni, kita gi ke masjid sebelum Maghrib dan stay lah sampai Subuh. Matlamatnya hanyalah beribadah pada Allah. Masjid kan tempat suci. Jadi, di situlah tempat yang paling baik untuk kita berdoa banyak², buat solat sunat, dengar tazkirah, wirid, dan zikir. Jangan tidur pulak. ;)


Pernah tak bace status FB atau entri blog yang meminta kita doakan dia? Mesti pernah kan. Ape yang korang buat? Yeee, doakanlah untuk mereka. Mendoakan orang lain dalam doa kita adalah perbuatan yang sangat mulia kerana sebagai seorang Islam, kita sangat disarankan mengambil berat  dan bersikap baik antara satu sama lain. :)

Ada hadith sahih yang mengatakan bahawa doa yang cepat dimakbulkan Allah ialah doa saudara terhadap saudaranya yang lain tanpa pengetahuan orang yang didoakannya. Jadi, jika ada sahabat² yang meminta doa, kita patut berdoa untuk dia. Lakukannya dengan penuh keikhlasan dengan harapan doa tersebut diterima Allah. Sentiasalah berdoa untuk orang lain walaupun tak diminta berbuat demikian. (:


25 comments:

tirahzairi said...

selamat hari raya,
maaf zahir batin...

ps: mkn biskut raya ingat tirah yer :)

LelakiSemalam said...

sedang berdoa ni....

shar90 said...

mmg jarang org beriktikaf... sye pon... hehee :P

zera eira said...

kehebatan doa mmg ta boleh sangkal! :)

Miss BaNu said...

nice entry... =)

Cinta Misteri said...

InsyaAllah, CiM akan sntiasa doakan kamu fariza walaupun kita lom penah brsua..

Azza Afdzal said...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI:)

~~oOpEt~~ said...

nak ucap selamat hari raya :D maaf zahir batin eh :)

Cik Farhana said...

InshaAllah..terima kasih atas peringatan :)

HeNRieTTa JoSe said...

Slmt hr rya...mohon a,pun dan maaf amdai ada slh dan slap...moga berbahagia di aidilfitri...

etuza said...

kena istiqomah yang kuat dalam usaha menuju taqwa..selamat hari raya maaf zahir batin ya..

Ayumi Comot said...

yup2..the power of dua:)

SalYa said...

entah berjumpa ke tidak kita dgn ramadhan thn dpn kan...

ZiErWa zAiNaL said...

betul2.. kdg2 bila shbt2 zz nk exam, mesti msing2 akan suruh kite saling doa mendoakan.. =)

profmie said...

salam aidilfitri...=)

etuza said...

asalamualaikum..fariza masih beraya ya..tak apa blog anytime update..ya

Cik Nur said...

Sebak pula nur bila baca entry Ramadhan ni, masihkan ada ramadhan buat kita tahun hadapan...?

sebakkkk...!

amranaiman said...

selamat hari raya :D ke 7

N.Aima K said...

selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin

Wanieys said...

xrugi pun kalu kita mendoakan untuk kebaikan dan kesejahteraan org lain :)

Khairun Solehah said...

thankz,sangat bgs entri ini.. Doakan Solehah dpt 8A dlm PMR k? hehe=)

Deqla manjew said...

berdoa mmg dah jadi rutin harian kan..itu saja cara utk kita memohon padaNya..moga masih diberi kesempatan utk kita bertemu ramadhan tahun dpn. insyaAllah!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Assalamualaikum kak jaa

sama2 kita saling mendoakan :-)

Salam ramadhan & Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin yer :-)

tenku butang said...

Done follow sini dear.. no. 1542

jom follow teman lak yea.. salam kenal.. heee..

http://tengkubutang.blogspot.com/

Cinta Misteri said...

Alahmdulillah, komuniti tmpt CiM masih kekalkan hal2 akhiratan, cuma nak dgn tdk je. tp...sayangnya mata ni yg layu, smpt smpi pukul 3.30 jer haritu, dah bongkah bangun start kete cari bantal. subuh di rumah jer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT by TENTANG KITA Template design by Bunga Hati Mama