Jangan makan sardin?



Bila sebut ikan sardin dalam tin, pasti kita sangat sinonim dengan bahagian tulang ikan sardin kerana ia lembut. Ye takkk? Pernah ke anda fikir, bagaimanakah ikan sardin ini diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut? Haa, kalau kita buat eksperimen sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama 3 hari 3 malam secara berterusan, insha Allah dikatakan bahawa kita akan dapati tulang ikan kembung ini tidak akan lembut. 

Okey, kita ubah eksperimen ini dengan menggunakan pressure cooker, masak ikan kembung tersebut selama 3 hari 3 malam jugak. Keputusannya akan tetap sama, tulang ikan kembung ini akan tetap keras. Apa yang ingin saya persoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan dari tinnya? Jawapannya secara logiknya la kan, sudah tentu ada bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Mungkin bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila mereka memakan ikan sardin. 

Apakah ancaman itu? Pemerhatian pertama atau kes pertama ialah kes seorang wanita yang terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Dipercayai hamba Allah ini memang gemar memakan ikan sardin dan mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita berkerjaya yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi sentiasa tersedia.

Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian tubuh lain. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempohnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan. Namun dalam kebanyakan kes, ia banyak menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor. 

Kes kedua ialah seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan, mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya ini, hamba Allah tersebut akan makan ikan sardin. Akibat dari tabiat ini, sebaik sahaja anak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia 3 bulan. 

Saya tidak mahu membuat apa² kesimpulan dari kedua² kes atau eksperimen ini. Adekah ini sekadar kebetulan atau hanya musabab kepada penyakit? Hanya Allah sahaja yang mengetahui. Ape yang saya ingin katakan, jagalah pemakanan kita. Pada pendapat saya, segala jenis makanan segera sudah pasti tidak elok untuk kesihatan jika diambil secara kerap. Kurangkan lah makan makanan yang diproses, sebaliknya pilihlah bahan mentah yang segar dan ambil sedikit masa untuk memasak. Itu yang terbaik. Biar lah bersusah sekarang, yang penting nikmat kesihatan keluarga kita terpelihara. ;)


59 comments:

  1. bahaya gak ni.. apa2 pon kena tnya pd yg pakar :) nice sharing :)

    ReplyDelete
  2. ya Allah..
    dahlah suka makan ikan tuh kalau time malas masak..

    kena ubah nih

    ReplyDelete
  3. hmm..memang makanan segera x elok ntok kesihatan...kalau jarang-jarang tuh x pe lah...mgidam katenye...hakhakhak...

    ReplyDelete
  4. eh, betul ker?NAL memang suka sardin..tambah2 kalau buat sandwich..thanks for sharing

    ReplyDelete
  5. betul..mmg ade yg ckp xelok mkn sardin dlm tin tu...

    dah tnyata mgkin ada bhn kimia di dalamnya...

    ReplyDelete
  6. pernah gak dengar pasal nih..mcm2 versi ada..tapi kdg2 tuh makan jugak..cuma x selalu la..kdg2 bila teringin bru mkn..tpi mmg betul jgn kerap makan makanan segera tuh..

    ReplyDelete
  7. @Haruno Hana 하나
    okey. tanye pakar & share nnt tau. ;)

    ReplyDelete
  8. @si kiut lavender
    get ready aje ikan kembung byk² dlm peti, kerat mcm ikan sardin. tibe mase, goreng aje. ;)

    ReplyDelete
  9. @P#eoniX
    huhu. dan lagi melawak eh. mknn segera ni kesan jgka masa pjg kan. ;)

    ReplyDelete
  10. Haaaa bahayanya ! K tk makan dah lepas nie . Tak tau pulak haiyaaa

    ReplyDelete
  11. @NAL
    better tny pakar. tak pun makan ikan kembung fresh tu lagi baik. tumbuk² la buat inti sandwich. ;)

    ReplyDelete
  12. @Cik Nur
    bukan sardin saja, makanan tin yg lain pun mungkin ade. name pun mknn proses. ;)

    ReplyDelete
  13. @Miss BaNu
    segala yg segera tu, mesti ade ramuan die yg buat kite ketagih. hati². ;)

    ReplyDelete
  14. @❖ Syaa ❖
    take care dear. makan kene jage kalau nak hidup sihat lame². (:

    ReplyDelete
  15. bahan kimia untuk mengawet ikan tu kan..bahaya jugak ek, seram plak baca ni

    ReplyDelete
  16. Ini ke 2 kali saya jumpa entry hal sardin. pertama di blog seorang guru di daerah keningau, kalau tak silap tahun 2009 saya ada baca entry berkaitan sardin. Memang bahaya tul2.
    Off!! cara penulisan lain..entry ni orignal blog "tentang kita" kan . tq lepas ni berhati2..

    ReplyDelete
  17. takut plak... dahlah ikan sardin tu stokk wajib ada.. untuk kecemasan hehe

    ReplyDelete
  18. @Tihara
    haah. skrg ni sume nak mudah & cepat, jadi kesihatan kdg² org letak no 2 kan.

    ReplyDelete
  19. @etuza
    dulu ade dpt emel forward tapi tak tahu dari mane. just amek main point & buat entry ni. ;)

    ReplyDelete
  20. @Dieyna
    huhu. hati² kak. jgn amal makan selalu. ;)

    ReplyDelete
  21. dah lama ai x mkn sardin,rsnya lbh setahun gara2 baca artikel bahaya nya sardin,wat plak ada bg testimoni lg rs takut..trs rs x mo mkn sardin.

    ReplyDelete
  22. ALAMAK! SELALU JUGAK BELI SARDIN...PASNI TAK PAYAH HIHIHI INFO YG MENARIK...

    ReplyDelete
  23. ishh..nasib baik sya ne jenis yg mls nk buka tin..nk msk megi pun mls..kena sebarkan ne..bahayaaaa...utk jgka masa pnjg..

    ReplyDelete
  24. @Cik Aini Lavender's
    huhu. ye keee. kdg kite tak sedar kan kite mkn racun di zmn serba canggih ni. ;)

    ReplyDelete
  25. @Che Rosliza Che mat
    mmg selalu org beli sardin. kalau tak, tak ade org jual kan. hati hati. ;)

    ReplyDelete
  26. @~Sweet Honesty~
    hihi. bagus betul mls stail mcm ni. terbaikkk betul awak ni.

    ReplyDelete
  27. nasib baik xsuka makan sardin. mak pun xpernah bg kitorg mkn sardin. ada betulnya jgk kan. :)

    ReplyDelete
  28. @Chic Na
    tu lahhh. mknn dalam tin ni klu nak mkn tu, fikirlah berkali² kan. ;)

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  30. sbb tu org slalu kata tak bgus makan makan dlm tin..maggi tu mmg dah sah x bgus gak..huhu

    ReplyDelete
  31. @Nurul Aisyah
    mknn dalam tin, maggi, dan sume makanan rapu, jajan sumenye tak bagus dimakan. byk bhn² awet. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal.. Very informative.. Aduhai, I like Sardin u..

      Delete
  32. @ogyep yummy mellow
    hee. sabor jelah ye. jgn amal makan selalu. ;)

    ReplyDelete
  33. thanks sharing,,kena tya y pakar jugax tapi mmg xelok pun mkn bnda dlm tin n segera ni xD

    ReplyDelete
  34. memang bahaya.dah lama tak makan sardin....

    ReplyDelete
  35. aish..bahaya nye...thanx for da sharing~

    alynn follow cni & nk ajk join segmen pertama alynn ^^

    http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/04/segmen-saya-sayang-blog-saya-sebab.html

    ReplyDelete
  36. @AiSyA LiEzA
    tau takpeeee. hee. mknn proses ni yg tak elok nye tak kan nmpk skrg. ;)

    ReplyDelete
  37. @aReLaN
    bagusla tu. yg bahaya tu la org duk teringin nak mkn. sahut cabaran ke ape tak tahu lah. huhu.

    ReplyDelete
  38. @AlyNn NyzAa
    terima kasih. insha Allah akan join ye dear. ;)

    ReplyDelete
  39. lama dah tak Makan Sardin Seiak suami bagitau hal ni dulu.info yg baik dear:)

    ReplyDelete
  40. uwaaa... deqla br pas mkn ikan sardin td!!! huhuhu... kalo mls msk, deqla amek sardin jew msk...aduyaiii....

    ReplyDelete
  41. @Arina Shamsul
    tulahhh kan. tapi ramai yang belum tahu pasal ni. harap beri manfaat la pade yg tak tahu. ;)

    ReplyDelete
  42. @@ deqla manjew
    huhu. jgn amalkan makan selalu ye. hati hati lepas ni. ;)

    ReplyDelete
  43. alamak, tapi ni slah satu feveret. hehe

    ReplyDelete
  44. Kak Nurul kadang2 je masak sardin ....

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum fariza...alamak bahaya juga ikan sardin ni kan...:)

    ReplyDelete
  46. @zera eira
    hehe. sendiri mahu ingat ye. jgn makan selalu. ;)

    ReplyDelete
  47. @Nazayiena
    kdg² takpe kot. tapi kalau boleh elakkan, mungkin lagi bagus. ;)

    ReplyDelete
  48. @maszull
    waalaikumussalam mama. bukan sardin aje, sume mknn dlm tin bahaya. sumenya ade risiko ntah hape² bhn kimia.

    ReplyDelete
  49. umah kak fieda mmg jarang2 dh beli sadin..

    ReplyDelete
  50. @fieda
    mesti akak dah tahu pasal ni kan. langkah berjage² tu. ;)

    ReplyDelete
  51. itulah kan...kita pun taknak buat apa-apa kesimpulan..kalo boleh jaga baiklah jaga dari awal....mencegah lebih baik dari mengubati..tapi semuanya atas kehendak Yang Maha Esa....

    ReplyDelete
  52. @shahdiana
    betul yana. mencegah lebih baik dari mengubati kan. ;)

    ReplyDelete
  53. gulp,sardin is very the sedap ,alahai ada bahaya jugak XD

    ReplyDelete
  54. @Saya Disini
    tu lahhh kan. lepas ni kene pikir byk kali sblum mkn. ;)

    ReplyDelete
  55. @Shafiqah Rahim
    huhu. yg sedap tu lah yg nak kne jage kan. boleh ketagih kot. ;)

    ReplyDelete
  56. Bahaya rupanya makan sardin ni yek...tapi mmg jarang makan sardin ni...

    ReplyDelete
  57. adeh wani kalo malas masak sardin le jwbnyerrr

    ReplyDelete