Tomyam Udang Campak²

Hari ni kite main masak campak². Hee. Macam best takkk? Huhu. Alang² dah keluar ke mall semalam, dalam perjalanan balik rumah tuuu singgahla beli pape yang patut untuk masak makan tengah hari kannn. Masak yang simple² je. Tak payah pening² kepale nak pikir lauk yang complicated. Ape lagi, jom ke dapur la. Masakkkkk!

Bahan-bahan
1.      15 ekor udang sederhana besar (bersihkan)
2.      2 paket perencah tomyam adabi
3.      1 ulas bawang putih (diketuk)
4.      2 biji bawang merah besar (dipotong 4/8)
5.      4/5 cawan air
6.      3 helai daun limau purut
7.      1 batang serai (diketuk)
8.      5 biji cili api merah/hijau
9.      Sayur pilihan (bunga kobis/cendawan/carrot/tomato-dipotong²)
10.    Sedikit garam/gula

Cara-cara
1.      Masukkan air & perencah tomyam adabi dalam periuk. Didihkan.
2.     Masukkan semua bahan²: udang, bawang, daun limau purut, serai, cili & sayur. Reneh selama 8-10 minit.
3.      Masukkan garam/gula. Adjustlahhh ikut selera anda & kacau rata.
4.      Kalau nak lagi pedas, tambah cili api. :)
5.      Okey. Kalau dah sedap maknanyaaa dah siaplahhh. Slurppppp.
6.      Opss. Taburlah daun ketumbar bila mahu dihidangkan. (optional aje. jika suka) :p


Ade orang letak santan/susu cair untuk buat tomyam udang ni. Tu atas selera masing² la kot. Hee. Kalau korang memang suke sangattt dengan tomyam & tiap² hari pun asek² nak makan tomyam ajeee, saya cadangkan korang masak kuah tomyam ni dalam satu bekas berasingan. Segala bahan ayam/daging/seafood & sayur tu, korang potong siap² & simpan dalam peti sejuk. Bile korang nak makan, korang just panaskan ajeeee & masukkan segala bahan tu. Selamat mencuba! :))

6 comments:

  1. wa sedap.. !!! tapi x pandai masak :'-(

    ReplyDelete
  2. heeee. senang je main campak². cube dulu, nnt bleh pandai. :)

    ReplyDelete
  3. ni kalau bulan puasa tergugat ni... :)

    ReplyDelete
  4. Pergh merah menyala tu..mesti terangkat tom yam ni...

    ReplyDelete
  5. saya pun suka sangat2 kalau udang...merahnyer..pedas ker jaa

    ReplyDelete